Reklama

Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch, venku je 10.2 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Muzeum umění vypisuje sbírku: pokud shromáždí dost peněz, může být v Olomouci 33 grafik Viktora Vasarelyho

Kultura

11.6.2015

Autor: Jan Procházka

Jedinou státní institucí v České republice, která bude vlastnit početný soubor prací průkopníka op-artu Victora Vasarelyho, se může stát olomoucké Muzeum umění. Již na konci loňského roku muzeum získalo rozměrnou tapiserii a obraz a nyní má díky dobrým kontaktům s Vasarelyho vnukem Pierrem Vasarelym jedinečnou příležitost obohatit sbírky o soubor 33 grafických listů. Zástupci muzea doufají, že část finančních prostředků by mohla vynést veřejná sbírka, která v těchto dnech startuje.

Olomoucké muzeum umění se možná bude moci chlubit nejpočetnějším průřezovým souborem díla maďarského průkopníka op-artu Viktora Vasarelyho. Díky dobrým kontaktům s autorovým vnukem má totiž možnost zakoupit třicet tři Vasarelyho grafik z let 1937 až 1986. Potřebuje na něj ale peníze. "Máme už slíbené nějaké finanční prostředky od ministerstva kultury, ale část musíme dofinancovat z vlastních zdrojů," prozradil ředitel muzea Michal Soukup. Vůbec poprvé v historii tak pomůže Spolek přátel Muzea umění, který v Olomouci funguje od devadesátých let. "Rozhodli jsme se uspořádat veřejnou sbírku. Pevně věřím, že se podaří peníze získat. A to nejen díky drobným dárcům, ale že se třeba objeví i větší donátoři," doufá předseda spolku Roman Gronský. Aby mohlo grafiky zakoupit, muzeum potřebuje sbírkou získat zhruba půl milionu korun.

Aby přispěvatelé "nekupovali zajíce v pytli", rozšířilo o muzeum o zmiňované (a zatím jen zapůjčené) grafiky již probíhající výstavu Nová akvizice, která je k vidění od ledna. Výstava stejně jako sbírka potrvá do 20. září.

Kasička, do které mohou lidé přispívat drobnými částkami, bude umístěna na pokladně muzea v Denisově ulici. "Příspěvek je také možno poslat na účet sbírky. Číslo je 2900777076/2010. Kdo bude mít zájem,může svůj příspěvek podepsat a my s poděkováním jména
zveřejníme na internetových stránkách, sociálních sítích a na 'tabuli cti', kterou po skončení sbírky vyvěsíme v muzeu," vysvětlil mluvčí muzea Petr Bielesz.

Autor článkuJan Procházkaprochazka@olomouc.cz

Jan Procházka
Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip