Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 11.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Naše Café: navštivte místo, kde vám připraví kávu s příběhem. A porci sladkého navrch...

Tipy a názory

26.7.2016

Autor: Zuzana Doleželová

Příjemná atmosféra, útulno, milo a hlavně luxusně kávově - přesně tak je v podniku Naše Café na Dolním náměstí. Kávu tu nejen dělají, ale taky o ní při její přípravě moc pěkně mluví, takže si to tady docela jistě velmi rychle zamilujete a získáte pocit, že tohle Café je ode dneška taky tak trochu Vaše...

Navštivte místo, kde vám připraví kávu s příběhem. A porci sladkého navrch... Navštivte místo, kde vám připraví kávu s příběhem. A porci sladkého navrch... Foto: Jan Procházka

Když se vezme kvalitní káva, která je dobře pražená, a pak se s láskou připraví, máte záruku, že to funguje. Jak dohromady, tak především k libosti chuťových pohárků a potěšení hosta. A tady to tak je. "Při přípravě kávy používáme vlastní směs, kterou pro nás speciálně namíchala Kristýna Smudová (KiKafe, pozn. red.) a praží nám ji Kafe Kodó. Je to Brazílie, Salvador, indická robusta - vlastně osmdesát procent arabiky, dvacet procent robusty," popisuje barista Tomáš Tuzar. Na druhém mlýnku je vždy jednodruhová stoprocentní arabika. "Střídáme různé pražírny, aby lidé měli možnost ochutnat co nejvíce káv," vysvětluje Tuzar a dodává, že oblíbené jsou i filtry, kde mají připraveny čtyři druhy kávy.

Za téměř tři roky své existence si kavárna našla řadu pravidelných a spokojených zákazníků, kteří si pochvalují jak právě velký výběr káv, tak také rozmanité druhy její přípravy, kterou Naše Café nabízí. "Máme tu aeropress, french press, dripper a momentálně je hodně oblíbený takzvaný vacuum pot. Domnívám se, že jsme jediná kavárna v Olomouci, která tento způsob přípravy kávy nabízí. Káva z něj je jemnější, vacuum pot dává vyniknout jejím chutím, ovocné složce. V aeropressu naproti tomu vzniká mnohem větší tlak, proto je káva z něj dost odlišná," uvádí s jiskrou v oku Tuzar.


Vacuum pot byl vynalezen v Německu a patentován ve Francii už na konci předminulého století. Funguje na principu podtlaku a přetlaku. Vacuum pot byl vynalezen v Německu a patentován ve Francii už na konci předminulého století. Funguje na principu podtlaku a přetlaku.
Kahan vodu v baňce ohřeje, vznikne v ní pára a skleněnou trubičkou začne voda vzlínat do horní nádoby. Pak se nasype káva a vše se promíchá. Kahan vodu v baňce ohřeje, vznikne v ní pára a skleněnou trubičkou začne voda vzlínat do horní nádoby. Pak se nasype káva a vše se promíchá.
Následně probíhá extrakce, která by neměla přesáhnout jednu minutu. Do kávy se tak nedostanou třísloviny. Následně probíhá extrakce, která by neměla přesáhnout jednu minutu. Do kávy se tak nedostanou třísloviny.
Potom se odstaví kahan, baňka se ochladí, vznikne podtlak a káva přes filtr proteče dolů. Potom se odstaví kahan, baňka se ochladí, vznikne podtlak a káva přes filtr proteče dolů.
Pak už se jen nalije do šálků a vy si vychutnáte její skvělé tóny... Je to vážně lahoda :) Pak už se jen nalije do šálků a vy si vychutnáte její skvělé tóny... Je to vážně lahoda :)

Není to jen kvalitní nabídka, která dělá tuto kavárnu fajn místem. Je to také osobní přístup k zákazníkům. Mile rádi vám tu popíší jakýkoliv krok při přípravě kávy, vysvětlí jednotlivé postupy extrakce. Není proto ojedinělé, že tu potkáte hlouček lidí, který stojí u baru a se zájmem pozoruje vznik jejich šálku dobré kávy. Takové "kafe s příběhem", dalo by se říct. "Snažíme se tu i o takovou kávovou osvětu. Když lidi přijdou, tak je fajn, aby věděli, že když si objednají espresso, tak dostanou malinkej hrneček s třiceti mililitry kávy, při přípravě americana neboli lunga nenecháváme natéct celý hrneček přes páku, jak se to obvykle dělá a je to špatně, protože se tam v tu chvíli louhují třísloviny i další látky,které zatěžují organismus, ale dáme klasický shot kávy (30 ml, pozn. red.) a zákazník si jej dolije horkou vodou, kterou k tomu podáváme. To je poměrně stěžejní věc pro přípravu kvalitní kávy a nám na kvalitě i na spokojenosti zákazníka záleží," popisuje Tomáš Tuzar. Jestli celý život nepijete nic jiného než turka, také vám ho tu udělají. Ale abyste věděli - není to prý nic moc pro váš žaludek. Raději byste měli volit french press, který je zdravější :)

Vedle skvělé kávy tu mají i vynikající domácí zmrzlinu - pokud máte rádi klasiku v podobě vanilkové a čokoládové a mysleli jste si, že tu nej už dávno znáte, pak jste ještě neochutnali kopeček tohoto skvělého osvěžení v kavárně na Dolním náměstí. A za zmínku rozhodně stojí i jejich kávová "kolegyně", která je připravována z vlastní kávové směsi. Naše Café nabízí i výtečné dezerty, které se připravují přímo v kavárně, a to poctivě, bez jakýchkoliv náhražek. Přesně tak, jak by to mělo vypadat. Takové čokoládové brownies právě v kombinaci s vanilkovou zmrzlinou stojí za nejeden hřích! "Od srpna budeme otevírat naši vlastní výrobnu dortů. Budeme se specializovat na potahované dorty a lidé si je budou moci objednat i přes e-shop," uvádí Tuzar.

Čokoládové brownies prostě nemělo chybu. A malinová limonáda jakbysmet :) Čokoládové brownies prostě nemělo chybu. A malinová limonáda jakbysmet :)

Vedle kávy a zákusků si tu pochutnáte i na jiných delikatesách. Můžete sem klidně vyrazit i na snídani. Mají totiž obložené chleby, které se okamžitě staly hitem. Jsou připravovány s avokádem, se sušenými rajčaty a řeřichou, nebo se sýrem brie, s polníčkem a brusinkami a třetí typ je s cheddarem a šunkou. A fajn je, že si je můžete objednat až do půl druhé. Pochutnáte si i na domácím müsli s farmářským jogurtem. Pak se začínají dělat plněné toasty a croissanty. Je z čeho vybírat. I nápoje tu mají velmi rozmanité. Vedle klasických limonád jsou zejména v letním období oblíbené ty domácí - ať už třeba malinová, bezinková, mátová, zázvorová s citronem nebo borůvková s levandulí. Jediné, na co zde nenarazíte, je alkohol - Naše Café je doslova abstinenční kavárna.

Že jsou tu ale zaměření především na kávu, o tom netřeba pochybovat. Vždyť i na nápojovém lístku mají vyobrazeno, jak by správné kafe mělo vypadat. Zkuste třeba i místní kávové speciality - medvědí caffe latte je klasické latte macchiato, ale s přidaným medem. To kávová limonáda se připravuje z filtrované kávy, přidává se do ní plátek pomeranče, čokoládový sirup, kostky ledu. Fajn záležitost... "Milovníci čokolády jistě ocení naši čokoládu Ajala, která je čistě přírodní, bez jakýchkoliv přidaných látek i cukru," zve na novinku Tomáš Tuzar a dodává, že sem lidé mohou zajít i na ledový čaj, který je v horku perfektně osvěží. "Naší specialitou je i Naše Café, což je kávová zmrzlina přelitá kávou a k tomu porce šlehačky," láká k ochutnání Tuzar.

Naše Café

Adresa: Dolní náměstí 173/15
Otevírací doba: Po-Pá 07:30-19:00, So 08:00-19:00, Ne 13:30-19:00
Tel.: 585 754 889
Facebook

Ať už sem skočíte na rychlou kávu po obědě, nebo sem zajdete s kamarádkou na kávový dýchánek a sladkou tečku, ať už posedíte v příjemném prostředí kavárny, nebo dáte raději přednost zahrádce přímo na náměstí, odkud můžete pozorovat městský ruch, užijte si svou chvilku s dobrou kávou po svém. Nebo spíš už po Našem :)

Autor článkuZuzana Doleželovádolezelova@nejlepsi-adresa.cz

Zuzana Doleželová