Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 11.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Může se pokazit čas? aneb V Expozici času si děti přijdou na své

Tipy a názory

16.10.2012

Autor: alv

Která planeta má nejvíc měsíců? Jak vypadá hodinářská dílna? Jaké spodní prádlo se nosilo za dob renesance? Jak se dělá video? A co všechno sbíral Rudolf II.? Odpověď nejen na tyto otázky najdou děti i odrostlí návštěvníci ve šternberské Expozici času, která v současné době nabízí dvanáct animačních programů z nejrůznějších oborů. Na jejich účastníky tak čeká divadelní improvizace, kreslení, tvorba loutky, skládání puzzle nebo natáčení videa.

"Některé programy jsou určené dětem z prvního či druhého stupně základních škol, jiné jsou vhodné pro předškoláky," přibližuje vedoucí Expozice času Tereza Javorská. "Stejně jako celá expozice jsou jednotlivé programy zaměřené na různé úhly pohledu, ze kterých lze čas vnímat. Třeba program Učenci na dvoře Rudolfa II. nebo Móda za časů renesance zavede školáky do dob minulých, Každá planeta je NEJ a Astronomie nabízí zábavnou cestu vesmírem a program Já chci taky své video děti naučí, jak funguje animace, kterou si u nás hned vyzkouší," vyjmenovává Javorská.

Animátorka Tereza Žváčková prozradila, jaký je vůbec nejoblíbenější program. "U dětí určitě ten s názvem Návštěva muzea není žádná nuda, kde poznají, že v naší expozici nemusí jen mlčet a poslouchat výklad průvodkyně. Malí návštěvníci poznávají souhvězdí, hrají hru Najdi exponát pomocí detailu, vymýšlí komiksy a podobně. Baví je to natolik, že se zde občas zdrží i déle, většinou se ale vejdeme do dvou hodin," popisuje animátorka s tím, že délka programu je samozřejmě individuální podle požadavků školy. Nouze nebývá ani o úsměvné historky. "S dětmi se bavíme i my, a to nejen tehdy, když nám na otázku, kdo jsou bytosti zobrazené na stěně, odpoví, že zakladatelé vesmíru," usmívá se pracovnice Expozice času.
Kompletní přehled všech animačních programů je k dispozici na www.expozicecasu.cz, kde se zájemci mohou hned objednat. V nabídce pro školy je také předplatné, které snižuje cenu vybraných programů; bližší informace podá Tereza Javorská na telefonním čísle 587 571 237 nebo e-mailu expozice@mkzsternberk.cz.
Expozice času ve Šternberku je stálá interaktivní výstava, která pojímá téma času od vesmírného zrození až po atomové hodiny a obsahuje více než 250 exponátů z českých i světových muzeí. Na čas pohlíží jako na fenomén mnoha vědních disciplín a oborů: fyziky, matematiky, astronomie, historie, umění či filozofie.

alv

Reklama

TITANKOV s.r.o.

Katalog firem » Řemeslníci » Povrchová úprava kovu, skla, porcelánu

Povrchová úprava kovů PVD nitridem titanu - zlatá
-koupelnové doplňky
-hudební nástroje
-kování na dveře a okna
-doplňky auto-moto

TITANKOV s.r.o.
Chválkovická 151/82
Olomouc

mob:608912941