Reklama

Úterý 19. března 2024, svátek má Josef, venku je 5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Maxipes Fík, Pan Tau i Hobit – knižní ilustrace Jiřího Šalamouna ožívají v Muzeu moderního umění

Kultura

27.1.2015

Autor: Barbora Sísová

Zajímavá výstava odstartuje tento týden v Muzeu moderního umění. Prohlédnout si zde můžete knižní ilustrace Jiřího Šalamouna, které zajisté provázeli i vaše dětství. Že vám toto jméno nic neříká? Možná si vzpomenete, až uvidíte obrázky Maxipsa Fíka, Hobita nebo například Posledního Mohykána či Pickwickovce. Třeba je máte zafixované právě tak, jak je ztvárnil tento autor. Výstavu nazvanou No tohle!?, kterou pořádá muzeum při příležitosti Šalamounových osmdesátin, si můžete prohlédnout od 29. ledna do 17. května.  

Na výstavě na vás čekají jeho nejvýznamnější ilustrátorské práce, ale také grafická tvorba či volné kresby. Podle autora koncepce výstavy Jana Rouse patří Jiří Šalamoun mezi nejvýznamnější české ilustrátory. "Jeho tvorba je bezpochyby součástí zlatého fondu české knižní kultury 20. století. Mnohé knihy se dokonce staly generačními ikonami," řekl historik umění s tím, že Šalamoun výtvarně doprovodil přes osmdesát knih a vytvořil téměř dvě desítky autorských knih a bibliofilií. Mezi dětskými knížkami dosáhly největší popularity příběhy Maxipsa Fíka, kterým předcházely kreslené večerníčky.

Výstava však neopomine ani další Šalamounovy legendární ilustrace. "Nechybí tak například Pan Tau Oty Hofmana, kde Šalamoun opustil parafrázi dětské kresby a orientoval se na současné umění. Vycházel zde z pop artu a jeho prolnutí s reklamou a komiksem, jak je představovala tvorba například Roye Lichtensteina," přiblížil Rous autorovy zdroje inspirace. Šalamounův prožitek současného světa a jeho umění dokumentují i další ilustrační soubory k moderní americké literatuře, například Tracyho Tygr Williama Saroyana nebo knížka V melounovém cukru Richarda Brautigana. "Zastoupeny jsou také ilustrace k Tolkienově Hobitovi, v nichž Šalamoun mýtus přirozeného života posouvá do mýtického světa dějin. Všechny tři tituly přitom byly vnímány mladou generací jako únikové prostory v mizérii normalizačního socialismu," dodal odborník na dějiny české knižní kultury.

Jak doplnila kurátorka Anežka Šimková, výstava v Muzeu moderního umění představuje především návrhy ilustrací k asi třiceti vybraným knižním titulům, nachází se zde asi šest set kresbiček. "Kromě toho návštěvníci uvidí také autorovy volné kresby, koláže, samostatné litografie, návrhy maket knih i knihy samotné," řekla Šimková s tím, že návštěvníci si budou moci některé knížky sami prolistovat a bibliofilie prohlédnout prostřednictvím animovaného spotu.

Výstava má podle Rouse být především poctou autorovi a jeho všestrannému talentu. "Při příležitosti jeho životního jubilea se uskuteční ještě výstava v Galerii Středočeského kraje v Kutné hoře, která se od 8. března do 7. června zaměří především na Šalamounovu tvorbu pro děti jako čtenáře a filmové diváky a představí filmové, divadelní a výtvarné plakáty," dodal.

Muzeum umění Olomouc chce podle ředitele Michala Soukupa využít návštěvnický potenciál Šalamounovy výstavy. Připravuje proto bohatý doprovodný program orientovaný na všechny věkové skupiny. "Kromě animačních programů pro školy i pro dospělé nabídneme třeba speciální komentovanou prohlídku s kriminalistou Janem Lisickým, který diváky provede především hororovou a detektivní částí výstavy. Chystáme ale také filmový večer v Divadle hudby nebo ve spolupráci s Knihovnou města Olomouce znalostní kvíz a Noc s Andersenem," uzavřel Soukup.

Barbora Sísovásisova@nejlepsi-adresa.cz

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip