Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 10.1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

McDonald´s na Horním náměstí definitivně mizí z mapy Olomouce, na hamburger musíte jinam

Zprávy z regionu

25.9.2015

Autor: barsi

Nejstarší olomoucký McDonald´s, který vznikl v polovině devadesátých let na Horním náměstí, v těchto dnech definitivně skončil. Turisté obdivující historické centrum města tak přišli o jistotu globální stravy a děti mířící na výchovný koncert či divadelní představení zase o zpestření kulturního zážitku. Prostory v Salmově paláci zůstávají zatím volné, zájemce by měl měsíčně zaplatit 200 tisíc korun.

Foto: Ondřej Hlaváček
Foto: Ondřej Hlaváček
Foto: Ondřej Hlaváček

McDonald´s na Horním náměstí byl na začátku tohoto týdne definitivně uzavřen, nyní uvnitř potkáte pouze úklidovou četu. Pokud však dostanete chuť na hamburger, nezoufejte, v Olomouci i nadále zůstávají další dva McDonaldy – v OC Haná a Galerii Šantovka. Co vznikne místo restaurace v Salmově paláci, zatím není jasné. Objekt nabízí realitní kancelář k pronájmu od 1. října za 200 tisíc korun.

Historie Salmova paláce

Se stavbou paláce na místě dřívějších tří domů začal na konci 17. století šlechtic Julius Salm. Palác dokončil v roce 1687 jeho syn Ferdinand. Tehdy měl dvě poschodí. Za dalších dvacet let byl poškozen požárem a prošel rekonstrukcí. Třetí poschodí bylo dostavěno v roce 1792. Po roce 1866 přestal být palác soukromým domem protože jej vykoupila městská rada a od té doby patřil až do počátku milenia k majetku města. V meziválečném období (1918-1938) byly v budově nově zřízeny úřadovny radnice. Roku 1929 si budovu vytipovala firma Baťa jako staveniště pro připravovaný obchodní dům. Na místě paláce měl být realizován mnohaposchoďový výškový objekt podoby mrakodrapu. K závažným stavebním úpravám, které jistým způsobem ohrozily samotnou budovu, došlo v 50. letech 20. století. V roce 1952 byla zahájena rekonstrukce přízemí a následně došlo k zřícení části budovy. Navržená rekonstrukce počítala se zachováním celého objektu. V prostorách někdejší kavárny, poté městské spořitelny byla umístěna prodejna Oděvního průmyslu Prostějov a od poloviny 90. let 20. století zde byla provedena rekonstrukce pro potřeby restaurace McDonald´s. V roce 2010 proběhly práce na památkové obnově objektu.

barsi

Reklama

Bistro Paulus

Katalog firem » Restaurace, stravování » Restaurace

Vítejte v kantýně pro 21. století Bistro Paulus je nový projekt michelinského šéfkuchaře Romana Pauluse, který se v srdci Olomouce rozhodl postavit neotřelý koncept moderního bistra. Vše m...