Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 10.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Nejúspěšnější česká juniorka v lyžařském orientačním běhu pochází z rovinaté Hané

Sport

26.3.2013

Autor: amb

Z půlročního působení ve Švédsku se na čas do Olomouce vrátila nejúspěšnější česká juniorka v lyžařském orientačním běhu Johanka Šimková. Závodnice Fortexu SKI Moravský Beroun a SK UP Olomouc na sebe na nedávném mistrovství světa v této dynamicky se rozvíjející disciplině upozornila jedenáctým místem ve sprintu a šestým s českou štafetou. Odborníci přitom většinou kroutí hlavou, jak může být dívka pocházející z rovinaté Hané úspěšná ve sportu, k němuž je nezbytná dostatečná sněhová pokrývka.

Aby Šimková uspěla na letošním mistrovství světa v lyžařském orientačním běhu, které se uskutečnilo v Lotyšské Madoně, trénovala od září ve středním Švédsku v městě Mora, která je příznivcům běžek dobře známé jako cíl populárního dálkového Vasova běhu. Cílevědomá příprava v kvalitních terénech s dostatkem sněhu a možností porovnávání s nejlepšími švédskými a norskými soupeřkami umožnila Johance dosáhnout nejlepších českých výsledků v kategorii junior či juniorka na světovém šampionátu za poslední tři roky.
Úspěch na vrcholné soutěži však nebyl samozřejmostí. Zdravotní problémy krátce před odjezdem na mistrovství vážně ohrozily cíle, které si olomoucká závodnice předsevzala: být do patnáctého místa v individuální soutěži a do šestého místa ve štafetě.

V prvním závodu na krátké trati sice Šimková byla nejlepší z české reprezentace, 24. místo pro ni však bylo zklamáním. Druhý závod na dlouhé trati s hromadným startem jí přinesl 20. místo přesně uprostřed startovního pole - a opět nejlépe ze zúčastněných Čechů. Výborně zajela Johanka Šimková v posledním individuálním závodu ve sprintu, když na 11. místě zaostala za vítězkou Fridou Sandbergovou ze Švédska o minutu a 29 sekund. Splnil se tak její cíl být mezi nejlepšími závodnicemi.
Mistrovství světa bylo zakončeno závodem štafet. Mezi juniorkami s naprostým přehledem vyhrály Norky o pět minut před Švédkami a Ruskami, české trio ve složení Šimková, Haltofová, Hančová dojela po dramatickém vývoji závodu na výborném šestém místě.
Nyní už čeká závodnici, která na lyžích jezdí za Fortex SKI Moravský Beroun a orientačnímu běhu se věnuje pod hlavičkou SK UP Olomouc, příprava na juniorské mistrovství světa v orientačním běhu, které se letos v červenci uskuteční v Hradci Králové.

amb

Reklama

KREJČOVSTVÍ - OPRAVY A ÚPRAVY ODĚVŮ

Katalog firem » Řemeslníci » Krejčovství - opravy a úpravy oděvů

Zkrácení, zúžení, povolení, výměna zipů, podšívek, látání a další drobné i větší úpravy kalhot, riflí, sukní, šatů, košil, triček, bund, sak a jiných oděvů. U zkrácení rifl...