Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 14.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Medicína v Olomouci se posune na novou úroveň díky evropské dvoumiliardové dotaci

Zprávy z regionu

21.3.2011

Autor: Kamila Kotková

Lékařská fakulta Univerzity Palackého v Olomouci slavila v pátek významnou událost. V areálu fakultní nemocnice byly slavnostně položeny základní kameny dvou nových budov. Ústav molekulární a translační medicíny a dostavba Teoretických ústavů mohou vzniknout díky téměř dvoumiliardové dotaci z evropských fondů. Obě stavby doplní architektonicky cennou budovu Teoretických ústavů, která slouží lékařské fakultě od 50. let minulého století.

Vznikající Ústav molekulární a translační medicíny je jedním z nejvýraznějších projektů realizovaných v oblasti vědy a výzkumu v Česku. Zaměřen bude především na výzkum nádorových a infekčních onemocnění a na vývoj nových diagnostických postupů a léků. "Jedním ze základních cílů je výzkum a vývoj nových léků, chceme ale také dramaticky přispět k poznání podstaty onemocnění. To základní poznání, které vede následně k vývoji nových léčiv, je na prvopočátku celého procesu. Nově vznikající ústav bude spojovat celé týmy, které se v této oblasti výzkumu pohybují," popsal funkci nového centra jeho ředitel Marián Hajdúch. Sám má na svém kontě přes dvacet patentů protinádorových léčiv a v České republice se tak řadí mezi přední odborníky v oblasti výzkumu léčiv a molekulární onkologie.
Mezi další významné vědce, které bude ústav sdružovat, patří Jiří Bártek, který vede i centrum pro výzkum rakoviny v Kodani. V olomouckém výzkumném ústavu povede tým vědců zaměřených na podstaty lidských onemocnění, zejména nádoru mozku, prostaty, prsu a zažívacího traktu.
Samotná stavba ústavu přijde na 200 milionů korun, přístrojové vybavení vyjde na půl miliardy. Kolaudace budovy je předběžně plánována už na prosinec tohoto roku.

Druhý důležitý projekt, dostavba Teoretických ústavů bude sloužit zejména studentům doktorských programů. "Dostavba Teoretických ústavů nám přinese významné rozšíření laboratorních a výukových prostor. Kromě laboratoří dojde k významnému navýšení počtu učeben, přednáškových sálů, počítačových pracoven či vybudování velké studovny v rámci knihovny. Ve specializovaných laboratořích bude možné používat geneticky modifikované organismy, což v současnosti nemůžeme," uvedl proděkan lékařské fakulty Martin Modrianský, který projekt vede. Dostavba by měla být dokončena v září roku 2012.
Položení základních kamenů obou budov se zúčastnila řada významných osobností, mezi nimiž nechyběl například europoslanec Jan Březina. Aby dílo dospělo ke šťastnému konci, popřál projektu i generální vikář Arcibiskupství olomouckého monsignor Josef Nuzík, který základní kameny posvětil.

Kamila Kotková

Reklama

Vinotéka Petry Kobzové

Katalog firem » Restaurace, stravování » Vinotéky

Zaměřujeme se na širokou nabídku moravských jakostních vín, vín v přívlastku i vín dovezených ze zahraničí.