Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 9.7 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Má vlast, vzpomínání v rádiu i videomapping: Moravská filharmonie slaví začátek 70. sezony

Kultura

23.9.2015

Autor: Jan Procházka

Jubilejní sedmdesátou sezonu zahajuje v těchto dnech Moravská filharmonie. Slavit začíná právě dnes, už zítra a v pátek se potom uskuteční slavnostní koncerty. Na programu je Má vlast. Do dlouhé historie filharmonie pak lze nahlédnout v Mozartově sále, kde je umístěna výstava fotografií.

Foto: archiv

Sedmdesát let slaví Moravská filharmonie na vrcholu svých uměleckých sil. “Patříme mezi nejvýznamnější symfonické orchestry České republiky, reprezentujeme Olomouc nejen po celé naší vlasti, ale i v zahraničí,” zmínil ředitel filharmonie Vladislav Kvapil. On sám v jejím čele stojí více než dvacet let. “Budu rád, když se dožiju oslav stovky. To už určitě ne jako ředitel, ale třeba to vyjde,” glosoval na tiskové konferenci. Program oslav zahrnuje i několik dalších akcí. Už dnes se sejdou bývalí členové orchestru. Ve čtvrtek bude sedmdesátá sezona slavnostně zajájena. Pod taktovkou šéfdirigenta Petra Vronského zazní v devatenáct hodin Má vlast. Stejný program je v plánu i o den později, kdy proběhne repríza. Zvuk bude přenášen i do prostoru před budovou, souběžně s koncertem totiž bude promítnut na Horním náměstí živý videomapping, který si pro olomoucký Festival světla a videomappingu VZÁŘÍ připravil italský VJ Nicola Pavone z uskupení KinocirKus. Začátek je ve dvacet hodin. “Každou z šesti vět tohoto cyklu doprovodí vizuální animace respektující fasádu budovy Moravské filharmonie Olomou,” popsal Kvapil.
V pátek se také v Redutě a zároveň přímém přenosu na stanici Vltava uskuteční rozhlasový pořad Moravská filharmonie živě! “Bude se hrát a také vzpomínat. Vstupenky jsou zdarma k vyzvednutí v infocentru v podloubí radnice,” zmínil Kvapil.
Filharmonie zahájila činnost koncertní sezonou 1945 – 46. Po ní přichází do Olomouce z České filharmonie profesor František Stupka, který položil základní stavební kameny uměleckého růstu Moravské filharmonie, na které pak navazovali jeho pokračovatelé, například Jaromír Nohejl, Stanislav Macura a současný šéfdirigent Petr Vronský, který navazuje na uměleckou stopu svého otce Karla Vronského, který v Olomouci působil jako koncertní mistr.
Sedmdesátou sezonu připomíná i videoklip, který filharmonie včera zveřejnila.

Autor článkuJan Procházkaprochazka@olomouc.cz

Jan Procházka
Reklama

HOSTINEC NA STŘEDNÍ

Katalog firem » Restaurace, stravování » Restaurace

Vaříme každý den. Možnost pořádání oslav, rautů. v době obědů je restaurace nekuřácká. WIFI Free.