Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 8.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Majitel Sigmy Josef Lébr byl překvapen úrovní hráčů ve druhé lize

Rozhovory

17.5.2015

Autor: Radek Heloňa

SK Sigma Olomouc se po roce vrátila do nejvyšší soutěže. Potvrdilo se, že návrat zpět nebude jednoduchý. Hlavně na začátku FNL měla Sigma velké potíže přizpůsobit se hře ve druhé lize. Pak se Hanákům podařilo nastartovat parádní sérii, díky které mohla slavit postup už tři kola před koncem. Po utkání s Karvinou hodnotil druholigovou sezónu předseda představenstva SK Sigma Olomouc Josef Lébr.

Jak jste si užil postup zpět do první ligy? Účastnil jste se oslav?
Něco málo jsem přidal hráčům na oslavy, oslav jsem se neúčastnil. Já na rozdíl od hráčů jsem měl ve čtvrtek normální pracovní den. Nechávám to až po posledním kole.

Sigma se vrátila po roce zpět. Máte radost?
Jsou to pocity radosti a hlavně velké úlevy. Myslím si, že vrátit se hned po roce je jednodušší, než se vracet další roky. Vidíte Zlín, Žižkov, Opavu, jaké mají potíže vrátit zpět. Je to hlavně o udržení toho kvalitního kádru.

Bude třeba Sigmu hodně posílit do Synot ligy?
Vidím to na posilu do každé řady, už na tom pracujeme, ale konkrétní samozřejmě nemůžu být. Chodím ale taky pravidelně na B-tým, který s přehledem vede MSFL. Máme také kam sáhnout, a vidím to tak, že ti kluci by taky měli dostat šanci.

Jaká to byla pro klub zkušenost, rok ve druhé lize?
Bylo špatné sestoupit, ale zkušenost to byla dobrá pro mnoho věcí v klubu. Snížil se rozpočet a také jsme si uvědomili, co první liga znamená a jak snadno jsme o ni přišli. Spadli všechny kluby, jako malý kluk si pamatuji, že sestoupila i Sparta. Zbrojovka Brno se vrátila, ale byla čtvrtá ,a kdyby kluby před ní měly stadion, tak je ve druhé lize možná dodnes. Sestup je snadný, ale ten návrat byl velmi těžký.

Co bylo nejdůležitější pro návrat? To, že jste udrželi kádr?
Ano, to byl nejdůležitější prvek. I po tom pátém kole, kdy to nevypadalo dobře, tak jsme jim pořád věřili, jen jsme prohodili pár hráčů a pak se to povedlo nastartovat. Ta cesta se ukázala jako správná.

Co znamenala druhá liga ekonomicky? Dva tisíce diváků v průměru na zápas dolů...
Ještě jsme snížili vstupné, u diváků to bylo mínus dvě stě tisíc plus to zlevnění, osm milionů jsou peníze ze STESu, sponzoři někteří dali méně než na první. Nemám to přesně spočítané, ale bavíme se o patnácti milionech asi.

Co to udělalo se stabilitou klubu?
Sáhnul jsme do vlastních a těch patnáct jsem dal. Na první ligu se budeme snažit v intencích jako nyní. Nějaké rezervy jsme našli. Všechny kluby jsou touto cestou, pokud pomineme první tři kluby. Náš současný rozpočet nás řadil doprostřed Synot ligy.

Bylo něco, co vás na druhé lize zaskočilo?
Úroveň některých stadionů. Nebudu konkrétní, ale byl to stadion, který si pamatuju, z doby, kdy jsem hrával já. Přijel jsem tam, a všechno tam bylo stejné. Dostali licenci...I další týmy říkají, chceme do první ligy a nemají vůbec nic nachystaného. Pozitivně mě překvapila úroveň některých hráčů. Myslel jsem si, že to projdeme hladce, ale ukázalo se, že fotbalová úroveň druhé ligy není až tak špatná.

Radek Heloňasport@olomouc.cz

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip