Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 3.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Mora začala na ledě přípravu na extraligovou sezónu

Sport

21.7.2014

Autor: rhe

Kohouti se dnes začali připravovat na start extraligové sezóny. Ta začne za necelé dva měsíce. Trenéři Petr Fiala s Jiřím Dopitou měli na prvním tréninku hodně početný kádr. Kromě kádru, který vybojoval postup, šesti posil (jako poslední přišel na hostování z Třebíče útočník Marek Laš) budou trenéři zkoušet ještě další čtyři hráče. O místo v týmu Mory se budou prát beci Jan Dresler s Peterem Hraškem a forvardi Patrik Machač a Dávid Buc.

Olomoučtí hokejisté před extraligovou sezónou 2014/15 vyjeli poprvé na led. V pondělí 21. července od 9 hodin se po ledové ploše kohoutí „plecharény“ proháněla početná skupinka čítající bez mála pětatřicet hráčů. Kromě pěti posil, včetně útočníka Dávida Buce, které už byly v Olomouci při letním suchém drilu (Trvaj, Vyrůbalík, Patera, Zuzin) se v tréninkových dresech Kohoutů nyní zkouší získat angažmá také další hokejisté. Dvacetiletý forvard Patrik Machač se zkušenostmi z Ontario Hockey league a juniorského mistrovství světa, dále ostřílený bek Jan Dresler a mladý obránce Peter Hraško ze Zvolenu.
"Máme přes měsíc na to, abychom postupně našli vhodné formace, aby si lajny sedly. Určitě bude i nějaké zúžení kádru, i když kluků není dramaticky tolik. Trénují s námi i naši odchovanci, nebude jim vadit, když budou hrát první ligu. Ale šanci má teď na začátku každý,“ uvedl po první tréninkové jednotce majitel klubu a jeden z trenérů olomouckých Kohoutů Jiří Dopita.
Podle Dopity není vyloučeno další posilování kádru HC Olomouc, situace je zatím otevřená. "Uvidíme, ještě možná bude nějaké doplnění. Podle toho, jak to bude vypadat herně v přípravných utkáních, budeme reagovat. Hráčů je na trhu poměrně hodně,“ prozradil trenér Dopita.
Zdravotní stav nepustil do tréninku pouze talentovaného a v Olomouci oblíbeného útočníka Michala Vodného, který se ještě zotavuje po operaci kolene, do přípravy by se měl zapojit během několika dní. Dalším uzdravujícím se hráčem je Pavel Selingr, který se ale do některých cvičení s týmem zapojil, vynechal pouze závěrečnou herní fázi. Operované rameno by měl plně doléčit v druhé polovině srpna.
Před startem sezony čeká na hanácký extraligový celek jedenáct přípravných duelů, první domácí zápas navíc nabídne atraktivního soupeře z KHL, Dinamo Minsk. S touto soutěží má zkušenosti posila Olomouce Jakub Matai. "Proti Minsku asi není co radit. V létě v KHL někdy až zbytečně moc trénují, jsou utahaní. Bude důležité se sehrát a ukázat, ale kvalitu to asi jako liga mít nebude,“ mínil Jakub Matai. Ten ocenil možnost hrát v Olomouci. "Hned po sezoně jsem se rozhodoval mezi dvěma kluby. Vyvíjelo se to zdlouhavě, pak jsem si uvědomil, že v Olomouci je to obrovská šance. Je tady euforie a budou chodit lidi. Ten tým, který postoupil, tady de facto zůstal. Neobměnilo se to jako všude a to se mi líbí,“ chválil mladý útočník.
Co se v Olomouci mění, jsou určité prvky na zimním stadionu. Úpravy a investice si vyžádalo zázemí šaten, i během tréninku probíhala montáž nových sedaček na tribunách. Nutností pro extraligu je také instalace zařízení pro videorozhodčího. Tyto úpravy zatím přišly na zhruba čtyři miliony korun.

Na zkoušku přišli Dresler, Hraško a Machač, na hostování z Třebíče Laš
Kromě Jakuba Mataie, o jehož přestupu se vědělo již na začátku července, se ke kádru Mory připojí také útočníci Marek Laš s Patrikem Machačem a obránci Jan Dresler a Peter Hraško. První jmenovaný přichází na hostování, zbývající trojice se o své angažmá na Hané teprve popere.
Marek Laš, sedmadvacetiletý dlouhán, je odchovancem Horácké Slavie Třebíč, kde také strávil většinu své dosavadní hokejové kariéry. Seniorský hokej si za svůj mateřský klub vyzkoušel už v ročníku 2004/05, na stálo se však do kádru Třebíče dostal až v následující sezóně. Laš hrál nejvyšší soutěž za Plzeň a Litvínov. V loňském ročníku odehrál za Třebíč 188 cm meřící Marek Laš všech 52 kol a byl s 36 body (16+20) nejproduktivnějším hráčem svého celku. V play-out extraligy pak znovu vypomáhal Litvínovu. V nejvyšší soutěži má Laš odehráno přesně 120 zápasů. Marek Laš přichází do Olomouce na hostování, kam jej uvolnil jeho kmenový celek SK Horácká Slavia Třebíč.
Patrik Machač je mladý útočník z Kladna, který má zkušenosti z kanadské juniorky, hrával za Brampton Battalion. Účastnil se rovněž juniorského mistrovství světa ve švédském Malmö, kde ve třech duelech nezaznamenal žádný bod, měl však nejvyšší procentuální úspěšnost na vhazování ze všech hráčů na turnaji (73,08 %).
Jan Dresler je zkušený jednatřicetiletý zadák platí za tvrdého a zejména defenzivně laděného beka. Rodák z Ostravy si vyzkoušel nejvyšší českou soutěž už v sezóně 2001/02, a to v dresu Vítkovic. Hrával za Plzeň, Slávii, Karlovy Vary. V extralize odehrál 183 cm vysoký a 102 těžký zadák celkem 466 zápasů.
Peter Hraško je dlouholetým spoluhráčem a také velkým kamarádem jmenovce Zuzina, který je jednou z posil Mory před sezónou 2013/14. Hraškova kariéra má doposud téměř stejnou dráhu jako ta Zuzinova. Rodák z Detvy hrál od svých mladých let ve Zvolenu. Hraško patřil mezi elitné beky týmu HKM Zvolen. V produktivitě obránců celé ligy mu patřila devátí pozice. Nenechte se zmást Hraškovou výškou (176 cm). I když není tento teprve dvaadvacetiletý obránce příliš vysoký, když přijde na věc, umí pořádně přitvrdit. Mluví o tom počty trestných minut za poslední tři sezóny – 53, 85, 42. Dobré výkony vynesly Hraška v loňské sezóně i do reprezentace, za níž odehrál dva přípravné duely.

Kádr HC Olomouc na startu přípravy
Brankáři: Trvaj, Vošrvda.
Obránci: Ondrušek, Bartoň, Vyrůbalík, Staněk, Kadela, Dresler, Drtil, Houdek, Hraško, Janáček, Jaroměřský, Rašner, Škůrek
Útočníci: Buc, Diviš, Herman, Heža, Jergl, Knotek, Králík, Kucharczyk, Laš, Lehečka, Machač, Matai, Novotný, Patera, Pekr, Rác, Řípa, Selingr, Švaňhal, Vodný, Zuzin.

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip