Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 10.4 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Muzeum představí Karla Teigeho jako typografa

Kultura

22.4.2009

Autor: jap

Muzeum umění ve spolupráci s pražskými kolegy přichystalo ojedinělou výstavu, která přináší nový pohled na vůdčí osobnost české avantgardy Karla Teigeho. Ve dvou sálech se diváci seznámí s vývojem jeho typografických prací od ranných dob až po obálky politických publikací z konce čtyřicátých let. Grafické řešení výstavy pojal na olomoucké poměry odvážným způsobem výtvarník Zbyněk Baladrán

Dvě stovky knih, obálek časopisů a plakátů z dílny mistra české avantgardy a průkopníka typografie Karla Teigeho představí už zítra večer olomoucké Muzeum umění. Výstava je společně s rozsáhlou doprovodnou publikací vůbec prvním pokusem o souhrnné zpracování Teigeho typografické tvorby. Muzeum nezvolilo téma výstavy náhodně. Celý letošní rok je věnován knize a druhům umění, které s ní souvisejí. "Tento výstavní projekt jistě patří k vrcholům našeho letošního programu," řekl ředitel muzea Pavel Zatloukal.

Koncepci výstavy připravovali historikové umění Karel Srp a Lenka Bydžovská více než dva roky. "Teige je znám především jako propagátor avantgardních směrů, ovšem jedinou uměleckou činností, které se soustavně věnoval po celý život, byla typografie," přiblížil Karel Srp důvod, proč se rozhodli pro samostatnou výstavu právě na toto téma. "Bez jeho vstupu by sotva existovala česká meziválečná typografie v podobě, která nalezla okamžité uznání v zahraničí a je oceňována až do dnešních dnů. Heslo Karel Teige najdete ve všech zahraničních přehledech typografie 20. století. Přesto zůstalo jeho typografické dílo přístupné jen v obrysech. Zatímco ostatní představitelé moderní typografie již mají samostatné monografie, v Teigeho případě nebyl sestaven ani podrobný soupis díla. Výstava v Muzeu moderního umění a publikace vydávaná nakladatelstvím Arbor vitae chce tuto mezeru zaplnit," zdůraznil Srp.

Návštěvníci si ve dvou sálech prohlédnou zhruba dvě stovky exponátů, mezi nimiž nechybí slavné Teigeho koláže ani zásadní díla jako například úprava generačního sborníku Devětsil nebo básnické sbírky Jaroslava Seiferta a Vítězslava Nezvala. K vidění jsou však i unikáty jako třeba učebnice geologie nebo publikace 10 let diktatury proletariátu.
Výstava je pojata v odvážném duchu. "Nechtěli jsme jít cestou klasických vitrín, proto jsme oslovili Zbyňka Baladrána, který je známý třeba využíváním videoprojekcí," vysvětlil Srp. Mladý výtvarník pojal grafické řešení výstavy v Teigeovském duchu; knihy jsou tak vlastně součástí originálního uměleckého díla, které zaplňuje jeden celý sál. Sice jsou zalité v průhledné folii, budí však dojem "dotknutelnosti".
Výstava bude otevřena slavnostní vernisáží zítra v půl sedmé večer, k vidění bude v Muzeu umění až do konce června.

jap