Reklama

Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa, venku je 10.7 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Policie hledala důkazy o korupci na radnici i kraji. Domovní prohlídku provedla i u podnikatele Tesaříka

Krimi

30.9.2014 aktualizováno 30.9.2014 15:57

Autor: Jan Procházka

Nepříjemné překvapení čekalo ráno na úředníky olomouckého magistrátu, olomouckého kraje, ale také třeba zaměstnance společnosti Tesco SW, spoluvlastněné podnikatelem Josefem Tesaříkem. Dorazili k nim totiž policisté z Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality a začali odstavovat počítače. Stejně jako na mnoha dalších místech v celé zemi hledali důkazy údajné korupce, související s čerpáním evropských peněz. Policisté dnes nikoho neobvinili, pouze sbírali důkazní materiál.

Policie dnes ráno zasahovala na olomoucké radnici, v sídle Olomouckého kraje a v dalších městech po celé republice, například v Přerově či Zlíně. Podle mluvčího protikorupční policie Jaroslava Ibeheje se jednalo zhruba o čtyři desítky míst. "Jedná se o případ, který se týká čerpání dotací, tady a na jiných místech jen sbíráme důkazy," prozradil zdroj blízký vyšetřování. Podle něj se údajně jedná o zakázky, týkající se datových sítí a elektronizace služeb. "Mohu potvrdit, že dnešního rána byla v budově radnice a budově magistrátu v Hynaisově ulici přítomna policie. O součinnost požádala primátora města, který ji v plné míře poskytl. Policie si vyžádala dokumentaci k běžícím a chystaným projektům dotovaným z integrovaného operačního programu. V tuto chvíli však nemáme žádné další podrobnosti," sdělila už ráno mluvčí radnice Radka Štědrá a dodala, že vedení města si není vědomo žádného pochybení, které by souviselo s čerpáním dotačních prostředků ze zmiňovaného programu. Stejně hovořila i krajská mluvčí Kamila Navrátilová: "Dnes kolem půl osmé ráno požádala protikorupční policie ředitele krajského úřadu o součinnost a poskytnutí dokumentace a výpočetní techniky, a to v souvislosti s projekty integrovaného operačního programu. Součinnost byla policii poskytnuta v plné míře. Současně lze uvést i stanovisko ředitele krajského úřadu k dnešní situaci, kdy ředitel Michal Malacka věří, že součinnost poskytnuta policii povede ke zjištění, že na krajském úřadě je postupováno v souladu s českým právním řádem," uvedla Navrátilová. Případ dozoruje olomoucké vrchní státní zastupitelství. To se přitom angažovalo i v kauze Nagyová, která vypukla pár měsíců před volbami do sněmovny.

Policisté byli ráno též v sídle olomoucké firmy Tesco SW, kterou se svými syny spoluvlastní bratr bývalého hejtmana a senátora Martina Tesaříka Josef. U majitelů společnosti navíc proběhly i domovní prohlídky. Firma se specializuje na vývoj, výrobu a implementaci software a poskytování služeb v oblasti informačních technologií. Mezi její produkty patří i monitoring strukturálních fondů. "Společnost Tesco SW loni vyhrála tendr ministerstva pro místní rozvoj na provoz monitorovacího systému, který zajišťuje čerpání peněz z evropských fondů. Společnost za to inkasuje 636 milionů korun. Navíc se společně s Telefónicou letos v únoru stala vítězem tendru na zajištění přenosu dat a informací v celkové hodnotě téměř 138 milionů korun na přerovském magistrátu. I tam dnes policisté zasahovali a zajímali se právě o tuto zakázku," napsala agentura ČTK.

Jan Procházka

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip