Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 3.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Moravské divadlo dalo ochutnat novinky, rozdalo ceny a vzpomnělo zesnulého Babku

Kultura

2.9.2010

Autor: Jan Procházka

Slavnostním galavečerem začala včera Moravskému divadlu nová sezona. Stalo se tak na den přesně devadesát let poté, co bylo na jeho scéně uvedeno první české představení. Oslavenec však na své roky nevypadal a skoro celý večer působil svěže. V rozmanitém programu nabídl kromě tradičního předávání cen i ochutnávky z připravovaných novinek. Soudě podle nich, je na co se těšit.

Důvodů k ohlížení bylo několik. Kulaté výročí k pohledu časem nazpátek přímo vybízí, divadlo navíc loni prošlo generační výměnou: do důchodu odešel ředitel Václav Kožušník, šéfka souboru opery Ludmila Machytková i šéf baletního souboru Jiří Sekanina. Do divadelního nebe se odebral herec Václav Babka, muž, který byl s olomouckou činohrou spřízněn několik desetiletí. Tvůrci večera mu věnovali vzpomínku a uvedli ho in memoriam mezi emeritní členy souboru.
Jistým ohlednutím byl i výběr moderátorů: Dušan Urban divadlo v minulé sezoně opustil, Vladimíra Včelná ji strávila na mateřské dovolené.

Galavečer koncipovali tvůrci jako ohlédnutí za úspěšnými tituly i ochutnávku z připravovaných novinek. Diváci tak viděli nejen Ivo Jambora jako Freddie Mercuryho, ale také vynikajícího Josefa Bartoně v nové roli skladatele Wilhelma Furtwänglera či několik árií z připravované Prodané nevěsty. Zazářily i děti, půvabný Cínový vojáček či hvězda Baletního studia Klaudie Lakomá. Slavnou písní Kapička štěstí z muzikálu My Fair Lady pobavil rozený komik Petr Šíma. Nechtěnou hvězdou večera se stal "muž s pultem" - tedy kulisák, který hned v úvodu zřejmě neúmyslně zhodil řečnický pult, jehož instalací byl poveřen. Kdykoliv se poté objevil na jevišti, aby zmiňovanou rekvizitu přinesl či odstranil, odměnili ho diváci potleskem. Moderátoři nekolísali, bylo na nich však patrné, že většinu textu měli připravenou a občasné vtipkování proto působilo poněkud strojeně. Zkušeným hercům typu Urbana a Včelné by jistě trocha improvizace neuškodila. Program se odvíjel svižně, jen jednou zakolísal, když bývalý ředitel Kožušník představoval svou novou knihu. Publikace o historii divadla v Olomouci si pozornost bezesporu zasloužila, pokus o zinscenovaný rozhovor v režii Vladimíra Hrabala, při kterém došlo i na čtení seznamu sponzorů, vyzněl bohužel jako těžkopádná agitka.

Druhá půle večera byla věnována cenám za výkony v uplynulé sezoně. Ty udělovali šéfové souborů, ředitel divadla a primátor. Z baletního souboru vybral jeho šéf Robert Balogh vynikající výkony Leny Iliny a Mikina Kawamury v baletu Macbeth, šéf opery Miloslav Oswald ocenil Ellenu Gazdíkovou a Jakuba Kettnera, kteří září v představení La Traviata. Michal Tarant, šéf souboru činohry předal cenu Lence Kočišové, která předvedla svou univerzálnost, když s noblesou střihla zpívanou roli Lisy v My Fair Lady, ocenění se za roli Řípka v Hostinci u zeleného stromu dočkal také Josef Bartoň. Primátor Martin Novotný udělil svou cenu Jiřímu Sekaninovi, dlouholetému šéfu baletního souboru. Ředitel divadla Josef Podstata ocenil baletku Renátu Mrózkovou, která se za své výkony už poněkolikáté ocitla v nominaci na cenu Thálie. Cenu odbržela i zástupkyně "neviditelné" části divadla, vedoucí správy uměleckého provozu Marcela Arelyová.

I samotné předávání cen proběhlo svižně, umělci většinou vynechali klasickou děkovací zdravici a nechali za sebe hovořit své výkony.
Moravské divadlo nabídlo podívanou a poodhalilo zase o trochu víc závoj novinek. Orchestr na jevišti, spolupráce souborů... Na to všechno se prý můžeme v nové sezoně těšit, vzkazuje devadesátiletý oslavenec. Inu, uvidíme.

Jan Procházkaprochazka@olomouc.cz

Reklama

BEA PRODUCTION

Katalog firem » Služby » Foto, video

Jsme produkce s vlastním studiem a zázemím v Olomouci. Poskytujeme tvorbu komerčních spotů a reklam, živé přenosy i kompletní technické zajištění vašeho eventu.