Reklama

Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa, venku je 6.9 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Moravské divadlo přenese diváky s operetou Rose Marie na Divoký západ

Kultura

4.12.2014

Autor: David Kresta

Na Divoký západ mezi zlatokopy a Indiány přenese diváky inscenace Gustava Skály Rose Marie. Režisér, který již v Olomouci nastudoval takové úspěšné tituly jako My Fair Lady či Polská krev, se s dílem skladatele Rudolfa Frimla setkává poprvé. A rovnou s jeho nejúspěšnější operetou. Vedle členů souboru opery a operety spolupracují na inscenaci také členové činohry a baletu. Premiéra se v Moravském divadle uskuteční už zítra v 19 hodin, první repríza o den později ve stejný čas.

Populární titul čerpá inspiraci ze zlaté horečky v předminulém století, která přivedla do Ameriky řadu emigrantů z Evropy. Dočkáme se tedy na jevišti nefalšovaného westernu? "Rose Marie není ani parodií na westerny, ani opravdovým vášnivým plnokrevným dramatem. Aby příběh působil životně, musí se najít míra stylizace či řekněme laskavého shození tématu. Takže přestřelky budou, ale ne na ulici. Saloon bude, ale módní. Boty s ostruhami jsou velmi nebezpečné, protože se do nich zamotávají nohavice a interpreti by mohli padat do orchestřiště, proto jsme je vyřadili. Ale jinak se diváci dočkají barvité podívané, protože kostýmy vytvořil zkušený divadelní návrhář Roman Šolc a scénu Eva Brodská, jejíž práci diváci v Olomouci znají například z inscenace My Fair Lady,” zdůraznil režisér Skála.

V titulní roli se představí Elena Gazdíková. "S westernovým příběhem z Divokého západu jsem se ještě na jevišti nesetkala, je to pro mě nová, zábavná zkušenost. U podobně laděného příběhu je nutné zůstat přirozený v projevu a nesklouznout do nepatřičné komiky. S panem režisérem Skálou spolupracuji již počtvrté a považuji jej za jednoho z našich nejlepších a nejinspirativnějších operetně-muzikálových režisérů. Navíc si sám připravuje veškerou choreografii, která se mi moc líbí," zdůraznila Gazdíková, která roli Rose Marie alternuje s Leou Vítkovou. Postavu zlatokopa Jima Kenyona alternují Ondřej Koplík a Petr Martínek. "Je to mé první setkání s Frimlovou tvorbou. Patřím k velkým fanouškům westernů, sám jsem nadšeným trampem. Kdo má rád poetiku příběhů z Divokého západu, určitě si naši inscenaci užije," uvedl Martínek. Dále se představí Jakub Rousek, Milan Vlček, Václav Bahník nebo Barbara Sabella, pro kterou je role Jane první po návratu z mateřské dovolené.

Rudolf Friml pocházel z chudé rodiny pražského pekaře, díky svému talentu však měl možnost studovat přímo u Antonína Dvořáka. Po úspěšném turné v Americe (které absolvoval po boku houslového virtuosa Jana Kubelíka) se roku 1906 natrvalo usadil v New Yorku. Celosvětový úspěch mu přinesla právě opereta Rose Marie, od jejíž premiéry uplynulo letos v září 90 let. Nejslavnější Frimlova opereta vznikla v době celosvětového okouzlení romantickou poetikou Divokého západu. Autor v ní mistrně skloubil vídeňskou melodiku s naivním americkým příběhem. Rose Marie se dočkala několika filmových adaptací, té první v roce 1928 s Joan Crawfordovou v titulní roli.

Přestože Friml zůstal věrným a přesvědčeným Čechem, odkazy na rodnou zem se v Rose Marii neobjevují. "Jeho českost se projevuje ve výrazné melodice, o které se říká, že je slovanská. Jedno Rose Marii, potažmo ostatním Frimlovým dílům, nelze upřít, a to je opravdová zpěvnost a lehce zapamatovatelné melodie," uvedl Skála. "Rose Marie je opereta s muzikálovými prvky. Z hudby cítím snahu o pro Evropana exotickou indiánskou náladu, popularita celé operety stojí na dvou stěžejních melodiích, které lze bez nadsázky označit za hity," doplnil autor hudebního nastudování a dirigent Petr Šumník.

V Olomouci se Frimlova opereta Rose Marie dočkala zatím dvou inscenací. V prvním nastudování z roku 1965 byl dirigentem Jiří Karásek a režisérem Stanislav Regal, ve druhém z roku 1983 pak dirigoval nedávno zesnulý Zvonimír Skřivan a režírovala Alena Vaňáková.

David Kresta

Reklama

HAngry farm - Heliport

Katalog firem » Hotely, ubytování » Penziony

Motorest se nachází na spojnici mezi Olomoucí a Šternberkem. V naší stylové restauraci Vám nabídneme jak široký výběr minutkových jídel, tak i hotová jídla a speciality našeho šéfkucha...