Reklama

Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie, venku je 5.4 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Měšťanský pivovar v centru Olomouce čeká přestavba. Budou v něm byty a obchody

Zprávy z regionu

12.10.2010

Autor: Adam Fritscher

Zchátralá barokní stavba měšťanského pivovaru v olomoucké Lafayettově ulici se po mnoha letech dočká rekonstrukce. Ve vzácné památce v samém centru historického města mají vzniknout atypické byty a obchodní prostory. Ke slavnostnímu poklepu základního kamene došlo dnes, hotovo má být v roce 2012.

Se stavbou měšťanského pivovaru se začalo v květnu 1714 na takzvané Romhofě při městských hradbách, v dnešním ústí ulic Lafayettova a Uhelná. V roce 1758, během pruského obležení Olomouce, budovy vyhořely, ale byly rychle obnoveny. Činnost pivovar ukončil až v roce 1895, kdy v něm byla zřízena sladovna, posléze sloužil jako stáčírna a sklad. V roce 1958 byl měšťanský pivovar včetně objektu sladovny prohlášen kulturní památkou. Než objekt přešel pod stávajícího vlastníka, kterým je akciová společnost Měšťanský pivovar Olomouc, člen finanční skupiny Prosperita holding, byl vlastněn národním podnikem Řempo, který zde měl sklady. Posledních více než deset let nebyl měšťanský pivovar využíván.

Dlouhodobé nevyužívání objektu sladovny ve druhé polovině 20. století se negativně podepsalo na celkovém stavebně technickém stavu objektu, jenž vykazuje řadu poruch, které si vyžadují celkovou rekonstrukci. V unikátním historickém objektu má nyní během dvou let vzniknout přibližně dvacet atypických jednopodlažních bytů a mezonetů. Přízemí bude využito jako komerční plocha, která nabídne mimo jiné obchodní prostory pro širokou veřejnost.

Autorem architektonického návrhu a projektové dokumentace je renomovaný architektonický atelier Cigler Marani Architects, který má na svém kontě významné domácí i zahraniční projekty, například projekt pražského Průmyslového paláce, Václavského náměstí či administrativního centra Digital park II v bratislavské čtvrti Petržalka. "Rekonstrukce měšťanského pivovaru je ale asi nejsložitější úkol, který kdy naše kancelář dostala," konstatoval architekt projektu Jakub Cigler. "Objekt byl postaven tak, aby chránil ječmen před slunečním světlem, a my se nyní naopak budeme snažit sem světlo dostat, protože zde mají bydlet lidé. Přitom musíme respektovat podmínky památkářů," řekl Cigler.

Podle zástupkyně památkového odboru Magistrátu města Olomouce Vlasty Kauerové bude plánovaná přestavba kompromisem mezi představami památkářů a investora. "Jinak to ani nejde, protože se pohybujeme v samotném jádru městské památkové rezervace, ale investor má také svoje plány a záměry. Celá rekonstrukce by měla vrátit pivovaru jeho barokní podobu, tedy jej mimo jiné zbavit přístavků z dvacátého století," zmínila Kauerová.
Předpokládaným termínem dokončení rekonstrukce za více než sto milionů korun je rok 2012.

Adam Fritscher

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip