Reklama

Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena, venku je 9.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Model vesmíru či Hubbleův teleskop. Unikátní muzeum zítra otevře své brány

Kultura

10.11.2011

Autor: roc

Magický termín 11. listopadu 2011 v 11 hodin si pro své otevření veřejnosti zvolila Expozice času ve Šternberku. Unikátní projekt, který se vyvíjel téměř jedenáct let, je výjimečný širokým záběrem od vesmírného zrození času až k atomovým hodinám. Názorně ukazuje, že na hledání záhad, kterými je čas obestřen, se podíleli filozofové, astronomové, kosmologové, matematikové, fyzikové, umělci i řemeslníci z celého světa.

Trvalá Expozice času ve Šternberku je určena především dětem, mládeži a rodinám, ale i těm, kteří mají o téma času hlubší zájem. Expozice času nabízí příběh, který spojuje dějiny Země a celé naší civilizace. Návštěvník nahlédne do vesmíru, kde před téměř čtrnácti miliardami let začal při Velkém třesku odtikávat čas. Prostřednictvím interaktivní hry si vyzkouší své znalosti sluneční soustavy.

Expozice času nabídne na 250 exponátů, výtvarných děl a interaktivních programů, které poskytlo Vlastivědné muzeum v Olomouci, Národní technické muzeum v Praze, Židovské muzeum v Praze a více než dvacet českých a světových muzeí; například Královská observatoř v Greenwichi poskytla bezplatně model atomových hodin.
Expozice ukáže, jak se čas projevoval v módě od pravěku až do současnosti, jak ovlivňoval medicínu, hudbu či výtvarné umění. Hudební zážitek nabídne zvonkohra z Lorety v Praze nebo vyzvánění 250 zvonů z audioboxu. Na modelech si návštěvníci vlastníma rukama vyzkoušejí fungování mechanických hodin, nahlédnou do dobové hodinářské dílny a zhlédnou i audiovizuální ukázky nejmodernější světové hodinářské výroby.

Expozici času, která nese v podtitulu název Od Velkého třesku k atomovým hodinám, uvedl do života mezinárodní česko-polský projekt Cestování časem za účasti Olomouckého kraje. Autorem scénáře Expozice času je Ladislav Kopecký, jenž se podílel na několika světových výstavách Expo, výtvarné a prostorové řešení vytvořila akademická malířka Yveta Absolonová. Celý projekt realizuje pražské studio Createam.

Otevírací doba:
Hlavní sezona (květen až září) - denně kromě pondělí od 9 do 18 hodin (i ve svátky)
Vedlejší sezona (říjen až duben) - denně kromě pondělí od 9 do 17 hodin (i ve svátky)
Pro nahlášené a organizované skupiny je po dohodě možné otevření kdykoliv v hlavní i vedlejší sezoně.

Kontakt:
Expozice času
ČSA 19, Šternberk
785 01
expozice@mkzsternberk.cz
587 571 278

Vstupné:
Základní (dospělí): 80 Kč
Zlevněné (studenti, důchodci): 50 Kč
Rodinné (2 dospělí + 2 děti do 15 let): 200 Kč
Děti do 6 let a držitelé průkazů ZTP mají vstup zdarma.

roc

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip