Reklama

Neděle 5. května 2024, svátek má Klaudie (výročí: Květnové povstání českého lidu), venku je 24.2 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Muzeum chystá pozoruhodný projekt – pět staronových domů s nebývalým využitím

Kultura

7.10.2009

Autor: Martina Burýšková

Olomoucké Muzeum umění (MUO) chystá velkolepu přestavbu. Díky ní má Muzeum moderního umění získat novou tvář. Hlavním bodem ambiciozního projektu, nesoucího název Středoevropské forum Olomouc, však bude přístavba v proluce vedle muzea. Podoba objektu bude jednak upomínkou na léta minulá, především se ale svou jedinečností chystá hrdě zaujmout místo po boku nejvýznamnějších evropských muzeí. Není divu, jeho projekt slibuje vskutku nevšední prostory a zároveň všestranné kulturně-umělecké využití.

Projekt Středoevropské forum Olomouc (SEFO) avizuje především vznik nového muzejního komplexu v prostorách proluky vedle nynějšího Muzea moderního umění v Denisově ulici. V tomto místě kdysi stávalo pět historických měšťanských domů, osudným se jim však staly nezodpovědné sousední přístavby, a tak musely být roku 1969 zcela zdemolovány. Projekt SEFO počítá nyní s jejich obnovou. V proluce o šířce 42 metrů opět vyroste pět domů, podobu jim tentokrát vtiskne dvojice z nejvýznamnějších českých architektů Michal Sborwitz a Jan Šépka, s nimiž má, podle slov ředitele MUO Pavla Zatloukala, olomoucké muzeum z minulých let řadu zkušeností. Stěžejním motivem prostupujícím celý projekt je údajně polarita – uplatněná a rozvinutá v mnoha polohách. "Architektům se podařilo navázat na polaritu dvou olomouckých světů, které se v místě předpokládané realizace projektu stýkají – monumentálního Předhradí a drobného členění vlastního města. Na jedné straně zůstává jasná struktura a rytmizace osvícensky-klasicistně koncipovaného starého muzejního paláce, na straně druhé je do proluky na místě pěti zmizelých domů navrženo pět domů nových, které navíc nejenže respektují uliční čáru, ale různou hloubkou zástavby se stávají jakousi esencí gotického urbanismu,“ shrnul Pavel Zatloukal.

Realizace projektu SEFO s sebou nese příslib proměny v kulturní instituci s mezinárodní působností, v České republice se přitom jedná o první pokus tohoto druhu. Pozornost projektu SEFO bude jednoznačně upřena k výtvarné kultuře středoevropského regionu po druhé světové válce. V budoucnu by tak měla novostavba nabízet návštěvníkům stálé expozice, pořádání krátkodobých výstav včetně větších střednědobých přehlídek, informační centrum, knihovnu Otto F. Bablera a multimediální archiv, obnovené kino Central, kavárnu a také soustavu dvorků v různých výškových úrovních. Celý objekt bude přirozeně bezbariérový.

Středoevropské forum Olomouc je jedním z mnoha projektů hlásících se o dotace z prostředků Evropské unie. V případě úspěchu získá Muzeum umění Olomouc z rukou Ministerstva kultury ČR částku ve výši 500 milionů korun. Jeho cestu k vysněnému cíli však dláždí řada překážek. "Když se nám konečně definitivně podařilo vyřešit majetkoprávní problémy spojené s výkupem parcel, museli jsme se vypořádat se zcela nečekanou komplikací při přípravě architektonické soutěže na podobu novostavby a rekonstrukce. Představitelé komory nám sdělili, že považují soutěž za neregulérní a proti soutěžícím, případně porotcům, kteří jsou členy komory a zúčastní se, užijí kárné opatření. Nakonec jsme museli s těžkým srdcem od soutěže ustoupit,“ shrnul ředitel muzea. Muzeum proto muselo zvolit poněkud jiný směr. Výsledky této nové spolupráce představí veřejnosti v době od 8. do 18. října výstava v Muzeu moderního umění, kde se návštěvníci seznámí se zamýšlenou podobou interiérů a exteriérů SEFO, ale také s historickými snímky lokality, přičemž mohou využít rovněž prohlídku virtuální.

"V případě, že s žádostí o dotaci uspějeme, příští rok zasvětíme dokončení stavebního projektu, vyřizování stavebního povolení a soutěži na generálního dodavatele stavby. Novostavba a rekonstrukce by měly být zahájeny v roce 2012. Paralelně budeme připravovat obě stálé expozice a další doprovodné akce včetně publikací. Musíme také naplánovat stěhování sbírek a některých provozů, nejen muzea, ale také Divadla hudby. SEFO bycho mohli veřejnosti předat na podzim 2014 – čtvrt století od roku 1989 a současně od osamostatnění muzea,“ uzavřel Zatloukal.
Informace o aktuálním stavu projektu SEFO lze nově získat díky internetové prezentaci Muzea umění Olomouc www.olmuart.cz, kde vznikne samostatný oddíl SEFO v české a poté rovněž v anglické verzi.

Martina Burýškováburyskova@olomouc.cz

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip