Reklama

Úterý 19. března 2024, svátek má Josef, venku je 5.2 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Literatura ze Spojených států míří
 do Vědecké knihovny v Olomouci

Kultura

31.1.2012

Autor: kam

Přečíst si v originále dílo Edgara Allana Poea, Johna Steinbecka nebo politické úvahy Abrahama Lincolna nyní mohou čtenáři ve Vědecké knihovně v Olomouci. Fond knihovny se totiž díky daru Velvyslanectví Spojených států amerických rozroste o více jak dvě stovky publikací z prestižního amerického vydavatelství Library of America. První knihy z darované kolekce si mohou zájemci půjčit již teď.

Library of America není běžným nakladatelstvím. Je to nezisková kulturní instituce založená v roce 1979. Nakladatelství vydává a stále udržuje v prodeji nejlepší a nejdůležitější díla amerického písemnictví. Kolekce v současnosti obsahuje přes dvě stovky titulů. Vydání každé publikace předchází podrobný výzkum dostupných exemplářů i autorských rukopisů a poznámek, takže finální verze je možno označit za autoritativní a úplné. Aby byla zaručena jejich dlouhodobá životnost, vycházejí na speciálním nekyselém papíře. Vědecká knihovna je přitom devátou institucí v České republice, která knižní dar z této edice obdrží.
První knihy předal Vědecké knihovně rada Velvyslanectví USA pro kulturu a tisk Robert Zimmermann. "Kolekce představuje reprezentativní průřez americkým písemnictvím. Je to to nejlepší, co se v Americe během staletí napsalo," zdůraznil Zimmermann. Darování publikací právě této knihovně je podle něj zcela namístě. "Výběr knihovny byl jednoznačný. Olomouc je úžasné město, ve kterém je druhá nejstarší univerzita v republice. Je to také místo, které má pro region i celou zemi obrovský význam," zdůvodnil Zimmermann.

Pro americkou literaturu vznikne v knihovně speciální oddělení. "Americkou literaturu jsme v knihovně už měli. Zatím ale byla schovaná ve skladech a nebyla pohromadě. Nyní bude mít svůj vlastní prostor. Nebudou zde jenom knihy amerických autorů, ale všechny publikace psané v anglickém jazyce," vysvětlila vedoucí oddělení Doplňování a zpracování fondu Vědecké knihovny v Olomouci Libuše Machačová. Zatím je této literatuře vyčleněn jeden regál ve Volném výběru, postupně by se však nová sekce měla rozrůstat. "Vznikne tak Anglo-americká knihovna, kterou slavnostně otevřeme prvního března, tedy v měsíci čtenářů. Počítáme s tím, že i potom ji budeme doplňovat," přiblížila ředitelka knihovny Jitka Holásková.
Mezi prvními zaregistrovanými knihami byla The American trialogy od Philipa Rotha. "Výběr prvních knih nebyl náhodný. Philip Roth je jeden z nejslavnějších současných amerických spisovatelů. Hojně se u nás také překládá," odůvodnil Zimmermann.

kam

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip