Reklama

Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa, venku je 14.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Na silnicích v kraji loni vyhaslo 28 životů, podle policie byl ale rok 2014 statisticky pozitivní

Krimi

20.1.2015

Autor: Jan Procházka

Téměř čtyři a půl tisíce dopravních nehod šetřila v loňské roce olomoucká policie. Nárůst oproti roku 2013 byl pouhých osmnáct případů. Na silnicích v kraji zemřelo osmadvacet lidí, sto padesát dva účastníků nehod utrpělo těžká zranění. Policie přesto považuje čísla za pozitivní, ubylo totiž následků nehod. V letošním roce se chtějí strážci zákona opět soustředit na prevenci, mají i speciální tým, který se zabývá hledáním řidičů, kteří za volant usednou pod vlivem alkoholu. Těch je totiž čím dál více.

Celkem 4450 dopravních nehod šetřili během roku 2014 policisté na území Olomouckého kraje. "Oproti roku 2013 je to mírný nárůst, ale jen o osmnáct případů. Hodnotíme to pozitivně. Na silnicích sice zemřelo osmadvacet osob, o jednu více než předchozí rok, ale ubylo následků nehod a to jak těžkých, tak lehkých zranění," zhodnotil šéf olomoucké dopravní policie Dušan Věženský. Zatímco v roce 2013 se těžce zranilo 178 lidí, loni to bylo o šestadvacet méně, u lehkých zranění se číslo 1367 z roku 2013 snížilo o třicet čtyři případů.

Dvojnásobnou tragédii šetřili policisté například 10. května před osmnáctou hodinou na silnici mezi Litovlí a Senicí na Hané. Sedmapadesátiletý řidič osobního auta na ni vjížděl na odbočce od obce Dubčany. "Nedal přednost čtyřiačtyřicetiletému řidiči motocyklu Yamaha, který jel po hlavní silnici od Litovle. Při střetu byl těžce zraněn řidič motocyklu, který svým zraněním na místě podlehl. Řidič peugeotu byl letecky transportován do olomoucké nemocnice, ale i on svým těžkým zraněním ve vrtulníku podlehl," uvedl tehdy policejní mluvčí Josef Bednařík. Ve vozidle cestovali společně s řidičem ještě osmašedesátiletý muž a sedmačtyřicetiletá žena.

Příčiny dopravních nehod jsou podle Dušana Věženského pořád stejné. "Je to hlavně nepřiměřená rychlost a nedání přednosti v jízdě. Častou příčinou havárek je také špatné předjíždění," prozradil Věženský a doplnil, že na 305 nehodách se podílel alkohol. A právě na něj se chtějí policisté zaměřit i letos. "Loni jsme přistihli 707 řidičů pod vlivem alkoholu a 235 pod vlivem jiné omamné látky. Celkově je to oproti roku 2013 nárůst o více než sto případů. Ale není to jen tím, že by řidiči více hřešili. Spíš jsme se na tento problém zaměřili, v čemž hodláme pokračovat i letos. Máme i speciální tým, který se zabývá přímo vyhledáváním řidičů pod vlivem," vysvětlil Věženský. Další prioritou bude podle něj prevence, zaměřená především na chodce a cyklisty. "Loni jsme jen na Olomoucku měli 75 případů střetu auta s chodcem, v celém kraji to je 194 případů! Často nejsou na vině jen řidiči. Chodci si neuvědomují, že za snížené viditelnosti a třeba i v tmavém oblečení, jsou vidět opravdu až na poslední chvíli. Proto bychom na ně chtěli působit právě tímto směrem. Reflexní prvky mohou člověku zachránit život. O osvětlení cyklistů ani nemluvím," poznamenal Věženský. Jeden takový případ se odehrál 27. listopadu poblíž kruhového objezdu u Globusu. Za snížené viditelnosti tam auto srazilo muže, který přecházel dálnici. Byl na místě mrtev.

Policie také loni řešila přes třicet devět tisíc dopravních přestupků. Na pokutách "vydělala" 1,7 milionu korun.

Jan Procházka

Reklama

TITANKOV s.r.o.

Katalog firem » Řemeslníci » Povrchová úprava kovu, skla, porcelánu

Povrchová úprava kovů PVD nitridem titanu - zlatá
-koupelnové doplňky
-hudební nástroje
-kování na dveře a okna
-doplňky auto-moto

TITANKOV s.r.o.
Chválkovická 151/82
Olomouc

mob:608912941