Reklama

Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, venku je 5.4 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Moravské divadlo stylově oslaví sv. Valentýn: v pátek  a v sobotu zve na premiéru Smetanovy Hubičky

Kultura

12.2.2015

Autor: Martina Burýšková

Bedřich Smetana a jeho opery patří k základům české hudební tvorby vůbec. A tak se po Prodané nevěstě rozhodli tvůrci Moravského divadla Olomouc opět vzkřísit jeden ze skladatelových stěžejních bodů tvorby. Druhá nejhranější opera Bedřicha Smetany Hubička se k nám vrací po dvaatřiceti letech. Premiéru přitom bude mít stylově v předvečer svátku všech zamilovaných, první repríza vás pak zve přímo na sv. Valentýna. Režie se ujal někdejší umělecký šéf olomoucké opery a operety Martin Dubovic. Autorem hudebního nastudování je Tomáš Hanák.

Po Prodané nevěstě další ryze český námět v podání souboru opery a operety Moravského divadla. Navíc po předchozím uvedení Pádu Antikrista se prý můžeme těšit na kus ze zcela jiného těsta. Hubička je tak ryze česká, jak jen opera českého skladatele může být. Jak zaznělo při představení připravované opery z úst ředitele divadla Pavla Hekely, je to "dílo Smetanovo skoro nejsmetanovštější“.
Stejně jako úspěšná Prodaná nevěsta je Hubička melodické dílo vycházející z lidových tradic a jeho libreto je zasazené do prostředí českého venkova. Vaše divácké uznání Hubičky pak nepochybně zvýší ještě fakt, že Smetana svou druhou nejhranější operu komponoval již hluchý! A oč v oné Hubičce vlastně jde? Zápletka se točí kolem titulní hubičky, kterou nechce Vendulka dát svému milému, vdovci Lukášovi, aby nepohněvala jeho zesnulou ženu. Takže pokud očekáváte odlehčené laškovné téma příběhu, rychle pochopíte svůj omyl...

Režisér Martin Dubovic, který se s Hubičkou po delší době vrátil do Moravského divadla zpět, jasně odhaluje, co se za poněkud zavádějícím názvem opery skrývá: "Když jsme začali spolu s dirigentem Tomášem Hanákem pracovat na provedení, zjistili jsme, že Hubička je něco trochu jiného než jsme si představovali. Že je to dílo podstatně komplikovanější a hudebně náročnější, než se obecně předpokládá. Bohužel to slovo Hubička je poněkud zavádějící ve významu. Hubička ve smyslu jakési pusy mezi mužem a ženou by ani nezasloužila stát se operou. Ale pokud je to hubička podložená důvody morálními, na základě hluboké víry v to, že Vendulka nechce dát hubičku nikomu proto, že je plná hluboké a mravní víry, že ta hubička by trápila zemřelou ženu jejího milého, pak získává zcela jiný význam. Je to opera o velké mravnosti,“ vysvětluje s nemalým zápalem režisér Dubovic. Prostě nečeká nás žádná komická opera, ani lyrická. Setkáme se s mystikou i nostalgií k mravnosti lidí, kteří žijí v sepětí s přírodou. Tak nám operu představuje pan režisér, který se s tímto Smetanovým dílem setkává poprvé.
Týž názor s ním sdílí i autor hudebního nastudování a dirigent Tomáš Hanák. "Smetanovu Hubičku považuji za jednu z nejkrásnějších lyrických oper. Její hudba je symfonicky prokomponována a na rozdíl od Prodané nevěsty, kde jsou uzavřená čísla, plyne jedním proudem. Je to hudební obraz lidového života, dýchající vřelostí a přívětivostí. Mezi klenoty české opery určitě patří obě ukolébavky a skřivánčí píseň z tohoto díla,“ upozornil Hanák.

Pěvecky a herecky se role Vendulky zhostily hned tři zpěvačky, vedle Eleny Gazdíkové Lucie Janderková a hostující Lenka Cafourková-Ďuricová. "Role Vendulky je krásná a, jak už to u Smetanových oper bývá, klade vysoké nároky jak technické, tak výrazové, herecké. Vyžaduje zvládnout různé pěvecké polohy, lyrické i dramatičtější. Je nutné správně si rozložit síly, především v prvním jednání, kde je Vendulka téměř pořád přítomná na scéně. Hubička má skvělou hudební výstavbu a zvláštní kouzlo. Je to krásné, čisté a průzračné dílo,“ popsala Gazdíková. Postavu Lukáše ztvární Jakub Rousek v alternaci s Milanem Vlčkem. "Lukáš je psán ve vyšších středních polohách, a když jsme si jeho roli nastudovával, zdála se mi Hubička hezká česká a že to asi nebude moc obtížné, ale velmi mě udivilo, když jsem zjistil, jak je ten Lukáš obrovsky těžký a také ho nerad každý zpívá. Na jevišti společně s orchestrem, který je mnohem prokomponovanější než u Prodané nevěst, je to velmi těžké a orchestr musí mít velkou sílu, aby se naplnila podstata Hubičky, té krásné hudby,“ hodnotí svou roli Jakub Rousek.

Vendulčina otce ztvární Jiří Přibyl v alternaci s Davidem Szendiuchem, v dalších rolích se představí Václava Krejčí Housková, Martin Štolba, Jakub Tolaš, Vladislav Zápražný či nová posila souboru Olga Jelínková.
Scénu a kostýmy navrhli Martin Víšek a Eliška Zapletalová a jak je nepochybně dobře známo, autorkou libreta je Eliška Krásnohorská.

Na premiéru jste do Moravského divadla zváni tento pátek 13. února od 19 hodin. Poslední vstupenky ještě jsou k dispozici, rezervovat je můžete zde. Den poté, 14. února na sv. Valentýna, na vás čeká první repríza a pro všechny zamilované bude u příležitosti Valentýnské Hubičky přichystaný slavnostní přípitek.

Martina Burýškováburyskova@olomouc.cz

Reklama

TITANKOV s.r.o.

Katalog firem » Řemeslníci » Povrchová úprava kovu, skla, porcelánu

Povrchová úprava kovů PVD nitridem titanu - zlatá
-koupelnové doplňky
-hudební nástroje
-kování na dveře a okna
-doplňky auto-moto

TITANKOV s.r.o.
Chválkovická 151/82
Olomouc

mob:608912941