Reklama

Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav, venku je 4 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Medvěd v centru Olomouce? Městem
 dnes projde masopustní průvod

Zprávy z regionu

8.3.2011

Autor: onar

Známe je z archivních dokumentů, v lepším případě z některých dnešních vesnic. Masopustní průvody v čele s medvědem a dalšími komickými či trochu strašidelnými maskami. Centrem velkých měst však tyto svérázné tančící masky procházejí jen výjimečně. A právě dnes mají obyvatelé Olomouce jedinečnou možnost. Odpoledne se totiž jeden takový průvod ve městě objeví.

Olomoucký masopust pořádá waldorfská škola, která s ním má už několikaleté zkušenosti. "Masopust slavíme od doby, co jsou v Olomouci waldorfské třídy, jenže v období, kdy jsme ještě nebyli soukromí, se vše odehrávalo komorně v nejbližším okolí školy," říká Barbara Protivánková, manažerka školy, která sídlí v Rožňavské ulici na Nových Sadech. Vloni poprvé se vydali školáci a jejich rodiče či blízcí na zatím jen malý a skromný průvod centrem Olomouce. "Loňský průvod městem jsme brali jako takové skromné upozornění na to, že se chystá osamostatnění školy," dodává Barbara Protivánková. Letošní průvod by měl být už o něco výraznější. Začátek masopustu je v 15:45 u budovy tržnice v Aksamitově ulici, odkud pak průvod masek vyrazí do města. V 18 hodin bude akce pokračovat v řepčínské restauraci U Kapličky masopustním tancem a zábavou.
Masopustní úterý tradičně předchází popeleční středě, která je prvním dnem čtyřicetidenního půstu. Ten pak končí Velikonocemi.

Waldorfská škola působí v Olomouci od roku 2004. Zprvu se jednalo o třídy s waldorfskou pedagogikou v rámci Základní školy Dr. Milady Horákové v Rožňavské ulici, v jejíchž prostorách působí i po osamostatnění v loňském roce. Waldorfská pedagogika se liší od běžné v náhledu na přístup k dítěti a jeho schopnostem. Mezi řadu odlišností od běžné školy náleží například výuka dvou cizích jazyků od první třídy, hra na hudební nástroje, neexistence známkování či fakt, že každou třídu od prvního do devátého ročníku vede stejný třídní učitel. Olomoucká waldorfská škola je jediná v celém kraji, žáky sem rodiče vozí mnohdy z poměrně vzdálených bydlišť.

onar

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip