Reklama

Úterý 19. března 2024, svátek má Josef, venku je 1.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Nejstarší hrací karty na Moravě vlastní Vědecká knihovna v Olomouci

Kultura

26.2.2010

Autor: amb

Do depozitáře Vědecké knihovny v Olomouci se po restaurátorském zákroku vrátily vzácné hrací karty z poloviny 16. století. Kuriózní nález se před nedávnem pracovníkům knihovny podařil při výběru poškozených starých tisků právě pro restaurování.

"Karty byly použity jako makulatura knižní vazby geologického spisu Konráda Gesnera z roku 1565, lze tedy předpokládat, že pocházejí z doby před tímto datem," uvedl mluvčí olomoucké Vědecké knihovny Miloš Korhoň. "Pro zpevnění knižní vazby sloužilo šestnáct archů o rozměrech přibližně desetkrát patnáct centimetrů vždy s několika karetními listy. Karty jsou tištěné technikou dřevořezu, nejsou kolorované a s největší pravděpodobností se jedná o nevyužité zásoby tiskaře či vadný tisk," prozradil Korhoň.
Při restaurátorském zákroky byly podle jeho slov karty vyjmuty z knižní vazby, jednotlivé archy s kartami byly od sebe odděleny a chybějící části byly vyplněny papírovinou. Všechny archy byly adjustovány na lepenkovou desku.

Případní zájemci mohou karty vidět v elektronickém katalogu knihovny, kde jsou digitální snímky karet připojeny k záznamu o knize (signatura 15.258).
"Podobných karetních sad se dochovalo velice málo, byly často používány a navíc nebyly tištěny na příliš kvalitní papír. Nejstarší obdobné karty z roku 1547 jsou dochovány ve Slezském muzeu v Opavě, další srovnatelně staré jsou pouze v Praze. Olomoucké karty jsou tedy podle všeho nejstaršími dochovanými hracími kartami na Moravě," uzavřel Miloš Korhoň.

amb

Reklama

Papírnictví Mgr. Riedl

Katalog firem » Obchod » Papírnictví, kancelářské potřeby

Zabýváme se prodejem kancelářských a školních potřeb, obalového materiálu, čistících a hygienických potřeb. KOH-I-NOOR / CENTROPEN / MAPED / SCHNEIDER / STAEDTLER / PILOT / PARKER / ...