Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 14.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Mladí olomoučtí hudebníci koncertovali v Německu

Kultura

20.10.2007

Autor: Bohumír Kolář

Žáci ZUŠ Iši Krejčího Olomouc se ve dnech 28. 9. - 4. 10. 2007 zúčastnili na pozvání Jugendsinfonieorchester Wolfhagen výměnného zájezdu do Německa. Zájezd navázal na pobyt německého orchestru v ČR v r. 2003.

Olomouckou školu a české základní umělecké školství v Německu reprezentovaly školní komorní soubory, jež známe jako Žesťová harmonie, Novello kvartet, komorní kvarteto, houslové duo, chlapecká muzika „Strunky“, a tři velmi talentovaní sólisté - Marie Dorazilová (violoncello), Sylvie Hartmannová (klarinet) a Ladislav Bilan (xylofon). Celkem se prezentovalo 19 žáků. Pedagogický doprovod tvořili ředitel školy PaedDr. Josef Dvořák, zástupkyně ředitele Zdeňka Andreášová a hudební pedagogové Herta Hanáková a Vladimír Vavruša.

Během necelého týdenního pobytu se náročnému německému publiku představili účastníci koncertního zájezdu celkem čtyřikrát. V neděli 30. září v Zierenbergu s velkou odezvou účinkoval na závěr koncertu v evangelickém kostele folklorní soubor „Strunky“. Následující den se ve Vellmaru uskutečnil první společný koncert, jehož první část vytvořili mladí Olomoučané, zatímco po přestávce se k nim přidali hráči připojili domácí „hostitelé“ a jako dobře obsazený symfonický orchestr společně přednesli „Pomp a Circumstance“ Edwarda Elgara a 1. větu z Dvořákovy Symfonie č. 9 „Z Nového světa“. Všechny mladé hudebníky potěšily obdivné reakce publika. V úterý 2. října byli olomoučtí žáci hosty partnerské školy v Kaufungenu a pro žáky této školy uspořádali hodinový koncert. Zmínku si zaslouží milá přátelská atmosféra, jež pobyt českých dětí v Kaufungenu provázela. Hudebním vyvrcholením hostování olomouckých žáků v Německu byl závěrečný společný galakoncert ve Wolfhagenu, který měl obdobnou dramaturgii jako koncert ve Vellmaru a byl zakončen předáním symbolických dárků.

Zájezd byl německými partnery vzorně připraven jak po stránce organizační, tak po stránce umělecké a kulturně poznávací. Příkladná byla pohostinnost německých rodin k ubytovaným „hostům z Hané“, úroveň společného stravování i objevný doprovodný program, který žáky ZUŠ Iši Krejčího velmi zaujal. Nechybělo v něm ani setkání se starostou Wolfhagenu.
Partnerské kontakty byly podpořeny z Institutu J. W. Goetha a o jejich vysokou úroveň se zasloužili z německé strany pan Gottfried Nitsche a dirigent Bodo Krah, z české strany Jiří Navrátil, člen MFO, a v roli tlumočnice Herta Hanáková. Připomeňme ještě, že realizace německého „turné“ byla podpořena statutárním městem Olomouc, Olomouckým krajem a Klubem rodičů a příznivců při ZUŠ Iši Krejčího.

Zájezd přispěl nejen k výměně hudebních zkušeností, ale stal se i základem dalších přátelských vztahů mezi žáky obou zemí. V závěrečné řeči na galakoncertě ve Wolfhagenu to připomněl i děkan Dr. Gerlach, když zdůraznil význam těchto setkání pro vzájemné porozumění mezi mládeží v Evropě. Rovněž ohlasy v německém tisku vyzdvihly význam takových společných akcí a zároveň ocenily i vysokou úroveň uměleckého školství v České republice. Není pochyb, že Olomoucký kraj i statutární město Olomouc byly žáky ZUŠ Iši Krejčího vzorně reprezentovány.

Bohumír Kolář

Reklama

MIKULDA

Katalog firem » Restaurace, stravování » Restaurace

Pivní restaurace Šnyt Mikulda v centru města, letní zahrádka, tradiční česká kuchyně, široká nabídka pivních speciálů, Jukebox.