Reklama

Úterý 19. března 2024, svátek má Josef, venku je 7.2 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Muzeum umění získalo dvě díla Victora Vasarelyho, chlubí se jimi na nové výstavě

Kultura

28.1.2015

Autor: jap

Muzeum umění získalo do své sbírky dvě díla slavného průkopníka op-artu Victora Vasarelyho: tapiserii Harmas a obraz Terek. S oběma se muzeum pochlubí návštěvníkům, vystaveny budou od zítřka až do poloviny května spolu s několika zapůjčenými Vasarelyho tisky.

Deset let vzniká sbírka středoevropského umění. Zhruba stejně dlouho se pracovníci Muzea umění snaží získat některé z děl Viktora Vasarelyho, slavného maďarského výtvarníka, jehož nebývale rozsáhlou výstavu představilo muzeum s velkým úspěchem na přelomu let 2007 a 2008. Snaha byla nyní korunována hned dvojitým úspěchem. “Podařilo se to hlavně díky spolupráci s Pierrem Vasarelym, umělcovým vnukem, který je správce jeho pozůstalosti. Naše aktivity se mu zalíbily, takže nám pomohl,” zmínila kurátorka výstavy Gina Renotière. Zakoupit se podařilo dvě díla: obraz Terek z roku 1951 a tapiserii Harmas z roku 1966.

Obě díla podle kurátorky významně reprezentují tvorbu Victora Vasarelyho. Obraz Terek podle vznikal v době, kdy autor hledal svébytný umělecký styl a zkoumal vyjadřovací možnosti jazyka geometrie. ”Přestože plátno není velké formátem, potvrzuje Vasarelyho jedinečné postavení v evropské abstrakci poloviny dvacátého století,“ shrnula kurátorka. Tapiserie Harmas naopak vznikla ve Vasarelyho vrcholném období a podle Renotière patří mezi jeho klíčová díla. “Čtverce a kruhy v barevných kombinacích červené, hnědé, béžové a šedivé vytvářejí ve vzájemně se prolínajících polích působivou vrstvenou iluzi,“ popsala gobelín, který za umělcova bedlivého dohledu utkala královská manufaktura ve francouzském Aubussonu.

Výstava bude otevřena zítra, potrvá až do 17. května.

jap

Reklama

Dámské fitness Jako proutek

Katalog firem » Sport » Fitcentra

Fitness s přátelskou atmosférou bez zvědavých mužských pohledů - neomezené využívání fitness v rámci otevírací doby - dohled trenérky, individuální cvičební plán - zátěž a k...