Reklama

Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav, venku je 5.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Zchlaďte se v parném létě dobrým pivem. Inspirujte se přehledem olomouckých minipivovarů

Tipy a názory

23.7.2015

Autor: Barbora Sísová

Prezident Zeman uvedl při poslední návštěvě památnou větu: "Mám prostě rád dobré pivo a ne nějaké kyselé pivo z minipivovarů, které se pivu ani zdaleka neblíží." Rozhodli jsme se, že se tomuto tvrzení podíváme na zoubek a pokusíme se zmapovat minipivovary v Olomouci a nejbližším okolí, kterých v posledních letech vzniklo vskutku požehnaně. Při vší úctě si dovolujeme tvrdit, že pan prezident rozhodně neměl pravdu. Využijte horkých letní dnů a přesvědčte se o tom sami. Nabídka je opravdu pestrá.

Svatováclavský pivovar

V blízkosti univerzity a Arcibiskupského paláce na Mariánské ulici se nachází Svatováclavský pivovar, který nabízí posezení pro více než sto zákazníků, v letních měsících je navíc k dispozici také letní zahrádka pro padesát osob. Interiéry restaurace dávají jasně najevo, že se jedná o hospodu, kde si vaří své vlastní pivo. Posedět totiž můžete přímo u varny a k pivu se vztahuje také veškerá výzdoba. Srdcem pivovaru je měděná varna, přezdívaná golem, kde probíhá přímo před očima hostů první fáze výroby piva – vaření. Proces pak pokračuje ve sklepích pivovaru kvašením a zráním. Minipivovar vznikl v roce 2006, na tomto místě se však ocitl až o několik let později. Na čepu je sedm druhů vlastního piva bez pasterizace a filtrace. Aktuálně můžete ochutnat například Svatováclavskou dvanáctku, desítku Vašek, Tmavé pivo pana Bruna, Hefe weizen spodně kvašenou třináctku a višňovou třináctku. Na stejném místě jsou navíc vybudované pivní lázně, takže můžete relaxovat nejen s pivem, ale i v pivě.

Foto: Ondřej Hlaváček
Foto: Ondřej Hlaváček

Exkurze: Neprovádí se.
Pivo v jiných hospodách: Ne.
Pivo k zakoupení to go: PET láhve 1,5 l se prodávají pouze v restauraci.
Otvírací doba pivovarské restaurace: Pondělí a úterý: 9:00-23:00, středa-pátek: 9:00-24:00, sobota: 11:00-24:00, neděle: 11:00-22:00
Více informací: www.svatovaclavsky-pivovar.cz

Pivovárek Melichárek

Pivovar Melichárek, který se nachází v Horce nad Moravou, vznikl v roce 2010 na bázi vaření domácího piva pro příbuzné, kamarády a blízké okolí. Následně byl v roce 2013 pivovar rozšířen a získal veškerá povolení pro výrobu a prodej piva, od loňského léta je součástí pivovárku také pivovarský dvůr, který nabízí sto míst k sezení. "Vaříme piva spodně i svrchně kvašená, která jsou nefiltrovaná a nepasterizovaná. Naše nabídka se neustále mění, jelikož vaříme 25 druhů piva ve dvanácti světových stylech. Celoročně se zde vaří světlý ležák, polotmavý ležák a Vídeňský ležák, dále American Pale Ale a India Pale Ale, sezónně se vaří speciály typu Rauchbier (nakuřované pivo), Bock, Märzen, pšeničné pivo a další,“ popsal majitel pivovaru Petr Melichárek. Pivovar navíc získal několik ocenění za kvalitu od odborníků, například 2.místo za Hanácké Bock 17°, 1.místo za Hanáckou pšenici 13°) i laické veřejnosti (1.místo na Chmelových dožínkách 2011 a 2013). Na pivovarském dvoře najdete také něco malého k zakousnutí. Pravidelně se zde udí klobásky a cigára, nepravidelně se griluje šunka, sele nebo makrely. Ze studené kuchyně můžete ochutnat tvarůžky, utopence nebo chléb se sádlem.

Foto: Ondřej Hlaváček
Foto: Ondřej Hlaváček

Exkurze: Exkurze je možná i bez objednání. Záleží na časovém zaneprázdnění pana sládka a zda-li je na provoze. Vždy je ovšem lepší si dopředu zavolat (+420605752973) a domluvit si termín. Exkurze je možná do počtu 10 lidí.
Pivo v jiných hospodách: V letních měsících se pivo do jiných restaurací téměř nedodává, vzácně je nabízí hospůdka Los Bastardos nebo do bar Casablanca. V zimních měsících je podniků s tímto pivem po Olomouci více (U Kuděje, Retro pivnice atd.).
Pivo k zakoupení to go: Přímo v pivovarském dvoře, ve Sklizenu, To pravé z Hané v Šantovce, Pivní ráj atd.
Otvírací doba pivovarské restaurace: Pivovarský dvůr v areálu pivovaru je otevřen od 1.5. do 4.10. a to od čtvrtka do neděle. Ve čtvrtek a v pátek je otevřeno od 14 hodin a v sobotu a neděli od 11 hodin.
Více informací: www.pivovarekmelicharek.cz

Pivovar Mačák

Další pivo se vaří v olomouckých Hodolanech. Pivovar Mačák vznikl v září roku 2013 a pochutnat si na něm můžete na dvou místech – přímo v pivovaru Mačák (bývalém Švejkovi) nebo v pivovarské hospodě Mačák, která se nachází naproti Billy na Schweitzerově ulici v blízkosti sídliště Nové Sady. Hospůdka Mačák má kapacitu sto míst. K jídlu nabízí minutkovou kuchyni, hotová jídla, pizzu. Aktuálně je v nabídce pšeničné pivo (weizen bier) polotmavý stout harley, Mačák 12° ležák, 11° polotmavý hodolanský máz, višňové pivo, kávové pivo, světlá 10°, vídeňský ležák. "Je to klasicky vařené pivo z humnového sladu bez chemických přípravků, bez doslazování cukrem (veškerý cukr se získává ze sladu) chmelíme pravým poloraným žatecký červeňákem," popsal sládek pivovaru Richard Kříž.

Archiv pivovaru Mačák Archiv pivovaru Mačák
Foto: Archiv pivovaru Mačák

Exkurze: Ne.
Pivo v jiných hospodách: Bar Cobra (Rooseveltova ulice).
Otvírací doba pivovarské restaurace: Od pondlí do pátku mjí obě restaurace otevřeno od 10:00 do 22:00, v sobotu a neděli od 10:00 do 23:00. 
Pivo k zakoupení to go: Pivovar Mačák, pivovarská hospůdka Mačák
Více informací: www.pivovarmacak.cz

Pivovar Moritz

Pivovar Moritz v Nešverově ulici byl otevřen v roce 2006 a nabízí standartně tři druhy piv - světlý ležák Moritz 11°, polotmavý ležák Maisel 11° a světlý ležák se studeným chmelením Moritz Kazbek 12°. "Vyrábíme pivo plzeňského typu. Zakládáme si na používání starého, klasického postupu, vaření na dva rmuty, kvašení v otevřené spilce a zrání v ležáckém tanku. Piva jsou výrazné chuti, silněji chmelená," popisuje sládek Stanislav Nožka. Kromě občasných exkurzí pro zájemce pořádají také kurzy vaření piva v délce okolo deseti hodin, kde mohou nahlédnout do tajemství vaření piva. Na první pohled malá a útulná hospůdka má kapacitu sedmdesát míst, v letních měsících k ní patří zahrádka u Terezské brány se sto místy. Kromě piva zde můžete ochutnat například grilované koleno, žebra nebo kuřecí křidélka.

Foto: Ondřej Hlaváček
Foto: Ondřej Hlaváček

Exkurze: Exkurzi lze domluvit omezeně, pivovar ji poskytuje jako službu pro hosty, kteří u něj konzumují. Vzhledem k prostoru je skupinka omezena na pět osob, délka se řídí zájmem a dotazy.
Pivo v jiných hospodách: U Kuděje v Bounty Rock Cafe a v Temple Irish Pub.
Pivo k zakoupení to go: Do PET lahví soudků a sudů se stáčí přímo v pivovaru.
Otvírací doba: Každý den od 11 do 23 hodin, pátek a sobota od 11 do 24 hodin. Jídlo se podává od 11 do 13 hod meníčka, od 13 do 21:30 je minutková kuchyně.
Více informací: www.hostinec-moritz.cz

Pivovar Chomout

Pivovar Chomout se nachází, jak už název napovídá, v nedalekém Chomoutově. První várku uvařili místní sládci v červenci 2014 a od té doby už vyzkoušeli čtrnáct různých pivních druhů. Na čepu najdete většinou šest druhů. Stabilní nabídku tvoří čtyři druhy piv, které neustále doplňují o speciály. "Vaříme pivo mnoha pivních stylů a chceme v tom dále pokračovat. U nás můžete ochutnat piva, která nejsou běžně dostupná na čepu. Naší další devizou je kapacita produkce pivovaru, která nám umožňuje pravidelně zásobit i další místa v regionu. Pivo samozřejmě nefiltrujeme a nepasterujeme pro zachování jeho bohaté chuti,“ popsal sládek a spolumajitel pivovaru Jiří Omelka. Společně s otevřením pivovaru se v bezprostřední blízkosti, přesněji řečeno na jednom dvoře, otevřel také hostinec. Interiér hostince je kombinací moderního designu a vtipně použitých starých kusů nábytku, výsledkem je pak příjemná domácká atmosféra. Tu dokresluje i krásná zahrádka ve stínu vzrostlých stromů, jejíž výhody oceňují nejen cyklisté a rodiny s dětmi. Celková kapacita podniku činí asi 150 míst k sezení. Návštěvník zde má možnost ochutnat minimálně pět druhů výhradně námi vařených piv, ale i nejrůznější pokrmy buď z jídelního lístku, nebo denního menu. Nabídka jídel je sestavována s ohledem na čerstvost surovin bez jakýchkoli umělých dochucovadel. Pochutnat si tak můžete jak na klasických pokrmech k pivu, tak na odlehčenějších variacích českých i světových jídel.

Foto: Jan Procházka
Foto: Jan Procházka

Exkurze: Exkurze provádí pivovar v termínech dle přání zákazníka, mimo neděli. Minimální počet osob je 5, maximální je 12 osob. Exkurze obsahuje ochutnávku sladů a piva z tanků a každý si odnese originální pivní sklenku Chomout. Rezervace můžete posílat na varime@pivochomout.cz nebo pomocí poptávkového formuláře. Exkurze je možné věnovat i formou dárkového poukazu.
Pivo v jiných hospodách: V centru Olomouce je to například Jazz Tibet club, Plán B, Letní kino Hoblina, dále ve Velké Bystřici, Šternberku nebo Prostějově. Více informací najdete zde
Otvírací doba: Hostinec je otevřen denně od 11 hodin. V neděli a pondělí se zavírá ve 20.00, od úterý do čtvrtka ve 22.00, v pátek a sobotu do půlnoci.
Více informací: www.pivochomout.cz

Svatokopecký pivovar

Svatokopecký pivovar vznikl v červnu 2009 jako malý, domácí mikropivovar – tzv.homebrewing, komerčním pivovarem se stal až od ledna 2012. Jako jediný nemá žádnou pivovarskou hospodu a je pouhým pivovarem, kde si nemůžete zakoupit točené pivo ke konzumaci, ale pokud jej chcete ochutnat, je k dostání v hospůdce U Kameňa na Svatém Kopečku, v baru Los Bastardos nebo Bluesbaru Garch. Taktéž jsou piva jsou dodávána do vybraných restaurací a obchodů a je možnost nákupu přímo v pivovaru. Objednávky prostřednictvím webových stránek nebo telefonicky. Pivovar vaří devět druhů piv - Svatokopecký Hanibal – světlý ležák, Svatokopecký J.W. – polotmavý ležák, Svatokopecký Karel – tmavý ležák, Svatokopecký Arcivévoda – vídeňský speciál, Svatokopecký Ginger – zázvorový ležák, Svatokopecký Yankee – světlý speciál (APA), Svatokopecký Medlin – polotmavý medový speciál, Svatokopecký Čmoud – polotmavý nakouřený speciál, Svatokopecký Milk Stout – tmavý speciál. "Čím je naše pivo výjimečné? Výjimečné určitě není, snad jedině bych troufnul použít slovo kvalitní, aspoň si to myslím. Snažíme se používat ty nejkvalitnější suroviny na trhu (slad, chmel, kvasnice), žádné náhražky, extrakty, apod. Vodu máme místní, městskou. Výjimečná je snad jen poloha pivovaru; prostě a jednoduše vyrábět pivo v těsné blízkosti baziliky na Svatém Kopečku a být vůbec historicky první, který se o toto v této lokalitě pokusil," popisuje sládek Ivo Hrdlička.

Exkurze: Exkurze je možná, ale pouze po předchozí domluvě. Počet je omezen, vhledem k velikosti varny, na maximálně 8 osob.
Pivo v jiných hospodách: Čepované dle aktuálních možností v hospůdce U Kameňa na Svatém Kopečku, v baru Los Bastardos, Bluesbar Garch. Mimo Olomouc nárazově v pivních barech např. v Ostravě, Zlíně, Brně, Praze
Pivo k zakoupení to go: V Olomouci je možné stabilně koupit lahvové pivo v pivotékách a prodejnách - např.To pravé z Hané, Sklizeno, Pivní ráj, Pivotéka
Bližší informace: www.svatokopeckepivo.cz

Autor článkuBarbora Sísovásisova@nejlepsi-adresa.cz

Barbora Sísová
Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip