Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 11.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Mikulda mění tvář. Je z ní stylový Šnyt a určitě stojí za návštěvu

Tipy a názory

26.11.2015

Autor: Jan Procházka

Mikulda, jeden z legendárních olomouckých podniků, dostal novou tvář. Restaurace se během předchozích týdnů zcela proměnila; stal se z ní stylový Šnyt, což je síť hospod pivovaru Lobkowicz. Nemohli jsme odolat a vyzkoušeli si tuto proměnu na vlastní kůži. Pivo vám tu natočí vskutku skvostné, navíc je opravdu z čeho vybírat. A k jídlu si můžete dát tradiční tuzemskou kuchyni či šťavnatý stejk. Tohle nás baví.

Pokud máte rádi opravdu dobré pivo, tenhle podnik stojí za návštěvu Pokud máte rádi opravdu dobré pivo, tenhle podnik stojí za návštěvu Foto: Jan Procházka

Mnozí tam prožili nejeden bouřlivý mejdan. Mikulda patří po desítky let k vyhlášeným olomouckým podnikům. Podtrhnout to má její přeměna na stylový Šnyt, což je koncept pivovaru Lobkowicz. Podnik přitom neztratil nic ze svého kouzla. Spíš naopak. “V naší síti Šnyt chceme pivaře trochu vzdělávat. Chceme jim ukázat, co je opravdu dobré pivo, ať se nenechají vláčet, ale pochopí ten produkt. Pod náš pivovar spadá sedm desítek podznaček, takže máme opravdu co nabídnout,” vysvětlil ředitel pivovaru Pavel Herman. Na čepu je standardně šest druhů piva, jedno je nealkoholické. Můžete ochutnat třeba “tradiční” dvanáctku či stále oblíbenější ALE, který tu ovšem mají v jedenáctistupňové variantě, což dává nápoji osvěžující lehkost.

Vedoucí podniku Milan Kalina ukazuje, jak vypadá opravdový šnyt. Je to vlastně malé pivo ve velké sklenici, ideální na degustace, říká. Vedoucí podniku Milan Kalina ukazuje, jak vypadá opravdový šnyt. Je to vlastně malé pivo ve velké sklenici, ideální na degustace, říká. Foto: Jan Procházka

Záležet si tu dávají i na skladování piva. “Dřív se hodně dalo na to, kde sudy s pivem leží. Když hospoda neměla studený sklep, byl to problém. My máme pro sudy speciální místnost, temperovanou na osm stupňů Celsia. A když se pivo přiveze, minimálně den v této místnosti odpočívá, aby se uklidnilo. Až potom se sud narazí,” popsal Herman.

Zajímavý je i pohled do jídelního lístku. “Snažíme se o poctivou českou kuchyni. Samozřejmostí je pro nás používání čerstvých surovin,” konstatoval vedoucí podniku Milan Kalina. V nabídce jsou tak třeba líčka na černém pivu, guláš, svíčková či tvarůžky v bramboráku. A dát si tu můžete i poctivý šťavnatý stejk. Nechybí tatarák, pečené koleno, žebra či buřty na pivu. A dělají tu i oblíbená “meníčka”. Jejich nabídku můžete sledovat v naší sekci Polední menu.

Útočiště před světem najdete v příjemných sklepních prostorách. Útočiště před světem najdete v příjemných sklepních prostorách. Foto: Jan Procházka
Nová Mikulda má říz. Nová Mikulda má říz. Foto: Jan Procházka

Podnik je nekuřácký, kuřáci se ale mohou ukrýt do spodních prostor, kde se zatím kouří. “V novém roce bychom to ale rádi omezili,” poznamenal Milan Kalina.
Olomoucký Šnyt je teprve čtvrtý v republice. Další funguje v Prostějově, Praze a Ústí nad Orlicí.

Autor článkuJan Procházkaprochazka@olomouc.cz

Jan Procházka