Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 11.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Milan Ryšavý

Tipy a názory

6.6.2007

*7.1. 1927 Podivín okr. Břeclav
houslista, historik, publicista a hudební organizátor
Cena města Olomouce v oblasti hudba

Hru na housle začal studovat na brněnské konzervatoři v roce 1943. Po uzavření konzervatoře byl totálně nasazen v Napajedlech a studium pak po válce úspěšně dokončil v roce 1950. Od května 1950 do roku 1988 byl angažován v Moravské filharmonii. Nejdřív jako primista a od dubna 1957 byl jmenován vedoucím skupiny druhých houslí. Po nuceném odchodu z Moravské filharmonie, byl dále jeden rok angažován v operním orchestru. Ke konci 50. let spolupracoval s lidovou uměleckou tvořivostí a byl tři roky inspektorem hudebních kurzů při Parku kultury a oddechu. Ve školním roce 1966-67 působil jako externí profesor houslí na konzervatoři v Kroměříži.
Počátkem 60. let se stal spoluzakladatelem hudebně výchovných koncertů, pořádaných filharmonií pro žáky nejnižších tříd základních škol. Čtyř až šestičlenné skupiny složené z členů MFO, divadla a univerzitních pedagogů za jeho vedení absolvovaly postupně v celém Severomoravském kraji do r. 1990 více než 1 300 výchovných koncertů pro základní a od roku 1982 i mateřské školy. Tyto skupiny kromě Olomoucka pravidelně od 70. let vystupovaly pro žáky v Havířově, Karviné, Orlové, Frýdku, Bohumíně a dalších městech, kam bývaly sváženy děti i z okolních míst. Výchovným koncertům se později intenzívně věnoval i jako penzista, soukromník.
V Moravské filharmonii byl od roku 1960 členem Umělecké rady a v období od roku 1968 do roku 1980 kromě hry v orchestru také inspektorem orchestru. Řadu let byl primáriem Smyčcového kvarteta členů MFO, s nímž absolvoval velké množství výchovných koncertů, ale i příležitostných vystoupení. Od konce 60. let se začal intenzivněji zabývat historií a propagací MFO. Postupně napsal knihy 25 let Moravské filharmonie, Budování Moravské filharmonie, Začátky Moravské filharmonie a čtyři obsáhlé kroniky, popisující období filharmonie v letech 1970-79. Napsal i množství článků do tisku a také začal s popisováním historie filharmonie v měsíčníku Kdy Kde Co.
Po delší odmlce, kdy se věnoval kromě hry v orchestru, výchovným koncertům, se k psaní historie opět vrátil v roce 2005. Nejdříve napsal Paměti filharmonika a následně Vzpomínky filharmonika. Nyní je již téměř před dokončením jeho desátá kniha s názvem O výchovných koncertech. Již rok opět vychází v Kdy Kde Co různé kapitoly z historie filharmonie. V olomouckém rozhlasovém studiu zatím natočil 12 dílů o historii filharmonie a její spolupráci s divadlem, rozhlasem, Žerotínem a dalšími institucemi.

Reklama

TITANKOV s.r.o.

Katalog firem » Řemeslníci » Povrchová úprava kovu, skla, porcelánu

Povrchová úprava kovů PVD nitridem titanu - zlatá
-koupelnové doplňky
-hudební nástroje
-kování na dveře a okna
-doplňky auto-moto

TITANKOV s.r.o.
Chválkovická 151/82
Olomouc

mob:608912941