Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 8.1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Město podporuje vznik nových cyklostezek, radní schválili čtrnáct projektů

Zprávy z regionu

17.7.2014

Autor: Barbora Sísová

Radní představili plán čtrnácti cyklostezek, které by v následujících letech měly vzniknout v Olomouci a okolí. Plánuje se cyklostezka k rybníku Amerika, do Topolan nebo cyklostezka v ulicích Pražská - Foersterova - Albertova - Velkomoravská – Roosveltova. Už brzy by se mělo začít také se stavbou cyklostezky do Loučan, která je významnou turistickou trasou již dnes využívanou k cestám ve směru do Drahanské vrchoviny.

Kromě seznamu investičních záměrů, které obsahují čtrnáct projektů, radní schválili také nový technický manuál pro cyklistickou dopravu. "Technický manuál sjednocuje postupy při budování cyklostezek, bezbariérových úprav a značení cyklostezek. Měli by se jím řídit všichni zhotovitelé nových cyklostezek, které chce město budovat. Podle dosavadních zkušeností se totiž technické řešení jednotlivých cyklostezek často liší," uvedl mluvčí města Michal Folta.

V budoucnu bychom se měli dočkat nové cyklostezky k rybníku Amerika, do Topolan nebo cyklostezky v ulicích Pražská - Foersterova - Albertova - Velkomoravská – Roosveltova. Nejblíže k realizaci je však cesta do Loučan. Nová cyklostezka už brzy propojí Olomouc s obcemi na trase Olomouc Neředín – Křelov (okolo Fortu) - okrajem katastru Ústína – Vojnice – Těšetice – Loučany. Jedná se o významnou turistickou trasu již dnes využívanou k cestám ve směru do Drahanské vrchoviny.„Při stavbě chceme využít toho, že na této trase jsou již dnes nezpevněné polní cesty, na kterých chceme použít novou, levnější technologii využívající asfaltového recykláž. Díky tomu věříme, že se podaří na propojení této trasy najít prostředky v rozpočtech jednotlivých obcí rychleji,“ říká náměstek primátora Ivo Vlach.

Na jednání se starosty bylo dohodnuto, že příslušné obce ležící na trase (Olomouc, Křelov, Ústín, Těšetice, Loučany) spolu uzavřou partnerskou smlouvu o vybudování integrovaného projektu cyklotrasy Olomouc – Loučany. Tento osvědčený model se využil při budování Moravské cyklotrasy v roce 2008. "Můžeme říct, že až na jeden úsek spojující Nemilany a Kožušany bude celá cyklotrasa, v délce 25 km letos hotová. Téměř 11 km této trasy leží na území města Olomouce," vysvětlil Vlach. Moravská cyklotrasa vstupuje do Olomouce u Jezera Poděbrady v Řepčíně, projíždí územím sedmi městských částí a město Olomouc opouští v Nemilanech, kde zbývá letos dokončit dva úseky kolem rybníku Hamrys a při vjezdu do Nemilan. "Jsem rád, že za město Olomouc budeme letos hotovi, a celá trasa bude pro cyklisty připravena," dodává náměstek Ivo Vlach.

Plánované cyklostezky na území města

1. Neředín (letiště) - Topolany
2. Holice - rybník „Amerika“
3. Ulice Polská - Rooseveltova - Střední Novosadská - Dolní Novosadská včetně propojení na ulice Požárníků
4. Lazce – Chomoutov - vazba na Březce
5. Ulice Hraniční - ulice Okružní
6. Ulice Jílová – ulice Na Vozovce - vstup do parku
7. Neředín - Fort XVII Křelov - vazba na Těšetice a Loučany
8. Ulice Teplárna - úřad práce - Třída Kosmonautů - ZUŠ na ul. Kavaleristů
9. Baumax - Autobusové nádraží
10. Ulice Pražská - Foersterova - Albertova - Velkomoravská – Roosveltova
11. Třída 17. listopadu (od PřF UP) – ulice Husova
12. Ulice Jeremenkova - Fibichova - Ostravská
13. Ulice Jeremenkova od Jantarové po hl. n. ČD
14. Ulice Na Výsluní - Pavelkova (singletrack)

Barbora Sísovásisova@nejlepsi-adresa.cz

Reklama

ScioŠkola Olomouc – základní škola, s.r.o.

Katalog firem » Vzdělávání a školství » Základní školy

Soukromá alternativní škola postavená na principech svobodného vzdělávání, která využívá moderních metod ve vzdělávání a chce vychovávat děti tak, aby byly v budoucnu šťastné a dobř...