Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 4.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Milujete hudbu? Ten svůj zvuk si musíte najít. Pomohou vám v Safír Elektro

Tipy a názory

16.12.2014

Autor: Jan Procházka

Jak moc máte rádi hudbu? Pokud odpovíte, že opravdu hodně, určitě k jejímu přehrávání nepoužíváte bedničky ze supermarketu. Milovníkům opravdu špičkového zvuku už skoro dvacet let slouží - a to doslova - prodejna Safír Elektro v Pavelčákově ulici. K zákazníkům tu přistupují individuálně. Zatímco jednomu může vyhovovat, jak hraje špičkový zesilovač používaný v nahrávacích studiích, jiného učaruje přístroj, jenž oblíbenou muziku lahodně obarví pomocí elektronky. Razí se tu totiž filozofie, že ten “svůj” zvuk si každý musí najít. A právě na tohle se tu specializují.

Na kvalitní poslech hudby je potřeba kvalitní aparatura. To je skutečnost, která se nedá ošidit. Pokud si takovou aparaturu chcete vybrat, neváhejte ani vteřinu a zamiřte do Pavelčákovy ulice do prodejny Safír elektro. Specializují se tu právě na zákazníky, jejichž požadavky na zvuk rozhodně nejsou malé. “Ke každému přistupujeme individuálně. U nás se zákazník může posadit a v klidu si poslechnout, jak která věc hraje. Pomůžeme mu najít to, co hledá, co se mu líbí. Hi-fi fanoušky máme rádi, pro ně to děláme,” vysvětluje jednatel společnosti Petr Kameníček a odborník s dlouholetými zkušenostmi, který své práci rozumí, což je patrné po pár vteřinách. “Dnes je zvykem hledat si všechno na internetu. Jenže žádná tabulka s údaji vám nemůže říct, jak který přístroj skutečně hraje. Můžete mít vedle sebe dvě zařízení s naprosto stejnou charakteristikou a přece z každého půjde jiný zvuk. Pokud tedy zákazník chce ten svůj vlastní zvuk, který mu lahodí, musí vybírat ušima. Dost často jsou u nás navíc noví zákazníci překvapeni, že máme v prodejně i přístroje, které nenajde ani ve velkých prodejnách. A všechno rádi předvedeme, ukážeme zákazníkům, co která věc umí, jak hraje,” líčí Kameníček.

V příjemném a klidném prostředí se na futuristickém gramofonu točí deska, místností se nese lahodně čistý zvuk. Zapomeňte na nějaké praskání elpíčka na starém gramofonu. Vzduchem se nese vysvětlení, proč tolik audiofilů nedá na desky dopustit. “Něco vám pustím,” spiklenecky na mě Petr Kameníček mrkne a na gramofon nasadí druhou desku Suzanne Vega, které uvozuje legendární skladba Tom’s Dinner zpívaná a capella - bez nástrojů. Od prvních tónů sedí Suzanne naproti mě a zpívá mi soukromý koncert. “Právě jste zažil, proč to děláme. A proč je tolik lidí ochotno utratit peníze za opravdu kvalitní aparaturu. Když přijdete po celém dni unavený domů a sednete si, pustíte desku a celou si ji vychutnáte. To je zážitek, který je návykový.” Ani na vteřinu nepochybuji.
Gramofonů tu mají několik, stejně jako nejrůznějších zesilovačů a reproduktorů. “Jsme například jednou z mála firem v Česku, která smí prodávat reproduktory Bowers & Wilkins, což je naprostá špička. Z těch vám právě hrála Suzanne. Přesně ten typ se používá při míchání hudby ve studiích Abbey Road,” prozrazuje Kameníček. Prodejna samozřejmě nabízí i celou řadu dalšího sortimentu. “Hodně prodáváme i CD přehrávače nebo sluchátka. A trendem jsou i různá multimediální zařízení, síťové přehrávače, které se dají třeba propojit se smartphony a dalšími zařízeními,” zmiňuje Petr Kameníček.

Firma se specializuje i na realizace na klíč. “Přibývá zákazníků, kteří třeba staví dům, opravují byt a chtějí do toho už zakomponovat i ozvučení. Proto spolupracujeme také s architekty a designéry, protože v těchto případech už nestačí, aby zařízení jen dobře hrálo, ale mělo by i dobře vypadat. Někdo chce, aby technika vévodila místnosti, jiný má naopak požadavek, aby nebyla vůbec vidět. Samostatnou kapitolou je třeba barva. Máme v těchto záležitostech opravdu velké zkušenosti a dokážeme vyhovět i velmi náročným požadavkům,” chlubí se Petr Kameníček, jedním dechem ale dodává, že je potřeba, aby se zákazník ozval včas. “Tyto věci se musí řešit ještě v době hrubé stavby. Pokud třeba zákazník chce zabudovat reproduktory do stropu, těžko se to dá udělat poté, co je nahozena omítka a vymalováno,” upozorňuje Kameníček.

Petr Kameníček také vyvrací pověry, že skutečně kvalitní poslech je pro většinu lidí cenově nedostupný. “Prodáváme tu i přístroje v cenách přes sto tisíc korun, ale dá se říct, že rozumné řešení se dá pořídit už kolem dvaceti tisíc korun. To máte zhruba dvacet lístků na špičkový koncert. A vy si ho přitom můžete dopřávat každý den.”

Prodejna Safír Elektro funguje na adrese Pavelčákova 16 od roku 1995. A krásný zvuk je tu baví stále. Stojí to za vyzkoušení na vlastní uši.

Reklama

TITANKOV s.r.o.

Katalog firem » Řemeslníci » Povrchová úprava kovu, skla, porcelánu

Povrchová úprava kovů PVD nitridem titanu - zlatá
-koupelnové doplňky
-hudební nástroje
-kování na dveře a okna
-doplňky auto-moto

TITANKOV s.r.o.
Chválkovická 151/82
Olomouc

mob:608912941