Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 4.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Do Olomouce ve středu přijede Michal Horáček se svým recitálem

Kultura

14.4.2016

Autor: Jan Procházka

Michal Horáček, textař, básník a producent, je znovu na cestě. Tentokrát se stejnojmenným projektem, který vyprodává sály po celé České republice. Turné, kde vystupuje s Lenkou Novou a Františkem Segradem, se zastaví 20. dubna také v Olomouci. Lístky na koncert v sále hotelu Clarion ještě jsou.

Michal Horáček: na hotel se netěším, ale do Olomouce ano

Ta otázka musí padnout. Těšíte se, až se ubytujete Na hotelu v Olomouci? Jak tahle píseň vlastně vznikla a zazní během koncertu?
Do hotelu v Olomouci se netěším, navštívil jsem během života stovky hotelů po celém světě a jsou lepší místa, kde může člověk trávit čas. Těším se nicméně do Olomouce, jednoho z nejosobitějších a nejkrásnějších měst nejen na Moravě.
Text písně vznikl po návštěvě Olomouce někdy v roce 1991, kdy jsem ještě osobně jezdil po Československu a hledal místa pro firemní pobočky; strávil jsem dvě noci v hotelu Flora, který byl tehdy vlhký a bezútěšný, takže zvláštním způsobem inspirativní. Začal jsem ten text psát na pokoji, ale dopsal ho asi o tři roky později. Petru Hapkovi pak trvalo asi deset let, než ho zhudebnil, ale konečně k tomu došlo a já prvně angažoval pro jeho interpretaci Szidi Tobias. Od té doby s ní spolupracuji - zpívá ty šansony zcela nezaměnitelným způsobem. Tak silným, že to nikdo jiný dělat nemůže. To je i důvod, proč ta píseň v Olomouci v našem pořadu nezazní. Bude ovšem v O2 Aréně v Praze, 24.listopadu, kde s námi Szidi vystoupí v rámci koncertu "Petr Hapka žije".

Podle jakého klíče jste vybíral skladby do projektu Na cestě? Kladl jste důraz na hity, nebo zazní i nějaké méně známé písně? Jaké?
Náplň recitálu je proměnlivá. Záleží hodně na tom, který interpret bude k dispozici - nejsou-li k mání všichni tři kmenoví, vždycky zvu nějakého hosta. V Olomouci to bude skvělý herec Jan Sklenář, který vystupoval v jedné z hlavních rolí v Kudykamu, a to jak ve Státní opeře v Praze, tak v Janáčkově opeře v Brně. I jeho jsem vybral pro podzimní gala v Aréně a můžu vás ujistit, že jeho podání songu "Smích z vedlejšího pokoje" je něco mimořádného.
Hitům se nebráním, ale raději zařazuji písně, které se v rádiích nikdy nehrály, ačkoli nejsou o nic méně výmluvné než ty hity, tedy z mého pohledu.
Recitál Na cestě ovšem nezohledňuje jen historii, je i dílnou nebo laboratoří, kde živému publiku předkládáme ty písně, na kterých teprve pracujeme. V Olomouci to budou písně z profilového alba Lenky Nové, které vyjde pod názvem "Čtyřicítka" v říjnu. Mohu se jistě mýlit, ale soudím, že píseň "Poslední noc světa" má šanci zařadit se mezi to, čemu říkáte hity.

Básníci bývali v minulosti uznávanými, dnes by se řeklo, celebritami. Čím to, že o dnešních básnících se už ve většinové společnosti prakticky neví? Zajímá ještě poezie někoho? A nepřipadáte si občas jako Don Quijote?
Jestli má být Don Quijote ztělesněním snílka, který marně vyráží proti nepřemožitelným soupeřům, tak se tak rozhodně necítím. Na zájem médií a hlavně lidí si nemůžu stěžovat, naše koncerty ve velkých i malých městech bývají vyprodané, jakkoli ti, kteří si kupují vstupenky, vědí, že půjde o poezii. Básnickou sbírku jsem napsal v životě jen jednu, ale Český kalendář byl nejprodávanější sbírkou roku a teď, čtyři roky po vydání, se chystá už jeho třetí edice. Po koncertech za mnou častou přijdou ti, kteří o sobě říkají, že vyučují češtinu na středních školách; vyprávějí mi o tom, že balady Českého kalendáře používají jako součást výuky. To je mnohem větší ohlas, než jsem očekával a nebudu předstírat, že mě to netěší. Ale každé setkání s posluchači je jiné, takže i to olomoucké je otevřené. Bude-li pro posluchače inspirativní, to se teprve ukáže - a ta otevřenost, ta nejistota, to je něco tak vzrušujícího a pěkného, že se na to těším vždycky. Samozřejmě i do Olomouce.

Foto: clickmusic.cz

Projekt mapuje tvorbu textaře, básníka a producenta Michala Horáčka a především pak písně, které během třicetileté spolupráce vytvořili se skladatelem Petrem Hapkou, ale i s jinými partnery. Tato tvorba patří k absolutní špičce toho, co za posledních několik desítek let u nás v hudební oblasti vzniklo.
Českého posluchače oslovují česky a navazují s ním rozhovor o české zkušenosti, bez ohledu na generační příslušnost. Proto si jejich koncerty postupně vybudovaly renomé události, kterou je potřeba navštívit. Pořadem provází Michal Horáček, který reflektuje aktuální události stejně jako nadčasové úvahy, které prozrazují jeho erudici kulturního antropologa; obvykle také přednáší některé ze svých básní.

V Olomouci se představí i František Segrado, se kterým Horáček spolupracuje už mnoho let. V Olomouci se představí i František Segrado, se kterým Horáček spolupracuje už mnoho let. Foto: Michal Hančovský
S Petrem Hapkou vytvořil Michal Horáček nezapomenutelnou dvojici. Jejich společné písně budou tvořit páteř olomouckého koncertu. S Petrem Hapkou vytvořil Michal Horáček nezapomenutelnou dvojici. Jejich společné písně budou tvořit páteř olomouckého koncertu. Foto: Martin Malý

Široké spektrum písní, které na svých koncertech představují, vyžaduje více interpretů – stejně, jako tomu je na albech z dílny H&H. Michal Horáček proto ke spolupráci pozval interprety, kteří zastupují různé generace a charaktery. Vesměs jde o dvorní interprety jeho projektů. Jsou jimi Lenka Nová a František Segrado, doprovázení pětičlenným orchestrem sólistů.
Turné vyprodává hlediště napříč republikou (Janáčkovo divadlo v Brně, Sono Centrum, trutnovské Uffo, nádvoří zámku v Telči) a pokusí se i mimopražským diváků přinést atmosféru z vyprodané O2Arény z koncertu Petr Hapka žije! Stejně, jako jsou písně z dílny Hapka & Horáček produktem “s doživotní zárukou”, které prověřil čas, rozhlasový éter i zájem posluchačů z dalších a dalších generací, je představení postaveno tak, aby bylo pro diváky zážitkem.
Vstupenky jsou v předprodeji v síti Ticketstream a v Bounty Rock Cafe za cenu od 390 korun.

Jan Procházka