Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 11.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Nádražní halu v Olomouci rozezní operní árie z Dona Giovanniho i Figara

Zprávy z regionu

27.5.2016

Autor: barsi

Ve středu 1. června běžný cestovní ruch na olomouckém nádraží zpestří nevšední hudební zážitek. V rámci projektu Zpívající nádraží se zde od šesti hodin večer rozezní operní árie. Nápad se zrodil v hlavě sopranistky Jany Šelle z Jezernice, která spolu se sólistou Národního divadla Michalem Mačuhou koncert odzpívá.

Série koncertů odstartovala na začátku května v Přerově. Další se uskutečnil v Šumperku, do konce června se kromě Olomouce chystají také  v Zábřehu a Prostějově. Série koncertů odstartovala na začátku května v Přerově. Další se uskutečnil v Šumperku, do konce června se kromě Olomouce chystají také v Zábřehu a Prostějově. Foto: Zpívající nádraží

Náhodné cestující bude opera v živém podání sopranistky, tenoristy a za prestižního klavírního doprovodu korepetitorky operních sólistů Národního divadla Jeleny Noskové nejspíš trochu šokovat. Zpěvačka Jana Šelle ale doufá, že příjemně. "Historicky byla nádraží nejen světem páry, pískajících brzd, netrpělivých cestujících, kufrů, vůně horkých párků, pokřikování, halasu, mávání a havěti v košících. Na konzervatoři v Odesse se prý učí, že železniční stanice (rusky vagzal), je vlastně spojením slov zpěv a sál.....a že se tam běžně hrálo a zpívalo a byl to dokonce prostor k tomu určený," říká. "Dneska žijeme ve vymazlené době. Všechno na sebe lehce navazuje a plyne a nedej Bože pět minut zpoždění,“ dodává s úsměvem pěvkyně, která přišla na svůj nápad právě v době, kdy vyměnila auto za cestování vlakem.

Cestující i posluchači, kteří zamíří na olomoucké nádraží cíleně za koncertem, se mohou těšit na témata z Dona Giovanniho, Zerliny, Zuzanky, Lazebníka Sevillského i Figara. "Doufám, že kaleidoskop árií vrátí nádraží alespoň pro tu chvíli veselý halas, radostný nádech a náladu si zpívat. Hudba má tu moc vnést do veřejného prostoru trochu víc laskavosti. Chtěla bych, abychom se na sebe nemračili, aby se na sebe usmívali i lidé, kteří se neznají a jen náhodně se potkají na cestách," říká sopranistka.

Jako bonus si mohou lidé při koncertech prohlédnout celostátní putovní výstavu Má vlast – cestami proměn. Výstava upozorňuje na příznivé proměny míst z celé země, které vznikají díky zručnosti a vytrvalosti lidí i díky donorům, bez nichž by mnohé proměny nikdy nevznikly.

Série koncertů odstartovala na začátku května v Přerově. Další se uskutečnil v Šumperku, do konce června se chystají další v Zábřehu a Prostějově.

barsi

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip