Reklama

Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána, venku je 6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Na Konviktu opět straší. Divadlo na cucky zopakuje poetický horor Někdo přijde

Kultura

26.5.2009

Autor: Ondřej Čížek

Strach, absurdita, hnus a zase strach. A Helena Vondráčková. Divadlo na cucky v úterý 26. května divákům zopakuje svou inscenaci dramatu norského autora Jona Fosseho. Syrové, opředené dusivou atmosférou, ochucené salvou černého humoru. I takové je vynikající představení Fosseho hry Někdo přijde.

Potemnělá scéna je prázdná, v pozadí je vidět jen malá bílá vana. Černá a bílá pospolu, jako dvě nerozlučné sestry. Po chvíli jsou do popředí umístěna dvě skládací křesla, ústřední duo - On a jeho přítelkyně Ona – právě dorazilo na místo. Oba jsou zmatení, nerozhodní, oba však chtějí být jen a jen spolu. Daleko od lidí, odříznutí od společnosti. Stěhují se tak do opuštěného domu u pobřeží. Podivný dům s podivnou minulostí. A s ještě podivnějším sousedem, jenž každou chvílí vyleze z oné vany. Norská samota na pustém pobřeží nevypadá tak úplně idylicky…

Děs a strach v K3


Jako nálož. Přesně tak působí inscenace dramatu Někdo přijde v podání Divadla na cucky. Krátká, svým způsobem přímočará, ve výsledku drtivá Jakmile se v Divadle K3 uzavírají dveře, nemáte možnost uniknout. Hostující režisér Jan Frič (dramaturgie se ujal režisér a umělecký šéf Divadla na Cucky Jan Žůrek) to má v malíku, inscenace pod jeho taktovkou působí sevřeně a velmi, velmi jistě. Není tu prostor pro zaškobrtnutí, není tu čas na vydechnutí. Frič a spol. drží svižné tempo od začátku do konce. Nikdy nepovolují, jedině přidávají. Zlatým hřebem večera je tu pak atmosféra. Atmosféra z onoho druhu, který se dá s těží krájet. Díky skvěle zvolenému osvětlení i hudbě skutečně dusná, hutná. Pohlcuje jednoho diváka po druhém, z Fosseho minimalistického textu činí autentický depresivní horor, který má v sobě kus zvrácené, lehce morbidní poetiky.

Takhle by to možná vypadalo, kdyby se prokletí básníci pustili do divadla. Někdo přijde je jako báseň šmrnclá hororem a surrealismem. Jednotlivé repliky se často opakují, ladně souznívají s hudbou (věřte nebo ne, ale z pějící Heleny Vondráčkové ještě nikdy nešel takový mráz po zádech), herci je stylizovaně téměř recitují. Tím se také dostáváme na pole hereckých výkonů. Petra Ševců coby Ona, Tomáš Uher coby On. Jsou roztěkaní, vyřvávají, předvádějí schválně velká gesta, jednoduše přehánějí, tlačí na pilu. Výsledkem je pevně soustředěné herecké duo, které spolu ladí a přes veškeré zveličování působí obdivuhodně autenticky. A nakonec Zdeněk Vévoda coby zmiňovaný soused. Smočený vylézá z vany, balí se do županu, uhlazuje si vlasy, obtěžuje Jeho a především pak Ji. Je to živoucí osamělý a mrtvolně bledý Strach, který nenechá na pokoji ani vyděšenou dvojici milenců. Je jako nepříjemně slizký upír, který svými vpády z hlavních hrdinů vysává poslední zbytky naděje, pohody. Jde z něho nefalšovaný strach. Jednou je rázně divoký, podruhé hrozivě poklidný, nenápadný. Nikdy nevíte, co od něho můžete čekat, v příběhu je nositelem nepředvídatelnosti a nepříjemných překvapení. Pro některé diváky bude tato postava možná jakousi divadelní obdobou nekompromisního Jokera, záporné postavy z nedávného hollywoodského trháku Temný rytíř. Nejde totiž o pouhou hrozbu v pozadí, která jen straší ústřední dvojici. Je to také showman. Děsí ale zároveň baví. Právě prostřednictvím něho tvůrci do příběhu vnášejí určitou komiku, prvky černého humoru.

Divadlo na cucky by si za propagaci svého nového počinu vysloužilo jedničku. Za úderným trailerem stojí Andy Fehu, jenž také spolupracuje s Divadlem Tramtarie a jeho rukama tak mj. prošly komiksové efekty pro inscenaci I na Batmana občas padne smutek.

Někdo přijde je jako příjemná noční můra. Je to sice zvláštní a neobvyklé přirovnání, ale jednoduše působí stejně jako kresba výtvarníka, amerického umělce Davida McKeana. Konkrétně jako jím vytvořená obálka k oceňovanému grafickému románu Arkham. Má k inscenaci velmi blízko, vyvolává stejné pocity. Neobyčejná, tajemná, odpudivá a zároveň přitažlivá, atmosférická, mrazivá, zkrátka působivá. Nechat se pobavit i vystrašit můžete na Konviktu již toto úterý 26. května od 19:30. Další noční můra pak obživne 2. června rovněž od 19:30. Dobrou noc a příjemné snění.

Ondřej Čížekcizek@olomouc.cz

Reklama

Informační centrum Olomouc

Katalog firem » Úřady, instituce

Informační centrum v podloubí olomoucké radnice je otevřeno 7 dní v týdnu. Poskytuje turistické informace o městě, památkách i tipy pro volný čas. Nabízí informační materiály, suvenýry,...