Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 4.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Návrh rozpočtu města Olomouce na příští rok: na investice o 215 milionů víc než letos

Zprávy z regionu

6.12.2011

Autor: Adam Fritscher

Co nejvíce investovat, aby byly maximálně využity nabízející se evropské dotace, ale zároveň dál nezadlužovat městskou pokladnu. S těžkým zadáním se museli vyrovnat tvůrci návrhu rozpočtu města Olomouce na rok 2012. Na investice nakonec navrhují dát téměř 803 milionů korun, což je o 215 milionů více než letos. Rozpočet ještě musí schválit prosincové zastupitelstvo.

Podle představitelů radnice vychází návrh nového rozpočtu z programového prohlášení rady. "Chceme pokračovat v již nastoleném všestranném rozvoji města, ale zároveň maximálně efektivně tak, abychom přinejmenším zabrzdili růst našeho zadlužení," prohlásil olomoucký primátor Martin Novotný.
Vzhledem ke stále složité ekonomické situaci nemohli tvůrci rozpočtu na příjmové straně počítat prakticky s žádným navýšením daňových výnosů. "Což je vlastně unikum, protože jinak každoročně návrh rozpočtu s nárůstem daňových příjmů počítá," poznamenal ekonomický náměstek primátora Ivo Vlach. "Nárůst je naopak plánován u příjmů z hospodářské činnosti města, tedy nájmů, poplatků či prodeje majetku, a také u přijatých dotací," dodal Vlach s tím, že celkové příjmy města mají podle rozpočtu dosáhnout 2,357 miliardy korun, což je o 330 milionů víc než letos.
Nárůst je plánován také u výdajů, a to z letošních 2,206 miliardy na 2,439 miliardy korun. "Rozdíl zde činí 230 milionů korun, což znamená, že oproti letošku snížíme zadlužení města o sto milionů. Provozní výdaje porostou oproti letošku o jediné procento. Vzhledem ke zvýšení daně z přidané hodnoty, cen pohonných hmot i energií to ovšem znamená, že v některých oblastech půjde ve skutečnosti o významný pokles těchto výdajů. Například odbory magistrátu dostanou o bezmála 23 milionů méně. Vzrostou naopak náklady za objednávku služeb, především od dopravního podniku a technických služeb města, v obou případech shodně asi o dvacet milionů korun. Jednak tím kompenzujeme dlouhodobé podfinancování těchto podniků a jednak objem objednávaných služeb bude v obou případech v příštím roce vyšší," vysvětlil Vlach.

Na investiční výdaje půjde v příštím roce téměř 803 milionů korun, zatímco letos to bylo necelých 588 milionů. "Snažíme se pokračovat v letošním trendu a veškeré zvýšené příjmy přesouváme do investic," zmínil Ivo Vlach, podle nějž rozdíl mezi příjmy a výdaji města ve výši 83 milionů korun pokryje město díky čerpání dlouhodobého úvěru, z nějž bude v příštím roce splácet 94 milionů.
Za masivními investicemi stojí snaha radnice co nejvíce využít dotace z Evropské unie, kterých za dva roky výrazně ubude. "Do roku 2013 může Česká republika získat z evropských fondů ještě asi tři čtvrtě bilionu korun. Rádi bychom, aby velký díl přitekl i do Olomouce. Zatím se nám to daří, na většinu investic získáváme dotace ve výši 40 až 85 procent. Proto naše snaha investovat co nejvíce peněz," řekl investiční náměstek primátora Martin Major.
Některé investiční akce již město zahájilo v tomto roce a v příštím v nich bude pokračovat. "Týká se to například rekonstrukce Dolního náměstí, která si v roce 2012 vyžádá 35 milionů korun z celkových 131 milionů. Pokračovat bude také projekt energetická opatření u základních a mateřských škol spočívající ve výměnách střech a oken a zateplování zdí. Z celkových 150 milionů bude v příštím roce zapotřebí 100," uvedl Major.
Mezi nově započaté investice bude podle jeho slov patřit rekonstrukce druhé části Rudolfovy aleje ve Smetanových sadech za 13 milionů korun, výstavba šesti nových dětských hřišť, rekonstrukce hřiště u ZŠ Zeyerova, revitalizace sídliště Povel spočívající v obnově komunikací, míst na stání i veřejné zeleně (60 milionů), rekonstrukce venkovního areálu plaveckého stadionu včetně výměny vany bazénu (celkem 52 milionů, rozloženo do dvou let), zahájení stavby nové tramvajové trati na Nové Sady (v příštím roce 90 milionů), vybudování komunikací v holických ulicích Ječmínkova a Na Dílkách, rekonstrukce prádelny v jeslích na třídě Spojenců či výstavba nového minigolfového hřiště ve Smetanových Sadech. "K novým investicím v neposlední řadě patří také započetí rekonstrukce pavilonu A výstaviště Flora, které si celkem vyžádá 300 milionů korun," připomněl Martin Major.

O osudu návrhu rozpočtu bude definitivně rozhodovat městské zastupitelstvo, které zasedne 21. prosince.

Adam Fritscher

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip