Reklama

Středa 8. května 2024, dnes je Den vítězství, venku je 17.9 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Naturisté v Olomouci: v akvaparku čtyřikrát do roka, příští rok možná znovu na bazéně

Zprávy z regionu

2.8.2012

Autor: Jan Procházka

Naturisté nemají v Olomouci lehký život. Místy, kde by mohli lidé odložit šaty a ve společnosti podobně smýšlejících vystavit svá nahá těla slunečním paprskům, totiž hanácká metropole rozhodně neoplývá. Nudapláž je pouze u jezera Poděbrady, dostaveníčko si ale naháči dávají občas i v akvaparku. Teď by se mohlo blýsknout na lepší časy. Obnovení naturistické terasy zvažuje plavecký bazén.

Poděbrady, bazén, akvapark. Tři oblíbené koupací destinace. Na nudisty se tu ale příliš nemyslí. Stabilní nudapláž totiž funguje pouze na Poděbradech. Lidé se tam bez plavek mohou nejen slunit, ale také si zaplavat. "Poděbrady jsou hodně oblíbené. Naopak Náklo z našeho pohledu úplně vymřelo," popsal Ivo Žurek, velký propagátor naturismu a pořadatel mnoha akcí po celé republice. Podle něj se totiž o nudapláž musí někdo starat. "Když se o pláž nikdo nestará, obsadí ji lidé v plavkách. Navíc naturisté potřebují svou specifickou atmosféru a prostředí, určitě to není vyloženě veřejná záležitost," podotkl Žurek. Přímo v Olomouci přitom naturisté příliš mnoho možností nemají. Po rekonstrukci fasády totiž zanikla naturistická terasa na plaveckém bazénu. Společnost Olterm, která pro město bazén provozuje, by ji ale ráda obnovila. "Důvodem k zániku naturistické pláže byla skutečnost, že stávající vybavení, zejména přístupové schodiště, bylo za hranicí životnosti," poznamenala ředitelka společnosti Malgorzata Rapa-Katbeth. Podle ní ale návštěvníkům místo, kde by se mohli slunit bez plavek, schází. Venkovní areál plaveckého bazenu čeká příští rok velká rekonstrukce a vedení společnosti by do ní rádo zařadilo právě vybudování nové naturistické pláže. "Předpokládané náklady jsou maximálně tři sta tisíc korun," přiblížila Rapa-Katbeth. Budoucnost opalování bez plavek teď mají v rukou olomoučtí radní. Ti navrhli zařadit požadavek Oltermu do rozpočtových žádostí na příští rok. Podle kuloárních informací ale budou mít naturisté nejspíš smůlu, radní totiž mají větší chuť podpořit vznik hřiště na plážový volejbal.

Příznivci koupání bez plavek ale mohou vyrazit do olomouckého akvaparku na jednu z pravidelných naturistických akcí, které pořádá právě Ivo Žurek. "Pořádáme je asi čtyřikrát do roka a zájem je opravdu velký. Chodí stabilně něco přes sto lidí," prozradil Žurek. Setkání v akvaparku podle něj mají bohatý program a jsou vhodná i pro rodiče s dětmi. "Máme tu různé soutěže, malování na tělo... A také takzvané saunové rituály, což je takové velmi oblíbené zpestření běžného saunování, aby se lidé nenudili. Jeden člověk vždycky něco vypráví, klidně třeba vtipy; nejdůležitější jsou ale speciální saunové vůně, kterými se polévají saunové kameny," vysvětlil Žurek. Lidé na naturistické akce jezdí i z větší dálky. "V Olomouci tyto akce pořádáme už asi čtvrtým rokem a vždycky mají skvělou atmosféru. Teď přes léto by to ale nemělo smysl. Konají se vždy od října do dubna," upřesnil Žurek.

V běžnou otevírací dobu ale mají v akvaparku naturisté červenou. "Vyznavačů koupání bez plavek je mezi návštěvníky málo a ty ostatní by to spíše obtěžovalo. Že bychom tedy budovali nějakou bezplavkovou zónu, to se nechystáme," uvedla za akvapark programová manažerka Veronika Hulová. Bez oděvu mohou návštěvníci akvaparku pouze do šaten, sprch či sauny.

První oficiální naturistická pláž byla v Česku založena v roce 1985 na jezeře Lhota u Staré Boleslavi. Od té doby počet příznivců roste. V Česku jsou dokonce organizováni, existuje naturistický klub i specializované ahojně navštěvované stránky naturista.cz.

Jan Procházka

Reklama

SPEMAX s.r.o.

Katalog firem » Auto - moto » Přeprava stavebních strojů

Přeprava stavebních strojů a manipulační techniky. Převoz stavebního materiálu a práce hydraulickou rukou.