Reklama

Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa, venku je 14 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Na kávu do rodinného domu nebo na terasu v parku? Už jste objevili kavárnu Vesna?

Tipy a názory

15.4.2014

Autor: Martina Burýšková

Také jste si už všimli té ne zcela obvyklé kavárny u Tržnice? Na prahu Smetanových sadů tu stojí omšelý krychlovitý rodinný domek, typický snad ještě pro minulý režim, avšak velká cedule s nápisem Kavárna Vesna dává tušit, že ač krychle, mohlo by se uvnitř ukrývat vcelku příjemné posezení. Obzvláště tady – na okraji jednoho z nejpříjemnějších olomouckých parků. Stačí vystoupat do schodů a máte jasno. A taky klid, domáckou atmosféru, neodolatelné dobroty vlastnoručně pečené a pochoutky, které hned tak všude nedostanete.

Uvolněná atmosféra, park za okny, zajímavé pochoutky a terasa. Ale ne do rušné ulice, naopak si tu posedíte situováni do poklidného parku. To jsou hlavní zbraně, kterými kavárna Vesna mírumilovně láká své hosty. Pokud máte cestu na Tržnici nebo přes Smetanovy sady, určitě si ji nenechte ujít. V přebujelé změti olomouckých kaváren je to příjemné a zároveň nestandardní překvapení. Zelený ječmen, kombucha, a zeleninovo-ovocné pyré. To vám jen tak někde nenaservírují.
Možná už jste pochopili, že kavárna Vesna je tak trochu jiná. Rozhodně tu nenajdete žádný nablýskaný luxus a okázalost. Tady ruch velkoměsta se všemi jeho pozlátky utichá. Když je teplo a příjemné počasí, budete si na terase připadat jako na zahradě u svého rodinného domku. Pokud domkem nedisponujete, aspoň si na vlastní kůži vyzkoušíte, jak příjemné by to bylo si tu třeba po pracovním dni vysedávat.

Jakmile vejdete dovnitř, buďte ostražití. Hned za dveřmi po levé straně na vás čeká těžká zkouška – odoláte nebo podlehnete? Na výběr tu jsou připravené domácí pečené dobroty. Dáte si domácí sušenky, jablečný bezlepkový koláč za 50 korun, makový nebo třeba zelný štrúdl paní Vesny za 25 korun? Všechno to vypadá lákavě a už na první pohled je jasné, že tohle se peklo pěkně v domácké troubě, zpravidla přímo ve Vesně. Ochutnáte? :-)
Ke kávě tu vznikají také kousky lineckého cukroví, skořicového, zázvorového... A řada věcí sem putuje ze zahrady paní Vesny a sami si tu dokonce škvaří i sádlo, které si pak namazané na krajíc chleba můžete vychutnat spolu s bylinkami.

Pro mlsné jazyky tady mají ovšem i jiné dobroty – třeba palačinky na sladko i slano, máslové trubičky z Branné, pro větší jedlíky mají také chléb s pomazánkou za 25 korun, kuskus se zeleninou anebo dokonce vitamínové pyré ve složení rakytník, jablko a mrkev za 45 korun. A v čase oběda tu vaří také domácí polévky. Opravdu zajímavá nabídka.
Když mrknete do nápojového lístku, najdete tu oblíbenou klasiku, ale také nápoje přinejmenším nečekané. Ani tady nesmí chybět klasická nabídka kávy, ale pro fajnšmekry tu mají také specialitu cappuccino XXL pralinka za 72 korun, nebo již zmíněný nápoj kombucha, jemně kvašený, sladký nebo velký hit poslední doby ze scény zelených potravin – mladý ječmen. A to všechno je vám servírováno z pí-vody od Pí-centra. Ale na suchu tu nemusí sedět ani pánové a samozřejmě také dámy, kterým podobné nápoje nejsou po chuti a raději vsadí na ryze český nápoj – pivo. Točí tu Šerák, tak snad si přijdete na své.

Pokud se vám zdá, že nabídka kavárny Vesna poněkud nejde s proudem, pak jste se nespletli. Podle toho vypadá také program, na který zve hosty v odpoledních hodinách. Ať už to jsou přednášky o výživě, zdraví, překyselení organismu či právě zelených potravinách. Paní Vesna nabízí ovšem i výlety do světa umění. Stěny, parapety, či stoly, zdobí umělecké předměty, které, pokud se vám zalíbí, můžete i zakoupit a pokud si budete chtít rozšířit své obzory, uskuteční se tu také speciální večery – křeslo pro hosta, literární večer a za týden v úterý tu proběhne vernisáž fotografií Úsměv pro Nepál, ve středu pak bleší trh, workshop nebo v květnu řecký tanec či tance pro ženy na terase kavárny.
Pokud jste nabídkou zaujati, více informací najdete na facebooku kavárny.
Kavárna má otevřeno ve všední dny od 9 do 20 hodin a o víkendu od 14 do 20 hodin. Rodinný domek, kde Vesna sídlí, najdete na Vídeňské ulici.

Martina Burýškováburyskova@olomouc.cz

Reklama

TITANKOV s.r.o.

Katalog firem » Řemeslníci » Povrchová úprava kovu, skla, porcelánu

Povrchová úprava kovů PVD nitridem titanu - zlatá
-koupelnové doplňky
-hudební nástroje
-kování na dveře a okna
-doplňky auto-moto

TITANKOV s.r.o.
Chválkovická 151/82
Olomouc

mob:608912941