Reklama

Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, venku je 5.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

LiStOVáNí s Hejlíkem se přesouvá do Divadla na Šantovce, v úterý vás čeká příběh o bratrovi Bonda  

Tipy a názory

15.9.2014

Autor: barsi

Do rodiny pravidelných cyklů Divadla na Šantovce od zaří přibude další člen. A posila to bude vskutku výrazná. Měsíc co měsíc se totiž budete moci setkávat s Lukášem Hejlíkem v pravidelném oblíbeném pořadu LiStOVáNí, který divákům přibližuje různé knižní novinky, které stojí za povšimnutí. Jako první je pro diváky v úterý 16. září ve 20:00 připravena slovenská bondovka Roger Krowiak. A v neděli na své přijdou také ti nejmenší čtenáři.

Projekt LiStOVáNí je cyklem scénických čtení, které vybírá každý měsíc zajímavé a aktuální knihy. Ty jsou pak před diváky interpretovány v podobě scénického čtení. Jde vždy přibližně o hodinové divadelní vystoupení, ve kterém je přenášen nejen děj knihy, ale také jazyk autora a atmosféra dané literatury. "Uvidíte plnohodnotné představení, úprava totiž vždy představí celou knihu, má to hlavu, patu, ale i tělo. Doprovází nás muzika, kostýmy, jen máme v ruce stále knihu, čímž jasně dokazujeme, že čtení dneska ještě není mrtvá věc. Nejedná se o předčítání za stolem nějakých úryvků. Ne, je to opravdu svěží akční 3D podívaná," představuje svůj projekt Lukáš Hejlík.

A hned pilotní díl LiStOVáNí přinese originální a nevšední zážitek – na jevišti se totiž rozehraje komix. Diváci se mohou těšit na originální slovenskou bondovku, která je psaná stylem druhořadého zámořského autora. Roger Krowiak, který je bratrem trochu slavnějšího Jamese, muž s ocelovými svaly, nebesky vysokou inteligencí a neodolatelným šarmem, připlouvá do stověžaté Bratislavy, hlavního města Polska. Zaplétá se do složité hry a stihne přitom poznat čtyři nejkrásnější ženy světa. Legendární komix Jozefa "Danglár" Gertliho zpracovaný v LiStOVáNí je jako časovaná bomba. Za tímto počinem stojí kolektiv nejlepších slovenských autorů. Na překladu se pro změnu podílel kolektiv autorů těch nejlepších českých, mezi kterými nechyběli Emil Hakl, Jaroslav Rudiš, Jan Balabán, Michal Viewegh, Petra Hůlová či J.A. Pitínský.

V neděli 21. září v 10:00 pak Lukáš Hejlík zalistuje i pro děti, a to s knihou Ivy Procházkové Eliáš a babička z vajíčka o šestiletém Eliášovi, který má sice úžasné, ale neustále zaneprázdněné rodiče, a naopak nemá žádnou babičku ani dědečka. A tak na rozdíl od svých kamarádů tráví celé dny doma sám a je mu smutno. Když už si začíná zoufat, stane se něco podivného. Při hledání zakutáleného míče najde Eliáš v parku zvláštní, žluté vajíčko. Vezme je domů a čeká, že se z něj vylíhne ptáče. Ale místo ptáčka se z vajíčka vyklube malinkatá babička s křídly. Je nešikovná, nemá o ničem ponětí a Eliáš ji musí všechno učit: chodit, mluvit, číst a nakonec i létat. Malá legrační babička dá Eliášovi to, co tolik potřeboval – vřelý vztah někoho blízkého, a dokonce v závěru knihy přiměje Eliášovy zaneprázdněné rodiče, aby si na něj našli víc času. Chybět nebude ani beseda a autogramiáda se samotnu autorkou.

Projekt LiStOVáNí, působí na pěti stálých scénách - v Praze, Brně, Českých Budějovicích, Havlíčkově Brodě a Bratislavě. Průměrně uvádí až deset premiér ročně, pro dospělé, mládež i děti. LiStOVáNí uvedlo od roku 2011 celkem 68 titulů, velmi často ho doprovázeli samotní autoři, jako Robert Fulghum, Mariusz Szczygiel, Sarah Watersová, Mikaël Ollivier, z českých pak Tomáš Sedláček, Markéta Baňková, Miloš Urban, Emil Hakl, Jiří Hájíček, Jan Cempírek, Petra Dvořáková, Alena Ježková, Petra Braunová a další. Projekt především dokázal, že „má smysl" - má své věrné diváky, kteří jej sledují jako literární seriál a kteří si často představované knihy čtou, stejně jako další knihy představovaného autora či nakladatelství.

Volné vstupenky jsou stále ještě v prodeji, můžete si je zakoupit zde.

barsi

Reklama

Radegastovna U Fleka

Katalog firem » Restaurace, stravování » Restaurace

Jsme nová restaurace kousek od centra Olomouce. V nabídce máme tankové pivo Radegast 12° a další piva z produkce Plzeňského Prazdroje. Každý správný pivař si u nás přijde na své. Naše kuc...