Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 15.2 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Moravské kraje vydaly gastronomickou publikaci: Olomoucký kraj láká na syrnici nebo loštickou omáčku

Zprávy z regionu

19.1.2015

Autor: barsi

Všechny čtyři moravské kraje vydaly společně nového turistického průvodce s názvem "Gastronomie a folklór Moravy a Slezska". Brožura obsahuje recepty na přípravu tradičních krajových specialit a současně zve návštěvníky k jejich ochutnávce na některé z gastronomických nebo folklórních akcí. Olomoucký kraj láká k ochutnání dvou polévek, a to krémové polévky z červené řepy a hanácké syrnice, v menu dominuje vepřová panenka v loštické omáčce, po které přicházejí slezské tvarohové knedlíčky s jablky.

Každý kraj vybral čtyři typické zástupce regionálních jídel, které lze sestavit do čtyřchodového menu. Zlínský kraj nabízí k ochutnání slováckou drkotinu, valašskou kyselici, moravskou kachnu a jako dezert nabízí frgály s tvarohovou, hruškovou či makovou náplní. Jihomoravský kraj zve na šumajstr s domácími škvarky, zelňačku a pagáčky, jako hlavní chod je připraven moravský vrabec se zelím. Sladkou tečkou jsou beleše či svatební koláčky. Menu Moravskoslezského kraje tvoří závin z listového těsta, sladkokyselá polévka kozí brada, hlavním chodem je kančí pečeně paní nadlesní a jako dezert můžete ochutnat kiščok od babičky. Olomoucký kraj láká k ochutnání dvou polévek, a to krémové polévky z červené řepy a hanácké syrnice, v menu dominuje vepřová panenka v loštické omáčce, po které přicházejí slezské tvarohové knedlíčky s jablky.

Gastronomická publikace je dostupná v několika jazykových mutacích, jsou kombinovány vždy dva jazyky - čeština a ruština, polština a italština a němčina s angličtinou. Publikaci můžete sehnat na krajských úřadech a ve vybraných turistických informačních centrech.

barsi

Reklama

Prachárna Garden Restaurant

Katalog firem » Restaurace, stravování » Hotelové restaurace

Prostory restaurace, lobby baru a salonku je možné celoročně využívat při pořádání recepcí, banketů, rautů, velkých rodinných oslav, svateb na klíč, smutečních hostin, podnikových več...