Reklama

Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa, venku je 7.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Miminka v porodnici hlídají nové monitory. Pokud by přestala dýchat, spustí se poplach

Zprávy z regionu

14.3.2013

Autor: Jan Procházka

Hlídají dech miminek a pokud by cokoliv přestalo být v pořádku, hlasitým alarmem upozorní sestřičky. Novorozenecké monitory jsou v olomoucké porodnici doslova životně důležité, výrazně přispěly ke snížení výskytu nebezpečného syndromu náhlého úmrtí téměř na minimum. Teď dostala porodnice várku dvaceti zbrusu nových přístrojů.

Nadace Křižovatka pomáhá olomoucké porodnici už deset let. Za peníze sponzorů a dárců nakupuje speciální novorozenecké monitory, které hlídají hlavně nedonošená miminka. "Výrazně to zvyšuje bezpečí dítěte. Že přestane dýchat se může stát z několika důvodů: může to být špatnou polohou hlavičky vůči tělu, ale i nezralostí. Pokud se dech přeruší na dvacet vteřin, alarm varuje personál, že se něco děje," vysvětlil Lumír Kantor, primář novorozeneckého oddělení. Přístroj pomohl v posledních letech snížit výskyt syndromu náhlého úmrtí téměř na minimum. V celé republice je ročně evidováno jen několik desítek těchto případů, ještě před deseti lety se výskyt pohyboval v řádu stovek.
Nemocnice dnes od nadace Křižovatka dostala dvacet nových přístrojů. "Máme jich sice dostatek, ale můžeme je používat jen po dobu záruky, tedy dva roky. Pak je obměňujeme," vysvětlil Kantor.

Přístroje nejsou příliš drahé, porodnice jich ale potřebuje hodně. Jeden vyjde asi na tři tisíce korun. Běžné je i jejich používání v domácnosti. "Syndromem je totiž dítě ohroženo až do věku zhruba osmi měsíců. Půjčujeme je proto i maminkám domů," doplnil Kantor.

V olomoucké nemocnici ročně přijde na svět zhruba 2200 miminek, asi čtyři stovky z nich jsou hospitalizovány na jednotce intenzivní péče. Nemocnice se stará o nedonošené děti z celého kraje, často se zde umisťují i děti z kraje Zlínského.

Jan ProcházkaWeb: twitter.com/jan__prochazka

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip