Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 7.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Na jaro rozkvete nové rozárium: kromě růží tam najdete plochu na pétanque, piknik i grilování

Zprávy z regionu

30.7.2015

Autor: barsi

Už příští rok bude všem obyvatelům i návštěvníkům města k dispozici nově opravené rozárium, které se nachází nedaleko historického centra města. Budete zde moci obdivovat nejen reprezentativní sbírku růží, ale také spolu s partnerem či rodinou trávit svůj volný čas. Těšit se můžete například na pétanque, společný piknik nebo si zde ugrilovat nějakou dobrotu.

Foto: Atelier Zdeněk Sendler
Foto: Atelier Zdeněk Sendler
Foto: Atelier Zdeněk Sendler

Město má ambici proměnit rozárium v moderní městský park, kde budou chtít nejen obyvatelé města, ale i turisté trávit aktivně svůj volný čas. Po kompletní rekonstrukci zde budou herní plochy pro pétanque, louky pro pořádání pikniků i prostor pro grilování. Do rozária budou návštěvníci přicházet přes nový vstup a vše doplní drobné stavby, jako jsou dřevěná mola, pergoly, stínící plachty, lavičky, či herní prvky pro děti. "Aktuálně v rozáriu stavební firma pracuje na stavbě objektu, odkud budou návštěvníci do areálu nově vstupovat, instaluje v prostoru podzemní nádrže na zadržování dešťové vody pro zalévání a také zde běží práce na výstavbě nové infrastruktury, což je vodovod, kanalizace a elektřina,objasnil investiční náměstek Jaromír Czmero. V rámci první etapy projdou rekonstrukcí také umělá jezírka, betonové plochy a cesty. 

Rozárium, tedy součást botanické zahrady Výstaviště Flora Olomouc, vzniklo v letech 1970-1972 z iniciativy Rosa Klubu Českého zahrádkářského svazu na celkové ploše 3,5 hektaru. Jeho plánovaná obnova je rozdělena do tří etap. V dalších dvou fázích by tak v areálu mělo vzniknout zázemí rozária a kavárna s venkovním posezením.

Nyní běží stavební práce naplno a už v prosinci by měla být hotová první fáze obnovy rozária. Celkové náklady se blíží 29 milionům korun. "Naší snahou je rehabilitovat architektonicky velmi významný prostor, který byl dosud poněkud opomíjený. Po obnově, jejíž součástí je také propojení s ulicí 17. listopadu, se rozárium stane nejen důstojným prostorem s reprezentativní sbírkou růží, ale také atraktivním městským parkem, který naváže na univerzitní areál Pevnost poznání a Korunní pevnůstku," řekl primátor Antonín Staněk.  

Stavební práce v rozáriu jsou v plném proudu. Stavební práce v rozáriu jsou v plném proudu. Foto: Ondřej Hlaváček
Aktuálně v rozáriu stavební firma pracuje na stavbě objektu, odkud budou návštěvníci do areálu nově vstupovat. Aktuálně v rozáriu stavební firma pracuje na stavbě objektu, odkud budou návštěvníci do areálu nově vstupovat. Foto: Ondřej Hlaváček
Instaluje v prostoru podzemní nádrže na zadržování dešťové vody pro zalévání a také zde běží práce na výstavbě nové infrastruktury, což je vodovod, kanalizace a elektřina. Instaluje v prostoru podzemní nádrže na zadržování dešťové vody pro zalévání a také zde běží práce na výstavbě nové infrastruktury, což je vodovod, kanalizace a elektřina. Foto: Ondřej Hlaváček

Stavební práce, spojené s první etapou obnovy rozária, utichnou za pět měsíců. "V prosinci by měla být ukončena první část, která probíhá podle návrhu architekta Zdeňka Sendlera," uvedl primátor Staněk. S příchodem jara tak budou návštěvníci moci obdivovat nový parkový prostor města s ojedinělou sbírkou růží, která je druhou největší kolekcí v zemi. "S realizací projektu nám pomáhají evropské dotace. Více než 24 milionů se podaří uhradit prostřednictvím Regionálního operačního programu Střední Morava," doplnil. 

barsi

Reklama

Ubytovna centra zdraví v Bohuňovicích

Katalog firem » Hotely, ubytování » Ubytovny

Ubytovna se nachází v centru obce Bohuňovice, společně s bazénovým komplexem. Nedaleko je restaurace, fotbalové hřiště, volejbalové hřiště, tenisové kurty. V ubytovně je na každém patř...