Reklama

Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, venku je 5.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Léto svádí k piknikům. Užijte si idylku na dece i na konci srpna

Tipy a názory

20.8.2014

Autor: Zuzana Doleželová

Léto je časem cestování, zahradních párty, grilování a dalších podobně lákavých aktivit, mezi které patří i pikniky. Aby akce proběhla podle našich představ a letní idylka byla dokonalá, je dobré mít po ruce vše potřebné. I když už to venku na velké posezení zrovna moc nevypadá, chvilka strávit příjemné okamžiky s blízkými na dece se spoustou dobrot se zcela jistě najde. A co vám nesmí chybět? Inspirujte se našimi tipy, abyste si mohli piknik užít podle svých představ.

Máte rádi pikniky v trávě s přáteli nebo rodinou? I obyčejné letní sedánky mohou být stylové. Stačí najít příjemné místo, kde nebudete nikým rušeni, vzít s sebou deku, dobré jídlo, pití a piknikový koš, kam všechny ty dobroty schováte. Když přidáte pár originálních doplňků k tomu, může se posezení proměnit v originální a nezapomenutelnou záležitost, která k létu zkrátka patří. Navíc jste na čerstvém vzduchu. V Olomouci a okolí naleznete spoustu zajímavých míst, kde si můžete vychutnat dobroty na dece. Venkovní posezení můžete uspořádat v některém z parků, v blízkosti řeky, na louce, v lese, nebo třeba na Svatém Kopečku, odkud se navíc pokocháte výhledem na celé město. A takový podvečerní piknik spojený s pozorováním západu slunce může být i tipem na romantickou večeři ve dvou. Jednoduše se vydejte tam, kde se cítíte dobře a kde se vám líbí. Pokud odjíždíte k moři, vezměte vše potřebné s sebou a užijte si pohodové posezení přímo na pláži.

Na správném koši záleží. Vybrat můžete i stylové kousky

Pokud už víte, kam se na piknik vypravíte, máte první metu za sebou. Teď vyvstává otázka, kam se vším tím jídlem a pitím? Na trhu je celá řada nejrůznějších piknikových košů - od jednoduchých látkových skládacích, přes termokoše až k propracovaným proutěným, které už obsahují i talíře, příbory a skleničky. Obyčejné termokošíky seženete například v prodejně Tescomy na Dolním náměstí nebo v Galerii Moritz. Mají je ve veselých barvách a službu vám udělají i při běžném nákupu. Stojí do 600 korun.

Pokud však prahnete po stylovém proutěném kousku, o pár stokorun si musíte připlatit. Třeba v Möbelixu mají krásné koše za 899 korun. U této varianty jsou již v ceně i příbory, skleničky a talíře, takže se nemusíte o nádobí starat. Některé z nich mají dokonce i malou termokapsu, aby si potraviny a pití zachovaly požadovanou teplotu. Oceníte i plátěné ubrousky. Koše se dají jednoduše zavřít a jsou zajištěny proti vylití obsahu lahví nebo termosek. Navíc přírodní materiál k letní pohodě patří.

Krásný proutěný koš mají i v obchodě Lidová řemesla na Denisově ulici. Je stylový a občerstvení a lahev vína se do něj pohodlně vejdou. Zaplatíte za něj 590 korun. Navíc tu prodávají také moc pěknou deku a polštáře v zemitých přírodních barvách, které příjemnou piknikovou atmosféru skvěle dokreslí.

Pohodlně se usaďte...

Další nezbytností je nepochybně deka, jak už je výše naznačeno. Nejlepší jsou ty měkoučké, pohodlné a hlavně velké. Dostatek prostoru je totiž zárukou komfortu, určitě si budete chtít dopřát příjemné posezení. Deky koupíte v nejrůznějších obchodech po celém městě, třeba v Möbelixu mají hezké a navíc barevné, nebo také v Bytovém textilu na Přerovské ulici. Tam koupíte černobílou deku za 1 199 korun. A aby vás nic netlačilo, můžete si s sebou přibalit i malé polštářky. Ty nejen že vám v přírodě nabídnou větší luxus, ale také celý piknik zútulní a vám se nebude chtít vracet domů. Moc pěkné polštáře mají v La Rose na Ostružnické ulici.

Hostina začíná! Vychutnejte si dobroty z koše

Jste na místě, kde se cítíte dobře a kde se vám líbí, pohodlně sedíte a už se vám sbíhají sliny na všechny ty laskominy, které jste si do piknikového koše doma nabalili. Vychutnat si můžete třeba nejrůznější saláty, sýry, ořechy, čerstvé pečivo s trochou olivového oleje, rajčata, k tomu si dopřejte sklenku vína či šampaňského. Výborné sýry a vína prodávají v Italia Marketu na Lipenské a Ostružnické ulici. V nabídce mají přes padesát druhů sýrů a vína, která si můžete koupit i ve větším, praktickém množství. Zapomenout byste neměli ani na nějaký zákusek v podobě minidezertu. Skvěle vás osvěží také ovoce, zmrzlina nebo sorbet. A pokud holdujete míchaným nápojům, připravte si k letnímu posezení v trávě třeba nějaký oblíbený koktejl - ať už v alkoholické či nealkoholické podobě. Pokud hovoříme o jídle, je dobré volit vždy více různých pokrmů v menším množství, aby si na své přišli skutečně všichni.

Plánování pikniku by se nemělo podcenit. Při volbě jídelníčku se můžete spolehnout na dobroty koupené v obchodě. Přiznejme si však, že trocha kreativity by byla našimi společníky jistě oceněna. Přečtěte si naše tipy, kterými můžete druhým udělat radost.

Letní zeleninový salát se sezamovými semínky a čerstvým pečivem

- rajčata
- paprika
- okurka
- grilovaná cuketa
- sezamová semínka
- pepř
- sůl
- čerstvá bazalka
- olivový olej
- hoblinky parmezánu

Zeleninu pokrájejte na malé kousky, cuketu krátce ogrilujte, nechte vychladnout a přimíchejte k zeleninové směsi. Podle chuti opepřete, osolte, přidejte čerstvou bazalku, zalijte vše olivovým olejem a přisypte sezamová semínka a parmezán. K salátu podávejte čerstvé pečivo.

Banana dream

- 2 čerstvé banány
- 2 bílé jogurty
- 1 dl mléka
- 1 polévková lžíce medu
- 4 kostky ledu

Banán a kostky ledu rozmixujte, přidejte další suroviny a našlehejte. Vše přelijte do lahve a dejte do termoboxu nebo do termopřihrádky v piknikovém koši. Mléčný koktejl potěší nejen děti, ale ocení jej i dospělí.

Ovocný sorbet

- 300 g zmražených kousků ovoce
- trochu minerální vody nebo sektu
- 2 polévkové lžíce cukru
- trochu citronové šťávy

Všechny suroviny rozmixujte a přendejte do krabičky. Uchovejte ji v termoboxu.

Užijte si poslední prázdninové dny na dece v trávě

Teď už jen zbývá vám popřát krásné zážitky. Užijte si poslední prázdninové dny, abyste během chladných podzimních večerů měli na co vzpomínat a na co se zase za rok těšit.

Zuzana Doleželová

Reklama

TITANKOV s.r.o.

Katalog firem » Řemeslníci » Povrchová úprava kovu, skla, porcelánu

Povrchová úprava kovů PVD nitridem titanu - zlatá
-koupelnové doplňky
-hudební nástroje
-kování na dveře a okna
-doplňky auto-moto

TITANKOV s.r.o.
Chválkovická 151/82
Olomouc

mob:608912941