Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 12.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Obránce Mory Martin Vyrůbalík: "Trenéři nás k blokování střel neustále nabádají"

Rozhovory

17.11.2014

Autor: Radek Heloňa

Kohouti porazili v neděli Vítkovice na domácím ledě i podruhé v sezóně. Tentokrát zvítězili "jen" 4:1, ale vítězství bylo možná důležitější než jasná výhra s devíti brankami v září. Mora stále drží v extralize první osmičku, na nějaké úvahy o play-off, ale není místo. Tvrdí to i opora zadních řad Olomouce a proti Vítkovicím vyhlášený nejlepší hráč utkání Martin Vyrůbalík.

Martine, po porážce v prodloužení od Sparty jste porazili Vítkovice. Máte ze dvou utkání čtyři body, jste spokojeni?
Ano, máme i utkáním v Liberci z třech zápasů po reprezentační pauze sedm bodů, v každém jsme bodovali. Po těžkém utkání se Spartou jsme dnes v první třetině možná trochu tahali nohy. Bylo to cítit. Ubojovali jsme to a vyhráli.

Jak těžký byl zápas s Vítkovicemi?
Zlobili nás celý zápas, byli důrazní, měli i šance, my jsme byli trochu statičtí. Ve druhé třetině nám to tam naštěstí spadlo, ale třetí to zase byla naše klasika, že jsme zalezli a pak se to zdramatizuje. Naštěstí Vítkovice gól nedaly a my jsme trefili prázdnou branku.

Ve třetí třetině to byl záměr více bránit?
Nebyl, my si v kabině říkáme, že nesmíme přestat hrát, ale asi to tam někde v hlavách je ta obava o výsledek. Naštěstí jsme druhou branku neinkasovali jako třeba s Pardubicemi a rozhodli jsme při jejich power-play.

Jsou Vítkovice oblíbeným soupeřem?
Dá se to tak říci, ale hráli jsme vždy doma, uvidíme, jak to bude v Ostravě.

Rozhodla dnes při ne úplně ideálním výkonu vaše bojovnost?
Je to možné, my na tom naši hru zakládáme. Na krásu se nedá pořád hrát, párkrát nám to vyšlo. Vítkovice musely bodovat, takže už jsou to zápasy pomalu jako v play-off.

Vy jste měl dnes dvě asistence, byl jste vyhlášen hráčem utkání. Jak jste viděl svůj výkon?
To jsem nečekal. Vyšlo to na mě, cítil jsem se celkem dobře. Pořád čekám na první gól, tak snad to tam někdy konečně spadne (smích).

Blíží se polovina základní části, jste v polovině tabulky. Co to vypovídá o vašich ambicích?
Nemůžeme určitě lítat v oblacích. Na začátku jsme si museli na extraligu zvykat, nebylo to vůbec jednoduché. Byli jsme jasně pasovaní na baráž, ale my jsme chtěli hrát zápas od zápasu, bylo tady několik zkušených kluků, kteří extraligu hráli, ale taky spousta jako i já, kteří v ní tolik odehráno neměli. Potřebovali jsme navyknout na styl a rychlost. Adaptovali jsme se slušně. Ale je možná dobře, že je tabulka tak vyrovnaná, že jsme sice kolem sedmého místa, ale musíme pořád myslet na to, že po pár zápasech to může být jinak. Trenéři nás k tomu neustále nabádají, abychom se stále soustředili na aktuální zápas, tak doufám, že to tak bude i dál.

Pokukujete už pomalu po play-off?
Za sebe můžu říci, že určitě ne. Ještě je více než polovina soutěže. Je to dlouhá doba, bude vánoční přestávka, může přijít pokles formy, zranění, což bych nerad přivolával. Prostě musíme být nohama na zemi, hrát zodpovědně, a pokud budeme pokračovat v tom, jak hrajeme, tak v tom play-off možná budeme.

Zase jste proti Vítkovicím zblokovali strašnou spoustu střel soupeře hlavně v přesilovkách. Jak to děláte?
Věnujeme se tomu, trenéři nám to neustále zdůrazňují, brankářům to pomáhá, protože, když to nevidí, tak je dobré, že to neprojde. Musím pochválit i naše útočníky, kteří jsou v tom taky výborní. Je pravda, že některým hráčům to jde lépe, ale dá se to i naučit a tím, že nás k tomu trenéři neustále nabádají, tak se nám to asi i daří.

Je dnes třeba výstroj už dál, že se hráč nebojí do rány padnout nebo tam dát brusli, jako vy při power-play Vítkovic?
Nevím, výstroj je už dlouho kvalitní. Hráč, když jde proti puku a neotočí se, tak ho to nemůže tolik bolet. Je to instinkt, hrajeme to dlouho, když vás to trefí špatně, zaledujete to a hrajete dál.

Pojďme ještě k třetí brance. Vy jste našel pasem Zuzina, ten to sklepnul Lašovi do jízdy na křídlo a byl z toho gól. Bylo to něco nacvičeného?
Asi ne, vyplynulo to ze hry, napoprvé se nám útok nepodařilo založit, zkusili jsme to znovu. Peter se už jakoby vracel zpět, byl volný, tak jsem mu to poslal na střed, on to výborně sklepnul na Máru Laše, který to propálil. Takže nic nacvičeného, spíše to vyplynulo ze hry.

Nyní vás čeká druhý Litvínov. Bude to výzva ho doma porazit?
Ano, je určitě taky nečekal nikdo tak vysoko. U nich jsme smolně prohráli. Měli jsme tam šance, na body jsme tam měli. Před domácími diváky chceme hrát co nejlepší hokej a vybojovat to.

A jak na Francouze v brance Litvínova? Je cítit, že je ten gólman ve výborné formě?
Co jsme hráli u nich, z něho vyzařuje pohoda, klid, vykrývá prostory. Peter Zuzin tam měl vynikající šanci a on mu tam skočil. Dá se říci, že jsme si na něm v Litvínově vylámali zuby. Musíme se prostě připravit, že i on na nás nebude stačit a že vyhrajeme.

Kdo je Martin Vyrůbalík?
Odchovanec hodonínského hokeje, který strávil dorostenecká a juniorská léta také ve slovenské Skalici a brněnských týmech Ytong a Hvězda, se dostal do extraligy ve dvaadvaceti letech ve Vsetíně. Pak pokračoval ve druhé lize v Kometě Brno, na střídavé starty hrál extraligu ve Znojmě.
V roce 2006 přišel prvně do Olomouce, kde odehrál velmi slušné čtyři sezóny. Pak hrál slovenskou extraligu ve Skalici, aby se při návratu Kohoutů do extraligy vrátil i on zpět do Mory. Poctivý bek s dobrou rozehrávkou zatím stále čeká na první extraligovou trefu, spolehlivými a obětavými výkony je stabilním pilířem hanácké defenzívy.

Radek Heloňasport@olomouc.cz

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip