Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 9.2 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Máte doma starou pračku nebo ledničku? Šup s ní do sběru a třeba získáte hodnotné ceny

Zprávy z regionu

14.11.2014

Autor: barsi

Město Olomouc se rozhodlo podpořit sběr starých praček a dalších vysloužilých elektrospotřebičů. Pokud máte nějaký doma a překáží vám, odneste jej do sběrného dvora. Během listopadu a prosince budete mít možnost získat hodnotné ceny.

Hlavním cílem popularizační kampaně je podpořit myšlenku správného třídění větších vysloužilých elektrozařízení. "Cílit chceme zejména na ledničky a pračky, které donedávna velmi často končily v klasických výkupnách surovin. Podle platného zákona je totiž možné elektrozařízení odevzdávat jen na místa zpětného odběru, což jsou v Olomouci především sběrné dvory nebo prodejci elektra," uvedl Aleš Jakubec, náměstek olomouckého primátora, který má v kompetenci problematiku životního prostředí.

Kampaň by měla obyvatelům města rovněž objasnit, že pokud odevzdají spotřebič na sběrný dvůr, tak neohrozí životní prostředí. "Neodborná manipulace může totiž zejména u ledniček způsobit ekologickou škodu. Nezanedbatelný je také morální aspekt správného nakládání se starým elektrem. Vysloužilé elektrospotřebiče, jako jsou například pračky, mikrovlnné trouby, apod. totiž putují do chráněné dílny v Bruntálu. Tam je odborně rozebírají lidé se změněnou pracovní schopností, kteří by jinak jen těžko hledali zaměstnání," popsala Taťána Pokorná, ředitelka zákaznického oddělení společnosti ELEKTROWIN.

Pokud tedy už několik měsíců či let doma zakopáváte o nefunkční pračku, máte nyní pořádnou motivaci. Stačí když v době od 12. listopadu do 12. prosince odevzdáte na olomouckých sběrných dvorech ledničku, pračku, myčku, nebo jiný elektrospotřebič (s výjimkou televizorů a počítačových monitorů) a od obsluhy automaticky získáte drobnou odměnu. Navíc se budou moci zapojit do soutěže o tři poukázky v hodnotě 5 tisíc korun na nákup nového elektrospotřebiče.

V roce 2013 odevzdali Olomoučané na sběrné dvory k recyklaci podle údajů společnosti ELEKTROWIN celkem 115 984 kilogramů starých elektrospotřebičů, což představuje 1625 ledniček, 694 praček a 1411 dalších elektrozařízení.

barsi

Reklama

JUDr. Petra Langerová, Ph.D., LL.M., advokátní kancelář

Katalog firem » Služby » Advokáti

Advokátní kancelář poskytuje právní služby v Olomouci a Šternberku zejména v oblasti rodinného, občanského a trestního práva. Důraz je kladen na osobní, lidský přístup, dlouholeté zkuš...