Reklama

Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána, venku je 3.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Moravské divadlo očekává velkou tragédii: přichází Hamlet, princ dánský

Kultura

17.4.2014

Autor: Martina Burýšková

Být, či nebýt? Životní otázka, kterou si už v pátek položí Moravské divadlo Olomouc. Asi nemusím napovídat, kdo si ji položí. Herci olomoucké scény se tak chystají na divadelní svátek. Hamlet, princ dánský je totiž skutečnou dramatickou výzvou. Inscenaci Shakespearovy tragédie režíruje umělecký šéf souboru činohry Michael Tarant a v roli jedné z nejslavnějších postav světové dramatiky uvidíte Petra Kubese. Premiéra proběhne v pátek 18. dubna v 19 hodin, nejbližší reprízy jsou naplánovány na čtvrtek 24. dubna a sobotu 26. dubna.

Kdo by neznal nejslavnějšího prince dánského. Hamlet se zrodil z pera slavného anglického dramatika Williama Shakespeara. Předlohou mu přitom byl starodávný skandinávský příběhu Ur-Hamlet sepsaný kolem roku 1200 dánským kronikářem Saxem Grammaticem. A teď se dostává také k nám do Olomouce na divadelní scénu. Znovu po pětatřiceti letech.
"Je to hluboká a krásná hra, mnoho divadelníků se s ní vyrovnává v nejrůznějších obdobích různými způsoby. Viděl jsem inscenace, v nichž byl Hamlet například teenagerem i homosexuálem. Není přitom nutné Hamleta vnějšími způsoby aktualizovat. Když máte autora rád, musíte mu být věrný a ne ho znásilňovat,“ uvedl režisér Michael Tarant, který má s uváděním Shakespearových her bohaté zkušenosti – inscenoval například Mnoho povyku pro nic, Večer tříkrálový, Kupce benátského či balet Romeo a Julie. A co do činění měl již i se samotným Hamletem. Konkrétně před necelými pěti lety v divadle v Českém Těšíně v podání polského souboru. "Pro mě je tato hra o hledání smyslu, řádu a spravedlnosti. Hlavní hrdina je na své cestě ke zralosti. Z velké lásky a odpovědnosti vůči rodině a vlasti se pokouší najít pravdu. Tím narušuje daný status quo a uvádí věci do pohybu,“ přiblížil Tarant.
A protože jméno Hamlet znamená zároveň velkou dramatickou výzvu, vypadá to podle pozvánky tvůrců na poutavou podívanou. Scéna, kostýmy, osvětlení, ale třeba také meče z vlastnoruční výroby technického zázemí divadla, to všechno má být působivé, tak jak si námět zaslouží.

"Základem dynamické scény je šestimetrová točna, na které ční vertikální stavba s můstky. Chtěli jsme ukázat honosné království, které se pomalu hroutí a pod jehož nablýskaným povrchem je rez,“ popsal autor scény výtvarník Jaroslav Milfajt. Důležitou úlohu má ve scéně světelný design, jehož autorem je Bohuslav Kraus. Kostýmy, které jsou na pomezí historických a moderních oděvů, navrhla Klára Vágnerová. A těšit se můžete dokonce i na šermířský souboj Hamleta a Laertea. Choreografii soubojů měl na starosti režisérův dlouholetý spolupracovník Karel Basák.
Role Hamleta, prince dánského, je partem, po kterém touží snad každý herec. Tady připadla, řekla bych nepřekvapivě, na Petra Kubese. "Když jsem se dozvěděl, že bych měl hrát hlavní postavu, začal jsem se Hamletem zabývat víc zblízka. Přečetl jsem řadu knih a textů týkajících se nejen hry samotné, ale protože je to skutečně velké dílo, konfrontoval jsem je s tím, v čem já hledám něco podstatného nebo v čem se já snažím najít svou životní pravdu, smysl či filozofii. Jeden kamarád mi napsal, že Hamlet, to je jako výstup na Mount Everest. Je to výstup nesmírně náročný, ale během něj najednou člověk zjistí, že to místo, kde zrovna je, není tak špatné, že se taky občas musí vrátit kousek zpět, ale pak jej, pokud Hamleta nezradí, on sám třeba kousek poponese. Je to taky zápas intelektu s emocí,“ uvedl Kubes. V roli Ofélie alternují hostující herečky Lucie Končoková a Anna Stropnická. „Spolu s Markétou Machačíkovou se v Moravském divadle snažíme oslovovat a navázat spolupráci s lidmi, kteří jsou pro nás perspektivní. V lednu jsme na roli Ofélie uspořádali konkurz a vyhlédli si dvě zajímavé mladé herečky, které se budou v této roli střídat,“ sdělil Tarant. Hamletovou matku Gertrudu ztvární Naděžda Chroboková-Tomicová, strýce Claudia si zahrají Jiří Nebenführ a hostující Josef Vrána. Postavu Prvního herce nabídl režisér Tarant Ivo Kubečkovi, který před pětatřiceti lety v poslední olomoucké inscenaci Hamleta ztvárnil titulní roli.

K zajímavostem patří také fakt, že se na scéně objeví, nebo spíše zazní také hlas překladatele Hamleta do češtiny Martina Hilského. Propůjčí jej duchovi Hamletova otce. Právě jeho překlad se stal základem pro inscenaci. "Víceméně jsme zachovali překlad pana profesora Hilského s tím, že jsme výrazně škrtali a také herci měli do velké míry možnost si určovat, co zůstane zachováno. Ale myslím, že ty škrty málokdo pozná,“ přiblížila proces příprav inscenace dramaturgyně Markéta Machačíková.
Další uznávanou osobností, která se na přípravě inscenace podílela, je dvojnásobný držitel Českého lva, hudební skladatel Jan Jirásek. "Znal jsem dobře inscenace, které Michael Tarant dělal v pardubickém divadle, takže nabídku spolupracovat s ním na Hamletovi jsem rád přijal. Kompozice je postavená na kombinaci samplovaných nástrojů symfonického orchestru a elektronických zvuků,“ popsal Jirásek.
Tak tedy – Hamlet, princ dánský po třiceti pěti letech opět na scéně Moravského divadla už zítra v pátek 18. dubna od 19 hodin!

Martina Burýškováburyskova@olomouc.cz

Reklama

TITANKOV s.r.o.

Katalog firem » Řemeslníci » Povrchová úprava kovu, skla, porcelánu

Povrchová úprava kovů PVD nitridem titanu - zlatá
-koupelnové doplňky
-hudební nástroje
-kování na dveře a okna
-doplňky auto-moto

TITANKOV s.r.o.
Chválkovická 151/82
Olomouc

mob:608912941