Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 6.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Mrakodrap číslo dvě už bude brzy hotový. Veřejnost se pohledem z výšky nepokochá

Zprávy z regionu

31.7.2012

Autor: Jan Procházka

S výškou sedmdesát čtyři metrů to bude nejvyšší dům v Olomouci. Osmnáctipatrový mrakodrap na třídě Kosmonautů na břehu Moravy už bude brzy dokončen. Z jeho střechy i oken je nádherný výhled na město a široké okolí. Veřejnost si ale tento zážitek nevychutná, žádná vyhlídková zóna není v plánu. Z ekonomických důvodů.

Věž BEA centrum je vysoká 74 metrů, celková plocha areálu má po dokončení být asi 15 500 metrů čtverečních. Většinu nákladů ve výši 400 milionů korun zaplatil investor ze svého, část si půjčil v bance. Z veřejných peněz nejde ani koruna. Na stavbě se podílí okolo 150 lidí.
Neobvyklá stavba a jednoznačně jedna z nových dominant města. Pro někoho trn v oku, pro jiného naopak vítané architektonické osvěžení. Nový mrakodrap, který už zhruba dva roky vyrůstá na ulici Kosmonautů na dohled od svého o čtyři metry menšího "bratříčka" RCO, dostal jméno Business Education Acceleration Centrum, zkráceně BEA centrum. A čas, kdy bude u vchodu slavnostně přestřižena páska, se blíží. Zatímco stavba už je prakticky hotová, intenzivně se pracuje uvnitř: v osmnácti patrech, kde mají vzniknout kanceláře, učebny a další prostory.

Budova je na tuzemské poměry unikátem. "Není to jen tím, že je vysoká, protože ve světě i u nás jsou stavby mnohem vyšší. Je to ale asi jediná elipsovitá stavba na Moravě, navíc konstruovaná bez sloupů, takže vnitřní prostory jsou otevřené. Unikátní je také celoskleněná zavěšená fasáda," popsal zvláštnosti budovy stavbyvedoucí Matouš Vykoukal, který před dvanácti lety postavil i RCO. Pro stejného investora, společnost Tesco SW olomouckého podnikatele Josefa Tesaříka. Mrakodrap, který už si od Olomoučanů vysloužil mnohé přezdívky, je s výškou sedmdesát čtyři metrů nejvyšší budovou ve městě. A z jeho střechy i horních pater se naskýtá unikátní výhled do všech stran. Dnes se o tom mohli přesvědčit pozvaní novináři. "Když je dobrá viditelnost, dá se zahlédnout i Praděd," zmínil Vykoukal.

Slunečné úterý jako by fotoaparátům a kamerám chtělo předvést město v celé kráse. Kdo by však čekal, že na vrcholu nové věže vznikne podobná vyhlídková zóna jako v RCO, přepočítal by se. Investor s ničím takovým nepočítá. "Je to hlavně z ekonomických důvodů, provoz výtahů je velmi drahý a navíc jsou kvůli lidem směřujícím za vyhlídkou často obsazené," vysvětlil Josef Tesařík, podle kterého lidem toužícím po ptačí perspektivě musí stačit právě věžák u nádraží.

"Centrum stavíme proto, aby se z Olomouce coby spící nevěsty stala žádaná nevěsta se všemi pěti P. Vize je jednoduchá - zajistit synergii pro malé a střední podniky, které mají těžký život," uvedl Tesařík. V areálu se usídlí kromě společnosti Tesco SW a vysoké školy například i Olomoucký klastr inovací i další expertní firmy. "Rádi bychom poskytli zázemí specializovaným firmám, které nabízejí poradenství v podpůrných činnostech. Jedná se například o IT podporu, servery, virtuální prostor pro jejich skladování dat, ekonomiku, účetnictví a další podpůrné služby pro malé firmy. V současné době toto pro malé a střední firmy nefunguje, služby existují především pro velké nadnárodní korporace," prozradil Marek Vaculík, ředitel Olomouckého klastru inovací.

Nižší budovy, ve kterých mají vzniknout učebny Moravské vysoké školy, by měly být hotové už v listopadu, samotnou věž pak stavaři dokončí během zimy.

Jan Procházka

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip