Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Moravské divadlo dnes chystá premiéru opery Pád Antikrista

Kultura

31.10.2014

Autor: David Kresta

Na úvod své nové sezony chystá soubor opery a operety Moravského divadla Olomouc výjimečný počin – premiéru opery Pád Antikrista. Dílo německo-židovského skladatele Viktora Ullmanna se dočká prvního scénického provedení v České republice. Navíc je to poprvé, kdy s olomouckým souborem spolupracuje uznávaný režisér Jan Antonín Pitínský. Premiéra se v Moravském divadle odehraje dnes v 19 hodin.

V roce 1928 vznikla dramatická skica apokalypsy 20. století Pád Antikrista z pera švýcarského spisovatele a antroposofa Alberta Steffena. Vizionářské a prorocké dílo se stalo roku 1935 libretem stejnojmenné opery Viktora Ullmanna. Pád Antikrista je mnohovrstevnatou vizí vlády Regenta, jenž si nárokuje zbavit lidstvo závislosti na přírodě. Regent uvězní Technika, Umělce a Kněze. Technik jeho svodům podlehne a sestrojí kosmickou loď, která má spoutat sílu slunce. Kněz začne pracovat na novém kultu a Umělec má oslavit Regentovo dílo a věčný mír. Umělec však prohlédne pravou podstatu diktátora a tyrana a odhalí Regenta jako Antikrista.

Inscenace bude slavnostně uvedena v den 70. výročí tragické smrti autora – Ullmann zahynul v koncentračním táboře v Osvětimi. "Nabídka nastudovat operu Pád Antikrista přišla od organizátorů festivalu Dny židovské kultury Davida Vody a Alexandra Jeništy. Poslechl jsem si jedinou existující nahrávku této opery a ta mě ihned zaujala, takže jsem s projektem souhlasil," uvedl autor hudebního nastudování a dirigent Miloslav Oswald. Na nabídku inscenovat v Olomouci Pád Antikrista kývl Jan Antonín Pitínský, uznávaný režisér, dramatik a prozaik, několikanásobný držitel Ceny Alfréda Radoka. "Dílo se mě dotklo ihned, i osud Viktora Ullmanna. Dostavilo se tedy vzrušení a hned nato otázky a otázky," přiblížil režisér. Podle něj je téma opery jasně čitelné. "Sdělení je velmi jednoduché, známe tyto příběhy z pohádek či legend. Zlo chce uchopit vždy to, co nejkrásnějšího bylo na světě vytvořeno, zmocnit se toho a využít pro své hloupé cíle," popsal Pitínský.

Připravovaná inscenace je skutečně mimořádná. "Pěvecké party jsou exponované do maximální míry, k tomu si přidejte zpívání v němčině. Každá postava v této opeře má svou sekci nástrojů, které ji mají charakterizovat. Sbor plní zvukomalebnou roli, není přítomný na jevišti, ale v pozadí dotváří pocit lidské masy," popsal Oswald. Na pohybové stránce se podílí Nataša Kraus, která využívá prvky eurytmie. "Toto pohybové umění vzniklo v roce 1912 a jeho tradice sahá až k antice. Eurytmie je vizualizací slova nebo hlásek nebo barev. Je velmi jemné, jakoby dětské, ale vyžaduje velké soustředění a přesnost," přiblížil Pitínský.

Scéna a kostýmy pocházejí z dílny manželského páru Tomáše a Zuzany Rusínových. Mobilní scéna nabídne proměny několika prostředí - vězení, chrám či letiště. "Během představení se vystřídá přibližně sedm prostředí. Jedná se o pohyb celých stěn a světelných objektů kombinovaných s projekcí. Významnou roli bude hrát světelný design, plnohodnotně doplňující celé prostorové schéma," popsal Rusín. "V kostýmech převažuje neutrální barevnost s výrazným barevnými proměnami v postavách abstraktních figur jednotlivých andělů, démonů a strašidel. Všechny kostýmy jsou výrazně stylizované," doplnila Rusínová.

V roli Regenta se představí Václav Málek v alternaci s Jakubem Rouskem. "Pro zpěváky je to výzva, setkat se s něčím opravdu netradičním. Pád Antikrista je mimořádně náročné dílo po stránce hudební, pěvecké i herecké," uvedl Rousek. "Když jsme v minulé sezoně studovali Verdiho Falstaffa, říkal jsem si, že je to pro mě zatím nejnáročnější inscenace, myslím ale, že Pád Antikrista je ještě o stupeň náročnější. Navzdory tomu byla spolupráce s panem režisérem Pitínským velice příjemná a vždycky se snažil, aby nám zpěvákům režie nebránila ve zpívání, stejně jako paní Kraus, která nám pomáhala s pohybovou přípravou," sdělil Milan Vlček, který v alternaci s hostujícím Dušanem Růžičkou ztvární roli Umělce. Dále se představí Martin Štolba, Petr Martínek či letošní držitel Ceny Thálie Jiří Přibyl. "Jsem rád, že po téměř osmdesáti letech od napsání díla konečně dojde k české premiéře a my můžeme být u toho. Těší mě, že se tohoto privilegia dostalo právě souboru opery a operety Moravského divadla Olomouc," shrnul Přibyl.

Krátce před svou českou premiérou se inscenace Pád Antikrista dočká prvního uvedení v zahraničí. V sobotu 25. října ji soubor opery a operety Moravského divadla Olomouc představí ve švýcarském Dornachu. Půjde o vůbec první operní inscenaci, která bude uvedena v Goetheanu - sídle světové antroposofické společnosti. Česká premiéra je v Moravském divadle Olomouc naplánovaná na pátek 31. října v 19 hodin.

David Kresta

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip