Reklama

Úterý 19. března 2024, svátek má Josef, venku je 3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Město podporuje aktivní seniory: čeká je škola in line bruslení, exkurze i branný běh

Zprávy z regionu

16.9.2014

Autor: barsi

Víte, že nejen děti, ale také senioři mají svůj mezinárodní den? Každoročně se slaví 1. října a letos pro ně město připravilo dokonce třítýdenní oslavy, rozprostřené celkem do devíti dnů. Na seniory tak čeká nejen sportovní program, ale také exkurze do veřejně nepřístupných zákoutí, bohatý kulturní program i několik soutěží o lákavé ceny. Nenechejte své rodiče a prarodiče sedět doma u televize, možností, jak si užít stáří, se nabízí spousta.

Nabízené aktivity jsou rozčleněny do tří oblastí – radost z pohybu, prevence kriminality a kultura a vzdělávání. Každému tématu bude věnován jeden týden "Senioři v našem městě si už jistě zvykli na to, že oslavy v Olomouci se nevztahují pouze k jednomu dni. Každý, kdo má zájem, si tak může najít čas a některé z našich akcí se zúčastnit. A nemusí jít pouze pro seniory, všechny akce jsou k dispozici také široké veřejnosti," představuje olomoucké oslavy náměstkyně primátora Eva Machová.

A sportovní program odstartoval už dnes dopoledne. Senioři si tak mohli vyzkoušet řadu aktivit v parku. Až do tří hodin odpoledne mohou navštívit například školu kolečkových bruslí, vyzkoušet tai-chi nebo si vypůjčit krokoměr. Příští týden bude program zaměřen na prevenci kriminality, což je věc, která je pro seniory velmi důležitá. V úterý je čeká například branný běh na Svatém Kopečku, ve čtvrtek beseda s městskou policií i exkurze ve služebně městské policie, požární stanici nebo správním archivu Armády ČR. Poslední týden bude zaměřen kulturně. Zájemci mohou navštívit zákulisí kina i divadla v Galerii Šantovka nebo si zajít na dvě divadelní představení. V sobotu 4. října je pak čeká společná mše, která je určena i pro nepraktikující křesťany. Podrobnosti k programu naleznete v našem kalendáři akcí.

Pro všechny účastníky je letos navíc připravena novinka v podobě dvou soutěží. Aktivní účastníci mohou buď sbírat razítka, která obdrží na vybraných akcích, nebo se zúčastnit tematické fotografické soutěže. "V programu akcí budou vyznačeny čtyři dny, a to úterý 16. září, úterý 23. září, čtvrtek 25. září a úterý 30. září. Za každou aktivitu navštívenou v tyto dny získá účastník razítko do speciální karty. Možnost o zapojení do slosování mají ti, kteří posbírají nejméně šest razítek," láká k soutěži vedoucí oddělení sociálních služeb Zdislav Doleček. Orazítkovanou kartu pak musí každý účastník odevzdat do 10. října na městské informační centrum v podloubí radnice. V oběhu bude osm set kartiček a připraveno je osmdesát výher, takže šance na výhru jsou opravdu vysoké. Druhou možností je pořídit maximálně tři fotografie na téma "Úsměvy Mezinárodního dne seniorů", a to v období od 16. září do 7. října. "Do 10. října je třeba ji poslat na e-mail fotosenior@email.cz , popřípadě je na CD donést na adresu odboru sociálních věcí Štursova 1 do infocentra. K fotografii je nutné uvést kontaktní údaje," vysvětluje pravidla Zdislav Doleček. Z doručených fotografií porota vybere výherce, kteří rovněž obdrží cenu. Vybrané fotografie pak budou součástí veřejné expozice.

Aktivní život seniorů je velmi důležitý, město Olomouc se proto snaží jej co nejvíce podporovat. Kromě těchto aktivit například také existencí seniorských klubů. "V současné době olomoučtí senioři tvoří čtvrtinu obyvatelstva města, zpravidla to jsou lidé stále velmi aktivní, proto by byla škoda, aby trávili svůj volný čas pouze doma u televize," popsala Machová, která dodala, že pro většinu seniorů jsou probíhající oslavy důvodem, aby se pořádně vymódili a vyrazili za svými přáteli do společnosti.

barsi

Reklama

TITANKOV s.r.o.

Katalog firem » Řemeslníci » Povrchová úprava kovu, skla, porcelánu

Povrchová úprava kovů PVD nitridem titanu - zlatá
-koupelnové doplňky
-hudební nástroje
-kování na dveře a okna
-doplňky auto-moto

TITANKOV s.r.o.
Chválkovická 151/82
Olomouc

mob:608912941