Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 10.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Litovelská škola pro slabozraké bude od září v Hejčíně, nový areál už je skoro hotový

Zprávy z regionu

24.4.2012

Autor: Jan Procházka

Základní škola pro slabozraké děti, která už mnoho let funguje v Litovli, se na konci prázdnin přestěhuje do Olomouce. V Hejčíně už pro ni roste zbrusu nová budova, která umožní zásadním způsobem rozvinout služby nejen pro školní děti. Součástí zařízení totiž bude ubytovna, mateřská škola i speciální venkovní simulátor reálných situací, do nichž se lidé s poruchou zraku mohou dostat.

Více než dvě stě milionů korun bude stát nový areál školy pro slabozraké v Hejčíně. Podle vedení olomouckého kraje, které si na stavbu půjčilo peníze od Evropské investiční banky, se bude jednat o špičkové zařízení. "Škola profesora Vejdovského dlouhodobě funguje v Litovli, technické podmínky, jaké tam mají, však neodpovídají současným požadavkům. Vzhledem k tomu, že dětí s vadou zraku spíše přibývá, rozhodli jsme se školu přesunout do nových odpovídajících prostor a ty také náležitě vybavit," vysvětlil vznik nového areálu hejtman Martin Tesařík.

Komplex několika budov vyrůstá doslova na zelené louce na pozemku naproti hejčínskému gymnáziu. "Stavba byla zahájena 17. ledna loňského roku, hotovo bude koncem července. Dá se říci, že u všech objektů už máme dokončeny hrubé stavby," uvedl Daniel Ludin, který vykonává technický dozor investora. V areálu se kromě hlavní budovy školy bude nacházet i samostatná jídelna, ubytovací zařízení, šatny, tělocvična a různá venkovní zařízení pro výuku. Právě takzvaný simulátor reálných situací je republikovým unikátem, podobný mají jen v Praze. "Je tu třeba vytvořena zastávka tramvaje i s kolejemi, jezírko s přechodem, různé povrchy a další prvky, zkrátka věci, s nimiž se lidé se zrakovým postižením mohou denně setkávat," zmínil ředitel školy Jiří Müller a ubezpečil, že prostory určitě nebudou sloužit jenom škole. "Spolupracujeme s Tyflocentrem a rádi bychom samozřejmě, aby tento areál sloužil i lidem, kterým se zrakové potíže vyskytly až v dopělosti," prozradil Müller.

Personál školy se podle ředitele Müllera těší na běžné věci, které ovšem v Litovli nemají. "Třeba kabinety, specializované učebny nebo tělocvična. To nám doposud chybí," pousmál se ředitel, který bude v nových prostorách zahajovat první školní rok už letos v září. Nával nových přihlášek zatím škola nezaznamenala, zájem je ale o mateřskou školu. "Tu jsme dosud neprovozovali, takže je to pochopitelné. Zájem o místa ve školních třídách se nepochybně zvedne, až se tu škola trošku zaběhne," poznamenal Müller.

Škola je určena pro sto dva žáků a dvacet sedm pedagogů. Disponovat bude čtrnácti univerzálními a deseti specializovanými učebnami. Žákům bude k dispozici ubytovna pro dvacet devět žáků i místa k relaxaci, například prosklený výklenek nad vstupem do školy, kde si budou moci zahrát obří šachy.

Jan Procházka

Reklama

UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI

Katalog firem » Vzdělávání a školství » Vysoké školy

Univerzita Palackého v Olomouci je vysoká škola s dlouhou tradicí. Byla založena již v 16. století a je tak nejstarší vysokou školou na Moravě a druhou nejstarší v České republice. V souča...