Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 8.7 °C

Letošní první blešák nabídl kromě harampádí za pár korun i prezentaci bikesharingového projektu Rekola

Zprávy z regionu

15.4.2014

Autor: Veronika Pavlíková

Víte co jsou Rekola? No přeci kola natřená na růžovo, která již za několik dní vyjedou do olomouckých ulic. Jedinečnou možnost dozvědět se více informací o začínajícím komunitním projektu v Olomouci a zároveň oživit svůj šatník několika novými kousky za minimum peněz, měli návštěvníci včera v odpoledních hodinách na prvním letošním bleším trhu pořádaném Vintage.Market.Olomouc.

Akce se konala již podvanácté, opět v prostorách kanovnického domu na Wurmově 7, který je pro podobné události a workshopy jako stvořený. Prosklenou chodbu stařičkého ochozu zaplnily prodejci s novým i nošeným oblečením, veteší, knihami a nejrůznějšími již nepoužívanými předměty. V tržiště se proměnil i freskový sál, ve kterém jsem během studia žurnalistiky proseděla hodiny, dny, měsíce i roky více či méně zajímavých přednášek.

A sortiment nabízeného zboží byl opravdu široký. Mimo kousků oděvů, jejichž cena se většinou pohybovala v desítkách korun, jste si mohli koupit originální doplňky, staré knihy, boty, velikonoční vajíčka a rozmanitou škálu nejrůznějších půdních nálezů. „Vzala jsem doma krabici odložených věcí,“ odpovídá jedna z prodejkyň na otázku, jak vybírala vystavené věci. Koupit jste tak mohli kávovar vyhraný na plese v tombole, batoh na psa, kalkulačku, vypínač, Granko šablonu či jojo. A účast byla vskutku hojná, úzkou uličkou kolem stánků se chvílemi nedalo ani projít. Občerstvení zajišťovala po celou dobu kavárna a čajovna Kratochvíle. Ke kávě se podávaly vynikající máslové sušenky a čokoládové muffiny, kdo měl hlad, dostal polévku, chléb s paštikou nebo obloženou housku.

Kromě tradičního blešáku se akce soustředila na kola a jejich recyklaci. Ve spolupráci s Bajkazylem proběhl workshop výroby rozmanitých předmětů z cyklo materiálů. Dobrovolníci mohli přiložit ruku k dílu a pomoct natřít stará kola růžovou barvou, čímž symbolicky odstartovali komunitní projekt, jehož základem jsou repasovaná kola a mobilní aplikace. Každý jezdec prostřednictvím aplikace uvidí Rekola ve svém okolí, pomocí kódu odemkne zámek a může vyrazit. Jakmile již kolo nepotřebuje, odloží a zamkne jej na jakémkoliv vhodném místě, kde si jej může půjčit další zájemce. Členský poplatek činí 1000 korun na rok, při registraci do 16. 4. dostanete slevu a zaplatíte jen 600 korun. Tento bikesharingový počin úspěšně funguje v Praze, v Olomouci bude slavnostně zahájen 1. května. O dva dny dříve, tedy 29. dubna pořádá Bajkazyl ve spolupráci se spolkem StuArt Cyklozávod za památkami Olomouce. Startuje se v 17:00 na Wurmově 7, cíl a následná afterpárty bude na Korunní pevnůstce. Závodníci musí objet pět významných památek, u kterých budou po zodpovězení otázek s možnostmi ABCD uděleny check-pointy, trasa je libovolná. Registrace byla možná už na včerejším vintage marketu, přihlásit se můžete i v Bajkazylu na Wurmově 7 nebo přes e-mail GabrielaKodysova@seznam.cz.

Po představení Rekol následovalo hudební vystoupení Jana Nálepy Icaró. Session with plants neboli projekt inspirovaný zpěvy amazonských šamanů, kteří si říkají vegetalistas. Cílem vystoupení byla tvorba zvuků a kompozic vhodných k meditaci. Rostlinami procházel dle slov umělce slabý elektrický proud a ony tak mohly měnit odpor a ovlivnit výslednou podobu hudebního díla. Závěrečným bodem programu byla fireshow za doprovodu bubnů v podání seskupení Cascabel. Pro zájemce následovala afterpárty v nedalekém boulder baru Zona.

Veronika Pavlíková

Reklama

TITANKOV s.r.o.

Katalog firem » Řemeslníci » Povrchová úprava kovu, skla, porcelánu

Povrchová úprava kovů PVD nitridem titanu - zlatá
-koupelnové doplňky
-hudební nástroje
-kování na dveře a okna
-doplňky auto-moto

TITANKOV s.r.o.
Chválkovická 151/82
Olomouc

mob:608912941