Reklama

Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie, venku je 7.1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Letošní Svátky města Olomouce: návrat na náměstí, velký průvod i koncert Vojty Dyka

Zprávy z regionu

14.3.2012

Autor: amb

V pozdějším termínu než v předchozích letech se letos uskuteční červnové Svátky města Olomouce, jedna z nejvýznamnějších kulturně-společenských akcí oživujících každoročně centrum hanácké metropole. Olomoučané se na začátku letních prázdnin mohou těšit třeba na průvod ke cti sv. Pavlíny, vojenské ležení či páteční koncert idolu mladých dívek Vojty Dyka.

Zatímco v posledních dvou letech se Svátky města Olomouce konaly ve stejném termínu jako velký běžecký závod Olomoucký 1/2maraton, letos radnice od tohoto modelu upustila. Třídenní oslavy připomínající významné momenty z historie města se tak uskuteční od pátku 29. června do neděle 1. července, běžecký festival bude na programu o týden dříve, konkrétně v sobotu 23. června. "Umožní nám to vrátit většinu akcí na Horní náměstí, což by zároveň s půlmaratonem, jehož se účastní stovky běžců, nešlo," vysvětlil náměstek olomouckého primátora Jan Holpuch.
Centrum města tak podle jeho slov poslední červnový víkend oživí mimo jiné řemeslný jarmark, gastronomický festival krajových specialit Gastro.ol, vojenské ležení a další atrakce. Chybět opět nebude ani velký páteční koncert přímo na Horním náměstí. "Tentokrát jsme se rozhodli oslovit hlavně mladší publikum a pozvali Vojtu Dyka s kapelou B Side Band," prozradil Holpuch s tím, že část program budou opět hostit Bezručovy sady, kde by měla návštěvníky znovu zaujmout rekonstrukce bitvy pod historickými hradbami města.
Velké změny podle něj čekají především oblíbený průvod ke cti sv. Pavlíny, patronky města. "Chceme do něj po vzoru lampionového průvodu zapojit podstatně více lidí. Oslovíme proto krojované spolky, jako je například Sokol. Součástí akce bude ve spolupráci s Moravským divadlem i jakási historická módní přehlídka. Průvodu se také na paměť 140. výročí návštěvy našeho města zúčastní císař František Josef I.," poodhalil roušku příprav Jan Holpuch.

amb

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip