Reklama

Čtvrtek 16. května 2024, svátek má Přemysl, venku je 12.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Na koleje dnes vyrazily historické vlaky.  V jednom jsme se svezli

Zprávy z regionu

19.6.2009

Autor: Jan Procházka

Stísněná kabina, silní chlapi zamazaní uhlím, sykot páry, vedro a všudypřítomný dým. Který kluk by si v dětsví nepřál projet se v parní mašině a mít na dosah ruky všechny ty páčky a písty... Splnil jsem si dávný sen a svezl se v parní mašině 433.002. Na koleje ji dnes vypravili železniční nadšenci a svézt se v ní, i když "jen" v některém z dřevěných vagonů, můžete i vy. Mezi hlavním nádražím a Řepčínem bude pendlovat i zítra.

Majestátní lokomotiva, která si zahrála třeba ve filmu Všichni dobří rodáci, byla v dílnách ČKD vyrobena v roce 1948 a koleje brázdila až do konce sedmdesátých let. Byl to zvláštní pocit, vyhoupnout se do kabiny a nadechnout se té směsi páry a hořícího uhlí.

Vlak s pěti vagony se rozjel a s pískotem opustil nádraží. Vykouknu, za námi se táhne typický kouř, z okének vyhlížejí nadšení cestující zejména v dětském věku. Radost má i posádka. Fotím jako o život, občas mě švihne nějaká větev nebo se chytnu horké součástky, která se sice tváří jako držadlo, ale její funkce bude asi mnohem důležitější. Projíždíme městem a všichni nás zdraví. Takový skvost se dnes na kolejích jen tak nevidí.

Když umazaný od uhlí a načichlý kouřem vylézám v Řepčíně, mám povznášející pocit. Ochutnal jsem historii.

Jan Procházka

Reklama

PORTO - RESTAURANT PIZZERIA

Katalog firem » Restaurace, stravování » Pizzerie

Zavítejte do restaurace a pizzerie v prostorách hlavního nádraží v Olomouci. Nabízíme Vám 32 druhů vynikající domácí pizzy. V krásném, dobovém, klimatizovaném interiéru Vás bude obslu...